Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί για τις εξαγωγές ακτινίδιου στην Κίνα

Θετική εξέλιξη στον τομέα των εξαγωγών ακτινίδιου και στο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς προς την Κίνα, χαρακτηρίζουν την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας τα μέλη της Άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου. Πέρα από τον κρόκο Κοζάνης και το ακτινίδιο που καλλιεργείται στην Βόρεια Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στην μεγαλύτερη Ασιατική αγορά αφού δίνεται πλέον η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας και όχι από έξι όπως ίσχυε έως σήμερα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης μίλησε για «ευκαιρίες στους παραγωγούς προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές και να αυξηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς της Κίνας για τα δύο συγκεκριμένα προϊόντα».

Σε δηλώσεις του στο makthes.gr το μέλος της Άτυπης Διεπαγγελματικής, Ζήσης Μανώσης υπογράμμισε πως παραγωγοί, συνεταιριστές και εξαγωγείς που καλλιεργούν και εμπορεύονται το φρούτο βλέπουν θετικά τις κινήσεις της κυβέρνησης. «Παρόλο που η Κινεζική αγορά είναι ανοιχτή, αυτή η εξέλιξη προφανώς θα διευκολύνει και θα συντομεύσει τις διαδικασίες ελέγχων και logistics και με χαμηλότερο κόστος».

Τα μέλη της Διεπαγγελματικής ευελπιστούν σε αύξηση των εξαγωγών, αφού μέχρι σήμερα στην Κίνα εξάγονται 2.500.000 κιλά ακτινιδίων. «Το μπαλάκι πάει τώρα στους εξαγωγείς. Να στέλνουν ποιοτικά προϊόντα, ενώ χρειάζεται να επεκταθούν και οι εθνικές προσπάθειες προώθησης του ελληνικού ακτινιδίου» τονίζει στο makthes.gr o κ. Μανώσης.

 

Πηγή: makthes.gr