Σε τροχιά υλοποίησης δύο σημαντικά έργα στην περιφέρεια αν. Μακεδονίας -Θράκης

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν, έπειτα από καθυστέρηση πολλών ετών, δύο σημαντικά οδικά έργα στην ανατολική Μακεδονία, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων τόσο της Καβάλας, όσο και, ιδίως, της ακριτικής Δράμας. Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης της Δράμας με την Καβάλα και κατ’ επέκταση τη σύνδεσης της Δράμας με το δίκτυο της Εγνατίας Οδού. Το δεύτερο αφορά την κατασκευή μιας ανισόπεδης γέφυρας στην ανατολική είσοδο της πόλης της Δράμας, που ουσιαστικά θα παρακάμπτει τη σιδηροδρομική γραμμή που διέρχεται μέσα από την Εθνική οδό.

Για την υλοποίηση των δυο παραπάνω οδικών έργων η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα διαθέσει συνολικά το ποσό των 79.766.928 ευρώ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, στοχεύοντας στη βελτίωση των οδικών μεταφορών της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τον αυτοκινητόδρομο Καβάλας – Δράμας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χρηματοδοτεί με το ποσό των 60.766.928 ευρώ την κατασκευή από την Εγνατία Οδός Α.Ε. του πρώτου τμήματος Κρηνίδες – Σταυρός. Το τμήμα που θα κατασκευαστεί θα έχει μήκος 8,26 χιλιόμετρα και πλάτος 17 μέτρα. Θα διαθέτει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με κεντρική νησίδα, ενώ θα περιλαμβάνει επίσης πέντε ισόπεδους κυκλικούς κόμβους και μία γέφυρα συνολικού μήκους 93,5 μέτρων.

Η κατασκευή του νέου δρόμου εκτιμάται πως θα συμβάλει καθοριστικά και στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων (εντός του οικισμού των Κρηνίδων), που βρίσκεται ακριβώς στο μέσον των δύο πόλεων Καβάλας – Δράμας και από το 2016 αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Μέχρι σήμερα, η Εθνική Οδός Καβάλας – Δράμας διέρχεται μέσα από μικρούς και μεγάλους οικισμούς και πάρα τη μικρή χιλιομετρικά απόσταση που χωρίζει τις δυο περιοχές, μόλις 35 περίπου χιλιόμετρα, λόγω της κατασκευής του δεν βοηθάει τις οδικές μετακινήσεις και μεταφορές, τουριστικές ή εμπορικές.

Σε ό,τι αφορά την ανατολική είσοδο της Δράμας, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 19.000.000 ευρώ την αναβάθμιση 2,82 χιλιομέτρων οδικού δικτύου και την κατασκευή μιας ανισόπεδης γέφυρας μήκους 250 μέτρων που θα διέρχεται πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Θα έχει επίσης δύο ισόπεδους κυκλικούς κόμβους, έναν στην αρχή και έναν στο τέλος της.

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή των αποφάσεων για τη χρηματοδότηση των δύο έργων υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι έτσι αναβαθμίζεται το επίπεδο και η ασφάλεια των οδικών μεταφορών της Δράμας και της Καβάλας, ενώ γίνεται κι ένα σημαντικό βήμα για την αναγκαία ανάπτυξη της περιοχής.

«Όπως είχα ανακοινώσει από τη Δράμα στις 7 Μαρτίου 2019», σημείωσε ο κ. Μέτιος, «η δέσμευση ότι θα εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Δράμα – Καβάλα, γίνεται πράξη με τη χρηματοδότηση του πρώτου τμήματος Κρηνίδες – Σταυρός ύψους 60,7 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, με επιπλέον 19 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούμε και την αναβάθμιση της ανατολικής εισόδου της Δράμας με την κατασκευή μιας ανισόπεδης γέφυρας στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής, ένα έργο που η πόλη το έχει ανάγκη αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε αργήσει να δρομολογηθεί».

 

Πηγή: makthes.gr