Σύγκλιση απόψεων σε θέματα ευρωπαϊκής γεωργίας διαπιστώθηκε στη συνάντηση του Μ. Βορίδη με τον Γάλλο ομόλογό του

Οι υψηλές περιβαλλοντικές απαιτήσεις που καλούνται να υλοποιήσουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μέσα από τα οικολογικά συστήματα συζήτησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με το Γάλλο ομόλογό του, Julien Denormandie στη συνάντησή τους στο περιθώριο της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει απώλεια πόρων σε βάρος των παραγωγών, σε περίπτωση μικρολαθών από πλευράς τους, εκφράζοντας επίσης τη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο εφαρμογής «υβριδικού» μοντέλου επίδοσης και συμμόρφωσης στη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Οι δυο υπουργοί διαπίστωσαν την κοινή προσέγγιση Ελλάδας – Γαλλίας και σε θέματα διεθνών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι κατά τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες πρέπει να επιδιώκονται οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και απαιτήσεις για τα εισαγόμενα προϊόντα σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό που ορίζεται στην εμπορική διακίνηση αγροτοδιατροφικών αγαθών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο κ. Βορίδης ανέπτυξε στο Γάλλο ομόλογό του τις απόψεις της Ελλάδας γύρω από την επισήμανση των τροφίμων, κυρίως της διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις που ενέχει η υιοθέτηση του προωθούμενου συστήματος αξιολόγησης (Nutri-Score) στα παραδοσιακά προϊόντα της πατρίδας μας.

Πηγή: www.amna.gr