Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πανδημία και οι πόλεις υποδοχής

Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η αγροτική πόλη Οκουϊζούμο που βρίσκεται στην δυτική Ιαπωνία… ανυπομονούσε να φιλοξενήσει την ινδική ομάδα χόκεϊ επί χόρτου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (23/7-8/8). Ωστόσο, η υγειονομική κρίση, υποχρέωσε την Δημοτική Αρχή να ακυρώσει τα πάντα.

Εκατοντάδες άλλοι ιαπωνικοί δήμοι που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντιμετωπίζουν αυτήν τη δύσκολη επιλογή δεδομένης της συνεχιζόμενης κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Ορισμένοι αποσύρουν την συμμετοχή τους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Οκουϊζούμο, ενώ κάποιοι άλλοι, κάνουν συμβιβασμούς. Είναι χαρακτηριστικό, πως η τοπική Αρχή στην Οκουϊζούμο, είχε επενδύσει περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ένα μεγάλο ποσό για αυτήν την πόλη των μόλις 12.000 κατοίκων, προκειμένου να γίνει ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, εν αναμονή των Ινδών φιλοξενούμενων.

Ομως ο δήμος της περιοχής, δεν κατάφερε ν΄ ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργούν οι νέες συνθήκες, καθώς για να παραμείνει στον σχεδιασμό, θα έπρεπε να προχωρήσει στην δημιουργία μια «φούσκας» για αθλητές, με τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου και μια ιατρική ομάδα, μόνιμα διαθέσιμη.

«Θέλαμε μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο να επισκεφτεί την πόλη μας και να δείξει στα παιδιά μας την τεχνική της», αλλά αυτό φαίνεται πως είναι «αδύνατο», δήλωσε ο δημοτικός αξιωματούχος της πόλης, Κατσούμι Ναγκάσε, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Περισσότεροι από 500 δήμοι της Ιαπωνίας είχαν προσφερθεί εθελοντικά να φιλοξενήσουν τις 206 Ολυμπιακές αντιπροσωπείες. Και αυτοί οι δήμοι, θα πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι κανόνες της φυσικής απόστασης μεταξύ κατοίκων και αθλητών.

Στην βόρεια Ιαπωνία, η πόλη Κουριχάρα αποσύρθηκε από την φιλοξενία της ομάδας χόκεϊ χόρτου της Νότιας Αφρικής. «Εάν γίνει απλά ένα κέντρο κατάρτισης για αθλητές, χωρίς συναναστροφές με τους κατοίκους, οι πολίτες δεν θα επωφεληθούν από αυτό», εξηγεί ο τοπικός παράγοντας, Χιντενόρι Σασάκι, υπεύθυνος για την εκπαίδευση σε τοπικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Ολυμπιακές ομάδες ακύρωσαν με ίδια πρωτοβουλία την αρχικά προγραμματισμένη διαμονή τους στην Ιαπωνία, λόγω κινδύνων για την υγεία των μελών τους.

Η κολυμβητική ομάδα της Αυστραλίας, ακύρωσε την προετοιμασία στην πόλη Ναγκαόκα της βόρειας Ιαπωνίας, όπως και η καναδική ομάδα πινγκ πονγκ, που επρόκειτο να προετοιμασθεί στην πόλη Οκάγια, στο κέντρικό τμήμα της χώρας.

Υπάρχουν όμως, άλλες ιαπωνικές πόλεις υποδοχής, που διατηρούν τις δεσμεύσεις τους. Η πόλη Τσουρουόκα, στην βόρεια Ιαπωνία, εξακολουθεί να προτίθεται να καλωσορίσει αρκετές δεκάδες Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αθλητές από την Γερμανία και την Μολδαβία, με την οποία διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς, όπως δηλώνει ο Τακαγιούκι Ιτο, τοπικός αξιωματούχος εκπαίδευσης:

«Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να συνεχίσουμε τις επαφές μας. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε χωρίς να δαπανήσετε πολλά χρήματα». Ομως μόλις αφιχθούν οι Ολυμπιακές αποστολές στην Τσουρουόκα, οι αθλητές δεν θα έχουν επαφές με τους κατοίκους της πόλης και θα περιορισθούν στους χώρους προπόνησής τους.

Σε ανάλογο κλίμα ζουν και στην περιοχή Τοτόρι της πόλης Γιονάγκο, καθώς αναμένουν δεκάδες Τζαμαϊκανούς κολυμβητές, γυμναστές και κωπηλάτες Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Η Γιονάγκο έχει καλλιεργήσει σχέσεις με την Τζαμάικα από το 2015 και πιστεύει ότι είναι καθήκον της να εκπληρώσει τον ρόλο της ως πόλη υποδοχή για την ενίσχυση αυτών των δεσμών, σύμφωνα με τον Κιοχέϊ Τακαχάσι, τοπικό διευθυντή αθλητικών εκδηλώσεων.

Στο ξενοδοχείο τους, οι αθλητές της Τζαμάικας θα έχουν στην διάθεση τους δεσμευμένο όροφο και θα χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα προσωπικού, προκειμένου να αποφύγουν το λόμπι.

Και όπως είναι φυσικό, θα υποβάλονται τακτικά σε τεστ για τον κορονοϊό, ενώ θα κάνουν προκαθορισμένες διαδρομές για να φτάσουν στις τοποθεσίες προπόνησής τους.

«Ο σχεδιασμός έγινε από νωρίς. Δεν θα μπορέσουμε να αλληλεπιδράσουμε με τους αθλητές αυτήν την φορά. Αλλά η κληρονομιά θα παραμείνει», βεβαιώνει ο Τακαχάσι.

Πηγή: www.amna.gr