Πράξεις με πάνω από 50 λεπτά πλέον για σκληρό, λίγα τα υαλώδη μετά τις βροχές

Σαφή κατεύθυνση για νέα άνοδο ή εδραίωση στη ζώνη των 50 λεπτών το κιλό αναμένεται ότι θα πάρει τις επόμενες ημέρες η αγορά σκληρού σίτου, όσο αναμένεται η λίστα της Φότζια με τις τιμές για τη νέα σοδειά, ενώ στη Γαλλία η εβδομάδα ξεκίνησε με άνοδο 10 ευρώ ο τόνος για τις παραδόσεις Ιουλίου, που πλέον ανέρχονται στα 510 ευρώ.

Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι συνεταιρισμοί ανά την ελληνική Επικράτεια ανακοινώνουν παραλαβές με 50 λεπτά, χωρίς να υπολογίζονται εδώ τα πριμ ποιότητας, που δίνουν 2 με 3 λεπτά επιπλέον. Πάντως, όσο προχωρά ο αλωνισμός, όλο και περισσότερα χωράφια δείχνουν ότι οι αποδόσεις ήταν μειωμένες, με τα ειδικά βάρη και τα υαλώδη να είναι χαμηλά τόσο εξαιτίας των βροχών όσο και των λιγοστών βροχών τον περασμένο Μάιο.

Με διακυμάνσεις εμφανίζονται οι στρεμματικές αποδόσεις και οι τιμές των δημητριακών στα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος, όπου ξαναμπαίνουν, σιγά – σιγά, οι θεριζοαλωνιστικές στα χωράφια, έπειτα από την αναγκαστική παύση που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες στα αλώνια, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.

Στο σκληρό στάρι οι παραγωγές κυμαίνονται σε ένα εύρος από 250 έως και 450 – 500 κιλά το στρέμμα και οι τιμές παίζουν από 46 μέχρι και 50 λεπτά το κιλό, ανάλογα την περιοχή, ενώ αξιοσημείωτες αποκλίσεις στα κιλά και στις τιμές, παρατηρούνται και στο μαλακό στάρι και το κριθάρι.

Στον παραδοσιακό σιτοβολώνα του Κιλκίς, όπως μας πληροφόρησε ο παραγωγός Φίλιππος Κοτανίδης, ο οποίος καλλιεργεί 700 στρέμματα με σκληρό στάρι στο χωριό Χέρσο, τα χωράφια άλλα έδειχναν στην αρχή κι άλλα εμφάνισαν τελικώς στο αλώνι.

«Ο αλωνισμός έχει προχωρήσει στο 1/3 των στρεμμάτων και έως τώρα η μέση παραγωγή δεν ξεπέρασε τα 250-300 κιλά το στρέμμα. Πιθανώς να τα επηρέασε η αναβροχιά του Μαΐου, διότι, ενώ έχουν όγκο, τους λείπει το ειδικό βάρος», μας είπε χαρακτηριστικά και δεν έκρυψε πως υπάρχει μια έκδηλη απογοήτευση στους παραγωγούς.

Ως προς τις τιμές, ο συνομιλητής μας ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός Αξιούπολης αγοράζει το σκληρό με 50 λεπτά το κιλό. Οι μεγαλοπαραγωγοί, ωστόσο, στην πλειονότητά τους, αποθηκεύουν το προϊόν, προσβλέποντας πως η τιμή θα ανέβει και άλλο».

Για τα λίγα μαλακά στάρια του Κιλκίς, ο κ. Κοτανίδης επισήμανε πως οι αποδόσεις τους κυμαίνονται μεταξύ 250 και 400 κιλών το στρέμμα και γίνονται αγοραπωλησίες στα 35 λεπτά το κιλό, ενώ για το ζωοτροφικό κριθάρι έχουν καταγραφεί πράξεις στα 32 λεπτά το κιλό.

Ο παραγωγός Κώστας Πολυχρονίδης, από το Λεβεντοχώρι του Κιλκίς, ο οποίος καλλιεργεί συνολικά 4.000 στρέμματα, μεταξύ των οποίων και σιτηρά, σημειώνει πως σε πολλές περιπτώσεις φέτος το αλώνι εξέπληξε αρνητικά. «Από εμφάνιση φαίνονται πολύ καλά, αλλά όταν μπαίνει η μηχανή για να μαζέψει, τα κιλά είναι λιγότερα από ό,τι αναμένουν οι παραγωγοί», τόνισε και ανέφερε πως στα σκληρά στάρια οι αποδόσεις ξεκινούν από τα 150 κιλά το στρέμμα και φτάνουν έως και τα 300 κιλά το στρέμμα, ενώ για τις τιμές μας είπε πως «ακούγονται τα 46 λεπτά το κιλό». Καλύτερη είναι η κατάσταση στα μαλακά στάρια, στα οποίοι οι αποδόσεις φτάνουν έως και 400 – 500 κιλά το στρέμμα και οι τιμές στα 35-36 λεπτά το κιλό, ενώ στα κτηνοτροφικά κριθάρια, με παρόμοιες παραγωγές, το εμπόριο πληρώνει 32 λεπτά το κιλό.

Στον κάμπο του Δρυμού Θεσσαλονίκης, οι αλωνιστές άρχισαν πλέον να μπαίνουν ξανά στα χωράφια, με το αλώνι όμως να έχει πάει γύρω στις 10 ημέρες πίσω συνεπεία των βροχοπτώσεων. «Περιμένουμε να δούμε αν και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί ποιοτικά, διότι έπεσε πολύ νερό τις τελευταίες ημέρες», μας είπε ο παραγωγός Κώστας Χατζηπαραδείσης.

Ο ίδιος εκτιμά πως στα σκληρά στάρια οι αποδόσεις κινούνται στα 250 κιλά το στρέμμα, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στον πρώιμο καύσωνα του Μαΐου, που απέτρεψε το «γέμισμα» των σταχιών, ενώ για τις τιμές που ακούγονται, ανέφερε πως στο τραπέζι έχουν πέσει τα 48-50 λεπτά το κιλό. Στα μαλακά στάρια, προσθέτει, γίνονται πράξεις στα 40 λεπτά το κιλό και «για τα καλής ποιότητας αλευροποιήσιμα νομίζω ότι η τιμή θα φύγει πιο πάνω από αυτό το επίπεδο. Στα κριθάρια δε, οι αποδόσεις είναι στα 120 έως 350 κιλά το στρέμμα και η τιμή στα 33 λεπτά το κιλό».

Στον Άγιο Αθανάσιο στη δυτική Θεσσαλονίκη, λόγω του άστατου καιρού το αλώνι του σκληρού σίτου είναι ακόμη στα πρώτα του βήματα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, Χρήστος Φωτακίδης. «Πριν τις βροχές, οι αποδόσεις ήταν στα 200-280 κιλά το στρέμμα, σε ξερικά χωράφια. Περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το στήσιμο της σεζόν», δήλωσε και τόνισε ότι «την παραγωγή της περιοχής τη συγκεντρώνουμε στα σιλό του συνεταιρισμού και τα πουλάμε όταν κρίνουμε πως έχουμε μια τιμή που να μας συμφέρει. Προς ώρας αυτό που ακούγεται από το εμπόριο είναι για 46 έως 49 λεπτά το κιλό».

Στη Χαλκιδική εκτός από τις πολλές βροχοπτώσεις, που έφεραν οψίμιση του αλωνιού, σε κάποιες περιοχές, όπως το Λάκκωμα, έπεσε και χαλάζι, με συνέπεια να προκληθούν και ζημίες, όπως σημειώνει ο παραγωγός Δημήτρης Παπαδάκης, από το χωριό Νέα Σύλλατα. «Στα σκληρά στάρια το στήσιμο, από τα χωράφια που έχουν μαζευτεί, είναι στα 350 κιλά το στρέμμα, που σημαίνει ένα 15%-20% παραπάνω από πέρσι, ενώ η τιμή κινείται στα 48 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, στο κριθάρι, η απόδοση είναι στα 500 κιλά το στρέμμα και η τιμή στα 33 λεπτά το κιλό», είπε.

Εν αναμονή έναρξης των αλωνιών ήταν -στις αρχές της εβδομάδας- οι παραγωγοί και στην περιοχή της Πέλλας και των Γιαννιτσών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας, Μιχάλη Φαρμάκη, ο οποίος μας πληροφόρησε πως για το σκληρό ακούγονται τα 47 λεπτά το κιλό. Αρκετά πιο πίσω είναι η καλλιέργεια στην Κοζάνη, με τον παραγωγό Μίλτο Χατζημουρατίδη από τον Τετράλοφο να μας αναφέρει πως το κριθάρι θα αρχίσει να αλωνίζεται στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται και το σκληρό στάρι σε 10-15 ημέρες. «Για τιμές δεν μας έχουν πει ακόμη τί θα ισχύσει, αλλά όσον αφορά στις αποδόσεις, ο καιρός βοήθησε και φαίνεται πως θα πιάσουμε στα σκληρά στάρια ακόμη και πάνω από 500 κιλά το στρέμμα», μας είπε.

Τα πρώτα «μαχαίρια» ξεκίνησαν αυτές τις ημέρες και στην Αλιστράτη Σερρών, με τον παραγωγό Γιώργο Κούτλα να σημειώνει πως κάποια χωράφια με σκληρά, που αλωνίστηκαν, απέδωσαν γύρω στα 400-450 κιλά το στρέμμα. «Δεν πήγαν τόσο καλά όσο περιμέναμε. Θα δούμε τί θα γίνει και με τα υπόλοιπα, όμως,», τόνισε ο κ. Κούτλας, ενώ για την τιμή του σκληρού επισήμανε πως «πιάνει τα 50 λεπτά το κιλό και όλοι οι έμποροι μας τηλεφωνούν και μας ζητούν την παραγωγή μας».

Στο 50% έχει προχωρήσει το αλώνι του κριθαριού στην περιοχή της Ξάνθης, σύμφωνα με τον παραγωγό Γιάννη Γιαννέλη, από τη Γενισσέα. Ο ίδιος μας πληροφόρησε πως «οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 600-700 κιλά το στρέμμα και η τιμή έχει ως βάση τα 30 λεπτά και οι έμποροι υπόσχονται πως θα καλύψουν οτιδήποτε παραπάνω δώσει η αγορά, ενώ ως προς το μαλακό σιτάρι, οι αποδόσεις είναι στα 400-500 κιλά το στρέμμα και η τιμή είναι στα 32 λεπτά το κιλό. Σκληρά στάρια η περιοχή έχει ελάχιστα».

Στην περιοχή του Έβρου, τέλος, οι αλωνιστικές μηχανές μπαίνουν αυτές τις μέρες στα χωράφια. Τα πρώτα δείγματα, από πιο αδύναμα χωράφια, έδωσαν έως και 400 κιλά το στρέμμα, ενώ για τη συνέχεια αναμένονται αποδόσεις στα 450-500 κιλά το στρέμμα, μας ανέφερε ο υπεύθυνος για τη συγκέντρωση σιτηρών στην ΕΑΣ Ορεστιάδας, Στέλιος Τσακίρης. Όπως μας είπε, η Οργάνωση συναλλάσσεται με περίπου 3.500 παραγωγούς της περιοχής, συγκεντρώνοντας, κάθε χρόνο, γύρω στους 30.000 τόνους σκληρό στάρι, τους οποίους δημοπρατεί, όποτε κρίνει προσφορότερο και εφόσον ικανοποιηθεί από τις τιμές που θα λάβει, τους εκποιεί και στη συνέχεια κάνει εκκαθάριση με τους παραγωγούς. Με τον τρόπο αυτό πέρυσι πούλησε την παραγωγή της με 310 ευρώ τον τόνο. Πέραν του σκληρού σταριού, η Ένωση συγκεντρώνει γύρω στους 5.000 μαλακό σιτάρι κ ι άλλους λίγο λιγότερο από 1.000 τόνους κτηνοτροφικό κριθάρι τους οποίους πουλά με το ίδιο μοντέλο των διαγωνισμών.

Πηγή: www.agronews.gr