Προκαταβολές 31 λεπτά πληρώνει στο καλαμπόκι η ΕΒΟΛ, Οκτώβριο εκκαθάριση

 Μια νέα κίνηση που αποτυπώνει την ανοδική τάση στην εγχώρια αγορά καλαμποκιού έρχεται από την ΕΒΟΛ, η οποία ανακοίνωσε προκαταβολή στα 31 λεπτά το κιλό με κλείσιμο τιμής στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που έρχεται να σπάσει τα σταγανά του εμπορίου στον θεσσαλικό κάμπο, που επιμένει στα 30 λεπτά κλειστά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, «από την Δευτέρα 19/09/2022 ξεκινάει η παραλαβή καλαμποκιού εσοδείας 2022 που θα πληροί τις ποιοτικές προϋποθέσεις, στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στο σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου. Θα δοθεί στους παραγωγούς άμεσα προκαταβολή 0,31€/kg και η τελική τιμή θα οριστικοποιηθεί έως τις 20/10/2022. Η πληρωμή θα γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α’ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, μετά την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 22/09/2022».

Υπενθυμίζεται ότι οι ισορροπίες στην αγορά καλαμποκιού υπαγορεύουν μια ανοδική κινητικότητα, δεδομένης και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας από σοδειές που συνήθως πιέζουν τις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, όπως είναι της Βουλγαρίας.

Τη δεδοµένη στιγµή, στη Βουλγαρία η στάνταρ τιµή για το καλαµπόκι είναι τα 300 ευρώ ο τόνος σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, µε το κόστος για ένα φορτηγό µέχρι τη Θεσσαλονίκη να φτάνει τα 350 ευρώ ο τόνος. Άλλα 40 ευρώ χρειάζονται µέχρι την Αθήνα και τα Μέγαρα και συνεπώς, για όσο η Βοιωτία έχει να προσφέρει ποσότητες, τα 390 µε 400 ευρώ του βουλγάρικου είναι ασύµφορα. Αυτό µεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς που δραστηριοποιούνται στο εµπόριο δηµητριακών µεταξύ των δύο χωρών. Πιο ανταγωνιστική είναι η τιµή για µεγάλες ποσότητες (10.000 τόνοι και πάνω) βουλγάρικου καλαµποκιού, µε τις φορτώσεις στη Μαύρη Θάλασσα να γίνονται γύρω στα 270 µε 280 ευρώ.

Πηγή: www.agronews.gr