ΠτΔ: Η Αλεξανδρούπολη έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κόμβο ανάπτυξης για όλη την ευρύτερη περιοχή

Μήνυμα στους πολίτες της Θράκης, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης, έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία λόγω της ματαίωσης της παρουσίας της στις εορταστικές εκδηλώσεις, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, επικοινώνησε με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Ζαμπούκη, μέσω διαδικτύου.

Στο μήνυμά της η κ. Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζει τη Θράκη, αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας και τη 14η Μαΐου, «μέρα ορόσημο τόσο για την Αλεξανδρούπολη όσο και για την Κομοτηνή, καθώς μετά από πολλές περιπέτειες και αγώνες, οι δύο αυτές πόλεις απέκτησαν την ελευθερία τους».

Σε μία ιστορική αναδρομή σημειώνει πως «αρχαιότητα, ρωμαϊκοί χρόνοι, Βυζάντιο, τουρκοκρατία, άφησαν τα ίχνη τους στη Θράκη, αυτόν τον πολύπαθο τόπο, που λόγω της γεωγραφικής του θέσης, υπήρξε σταυροδρόμι συγκρούσεων και χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, μια περιοχή ανοιχτών οριζόντων. Δεν ήταν εύκολη η αρμονική σύμπλευση και ο δημιουργικός συγχρωτισμός τόσων εθνοτήτων στην περιοχή. Τις περιόδους της ακμής διαδέχονταν περίοδοι καταστροφών και διώξεων. Ωστόσο, ο επί αιώνες πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής, διεύρυνε το νοητικό ορίζοντα των Θρακιωτών ενίσχυσε το δυναμισμό, τη δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η φετινή επέτειος των 100 χρόνων από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, βρίσκει την Αλεξανδρούπολη, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, σε μια δημιουργική και αναγεννητική πορεία. Σε μια περίοδο διπλής κρίσης, με τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας να κορυφώνονται και με την πανδημία να απειλεί τη δημόσια υγεία και την οικονομία μας, οι Θρακιώτες απέδειξαν για μία φορά ακόμα την υπευθυνότητα και την αγωνιστικότητά τους. Μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, με ψυχραιμία και υψηλό εθνικό φρόνημα, διαφυλάττουν τα ελληνικά σύνορα, τα σύνορα της Ευρώπης», συνεχίζει στο μήνυμα της η Π.τ.Δ. η οποία εκφράζει την πεποίθηση ότι η πόλη «λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κόμβο ανάπτυξης για όλη την ευρύτερη περιοχή, να γίνει η βασική πύλη διασύνδεσης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., της Μεσογείου, της Ασίας και της παρευξείνιας ζώνης».

Εορτασμός 100ης επετείου απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης

Απόλυτα εναρμονισμένες με τα επιβεβλημένα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας του Νομού Έβρου. Απουσία κοινού, αλλά παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) και εκπροσώπου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Καράογλου, του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., Χρήστου Μέτιου και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, τελέστηκε η δοξολογία στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού, του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. ‘Ανθιμου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη στην παραλία της Αλεξανδρούπολης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

 

Π. Θεοδωρικάκος: Ενωμένοι μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή

 

«…Όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε ν΄ αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή, οποιονδήποτε κίνδυνο και οποιαδήποτε πρόκληση. Αυτό αποδείχθηκε και τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η πατρίδα έδωσε μάχες σε δύο μέτωπα, το ένα εδώ στον ακριτικό Έβρο, με όλους εσάς πρωταγωνιστές και όλους τους Έλληνες μαζί σας γιατί η Θράκη είναι Ελλάδα. Όταν μπήκε ένα τέλος στην ασύμμετρη απειλή που διαμορφώθηκε απ’ τους εξ ανατολών γείτονές μας, κίνδυνος ο οποίος αναχαιτίστηκε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, διαμηνύοντας ότι «οι Έλληνες ενωμένοι και με αποφασιστικότητα θ’ αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επανάληψη κάθε τέτοιας απειλής, γιατί διασφαλίζουμε με πράξεις και αποφασιστικότητα τα σύνορα της πατρίδας μας και το Διεθνές Δίκαιο στο οποίο πιστεύουμε και το οποίο εκπροσωπεί πάντοτε τις θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας». Η ενότητα των Ελλήνων ήταν εκείνη που συνέβαλε, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, μαζί με τις «έγκαιρες αποφάσεις του πρωθυπουργού», την υπευθυνότητα της ελληνικής κοινωνίας, τη θετική συμβολή όλου του πολιτικού συστήματος, στο να σημειώσει η χώρα άλλη μία σπουδαία επιτυχία, καταφέρνοντας όλοι μαζί οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν την απειλή (σ.σ. της πανδημίας του κορονοϊού) και βάζοντας πάνω απ’ όλα τη μέγιστη αξία της ανθρώπινης ζωής. Η δυναμική αυτή της ενότητας σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό και την αλληλεγγύη θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της «βαριάς οικονομικής επίδρασης που έχει η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, όπως έχει και στην οικονομία όλων των χωρών της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Θ. Καράογλου: Ο Έβρος το πρώτο φυλάκιο της Ελλάδας και της Ευρώπης

 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε: «… Η ιστορική ευθύνη μας καλεί να χαλυβδώσουμε το σήμερα και το αύριο της πιο ευαίσθητης Περιφερειακής Ενότητας της πατρίδας μας, που αποτελεί το πρώτο φυλάκιο της Ελλάδας και της Ευρώπης». Σκιαγραφώντας τη Θράκη έκανε λόγο για ένα πρότυπο συνύπαρξης θρησκειών που μαζί με τη Μακεδονία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Πύλη για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια και έξοδο προς την Ασία… Διδάσκει ελευθερία, ειρήνη, παιδεία, συνεργασία, ιστορία και πολιτισμό». Αναφερόμενος στο μέλλον της ακριτικής περιοχής, είπε χαρακτηριστικά ότι «έναν αιώνα μετά την απελευθέρωσή της βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο ατενίζοντας το μέλλον, διατρανώνοντας την ελληνικότητά της και μαζί την αταλάντευτη αποφασιστικότητα του έθνους μας να συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατοίκων της… Η νέα εκατονταετία που ανατέλλει στέλνει το ηχηρό μήνυμα ότι οι Θράκες ξέρουν να τιμούν και να υπηρετούν με αυταπάρνηση τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμού».

 

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. ‘Ανθιμος: Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε με οποιαδήποτε προδιαγραφή καθορίσει το κράτος μας

 

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. ‘Ανθιμος αναφερόμενος στο ιδιότυπο του φετινού εορτασμού των Ελευθερίων είπε ότι «μετά χαράς στερούμαστε (σ.σ. τη συμμετοχή του κόσμου) επειδή υπηρετούμε έναν ανώτερο σκοπό που είναι η θεραπεία του ανθρώπου, η σωτηρία και η προφύλαξή του… Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συνεχίσουμε, με οποιαδήποτε προδιαγραφή καθορίσει το κράτος μας, προκειμένου και εχθρούς και κινδύνους και δυσκολίες και πανδημίες, να τις χειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε και ως έθνος να συνεχίσουμε να μεγαλουργούμε, όπως ακούσαμε να μεγαλύνεται η χώρα μας αυτό το διάστημα με τα μέτρα που πήραμε…».

 

Γιάννης Ζαμπούκης: Ο αγώνας για φυσική και εθνική επιβίωση εύφορο έδαφος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς

 

Τέλος ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε ότι ο εορτασμός της φετινής επετείου, γίνεται «μέσα στη συνθήκη της πανδημίας και την τραγική επικαιρότητα στα σύνορα του Έβρου, δίνοντας τον αγώνα για φυσική και εθνική επιβίωση. Όλα αυτά, έγιναν το εύφορο έδαφος για ν’ αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, να αναδειχθούν η αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συνοχής και της ελευθερίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά το παρόν και το μέλλον της πόλης, ο κ. Ζαμπούκης είπε ότι «σήμερα η πόλη-λιμάνι της Αιγιακής Θράκης, πάνω στους άξονες Β.Ν.- Α.Δ., βρίσκεται και πάλι στο σταυροδρόμι των νέων γεω-οικονομικών διακυβευμάτων. Η πραγματικότητα απαιτεί αλλαγές στη νοοτροπία και τη διαχείριση. Να αξιοποιήσουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα, να το δούμε με σεβασμό, να το μελετήσουμε, για να εμπνευσθούμε και να δημιουργήσουμε την παράδοση του μέλλοντος».

Πηγή: www.amna.gr