Πλειοψηφική έγκριση για τους Ποινικούς Κώδικες από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διαδικασία συζήτησης των Κωδίκων (Ποινικός Κώδικας, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, από την οποία είχαν αποχωρήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Ποτάμι που τηρεί θετική στάση απέναντι στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τη συζήτηση έκλεισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να ξανασκεφτούν τη στάση τους και να προσέλθουν, έστω στην αυριανή συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια.

Ο κ. Καλογήρου, αφού υπογράμμισε ότι οι Κώδικες είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδρομής, δηλαδή, του έργου των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που επεξεργάστηκαν τις μεταρρυθμίσεις, απέδωσε τη στάση της αντιπολίτευσης σε πολιτική σκοπιμότητα. «Τα πάντα στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, της ιδιοτέλειας, της επικοινωνίας. Να κερδίσει με κάθε τρόπο η επικοινωνία την πολιτική ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου, προβλέποντας ότι πολλοί από τους απόντες της σημερινής διαδικασίας, που δεν θέλουν να αναλάβουν τη «δημοκρατική ευθύνη» και να τοποθετηθούν για τους ποινικούς Κώδικες, θα μπορούν την επόμενη ημέρα της ψήφισης τους, να δημιουργήσουν όποιο παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας τους εξυπηρετεί και να επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Καλογήρου είπε ακόμη ότι αυτές τις ημέρες «ζούμε ένα ακόμη προσβλητικό παιχνίδι», αναφορικά με την ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την «απόλυτα συνταγματική διαδικασία» που ακολουθήθηκε. «Η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα προσβλητικά πολιτικά παιχνίδια είναι η ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε και την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων. «Δεν ξέρω αν επιτρέπεται σε μια Ένωση Εισαγγελέων να υποδεικνύει προς τη νομοθετική εξουσία τι να πράξει. Γιατί με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν εκφράζονται μόνο κάποιοι προβληματισμοί. Μας καλεί και σας καλεί να αποσύρουμε τα νομοσχέδια», είπε ο κ. Καλογήρου, εκφράζοντας την απορία του πώς μια τέτοια ανακοίνωση έρχεται την τελευταία στιγμή και ενώ έχει προηγηθεί όχι μόνο η διαβούλευση, αλλά οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές έχουν λάβει υπόψη τους τις παρατηρήσεις και της Ένωσης.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε ότι τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που εργάστηκαν ουσιαστικά και μελέτησαν αυτό το βαρύ νομοθέτημα δεν είχαν κομματική ταυτότητα, παρά μόνο ταυτότητα επιστημονική και δεν έλαβαν καμία απολύτως καθοδήγηση ή σύσταση ως προς την κατεύθυνση των αλλαγών και την ουσία των αλλαγών, από την κυβέρνηση και γι΄αυτό οι αλλαγές δεν έχουν κομματικά χαρακτηριστικά.

Ως προς το περιεχόμενο των αλλαγών, είπε ότι η κύρια μεταβολή επέρχεται στο πεδίο των ποινών. «Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας είναι ότι έχουμε πολύ βαριές απειλούμενες ποινές και ένα πολύ ελαστικό και εύκαμπτο σύστημα απολύσεων υπό όρους. Αυτό το σύστημα έπρεπε να εξισορροπηθεί», είπε και πρόσθεσε: «Οι απειλούμενες ποινές να είναι πιο λογικές, ώστε να τηρούμε την αρχή της αναλογικότητας και το σύστημα απολύσεως να παγιοποιηθεί. Αυτό είναι κύρια εισφορά αυτού του νομοθετήματος. Ο εξορθολογισμός στο πεδίο των ποινών». Ο κ. Παρασκευόπουλος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, μέχρι τώρα, είχε το αυστηρότερο σύστημα ποινών στην Ευρώπη και μάλιστα «σε ορισμένες περιπτώσεις, και πέρα από ό,τι ο Πολιτισμός της Ευρώπης δέχεται».

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι στις ελληνικές φυλακές το 10% των κρατουμένων έχουν καταδικαστεί με ισόβια, τη στιγμή που σε χώρες με ανάλογο πληθυσμό οι ισοβίτες μετριούνται ακόμη και στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο νέος Κώδικας -ανέφερε επίσης- διατηρεί την ποινή των ισοβίων αλλά για βαριά εγκλήματα, μειώνεται το ανώτατο όριο της πρόσκαιρης κάθειρξης και επέρχονται ενδιαφέρουσες μεταβολές στο πεδίο ποινών φυλάκισης για πλημμελήματα. Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε εξάλλου ότι σημαντική μεταβολή στο πεδίο των ποινών είναι ότι καταργούνται τα πταίσματα – «η μεγάλη ταλαιπωρία του πολίτη»- και πλέον οι σχετικές πράξεις εμπίπτουν στο πεδίο των διοικητικών κυρώσεων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, υπογράμμισε ότι οι νέοι Κώδικες ακολουθούν σύγχρονα μοντέλα απονομής ποινικής δικαιοσύνης, χωρίς καμία έκπτωση σε θεμελιώδη δικαιώματα και χωρίς καμία έκπτωση και ως προς το δικαιοδοτικό χαρακτήρα. Είπε ακόμη ότι τα σχέδια των Κωδίκων που θα ψηφίσει η Βουλή διευκρινίζονται εννοιολογικές ασάφειες του παρελθόντος, αποκρυσταλλώνουν τις βασικές αρχές της δίκαιης δίκης.

Πηγή: thestival.gr