Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών επιστρέφει στη Σάμο 7-13 Αυγούστου

Μετά από την -αναγκαστική λόγω πανδημίας- παύση ενός έτους, επιστρέφει το καλοκαίρι στη Σάμο μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις της Ελλάδας: το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών(Samos Young Artists Festival). Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ μουσικής του Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται από το 2010 ανελλιπώς από το Ίδρυμα Schwarz, ενώ το 2018 βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή του Συλλόγου Μουσικής και Κριτικών Θεάτρου ως το «Καλύτερο Περιφερειακό Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα».

Φέτος το καλοκαίρι, για 11η φορά, νέοι Έλληνες και ξένοι ανερχόμενοι μουσικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εμπειρίες και σκέψεις για τη μουσική και να μοιραστούν τη σκηνή του αρχαίου θεάτρου Πυθαγορείου στη Σάμο -σημειώνεται ότι από το θέατρο των ρωμαϊκών χρόνων ήρθαν στο φως λιγοστά κατάλοιπα, ενώ σήμερα μία νέα ξύλινη εγκατάσταση με ορχήστρα και καθίσματα φιλοξενεί περίπου 750 θεατές. Το φετινό πρόγραμμα του Samos Young Artists Festival εκτείνεται από την προκλασική μουσική και το μπαρόκ ως τη σύγχρονη δημιουργία και διαρκεί από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου. Το φεστιβάλ συνεχίζει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Masha Ilyashov και του Αλέξη Καραϊσκάκη – Νάστου, επιδιώκοντας να παραμείνει βήμα μουσικού προβληματισμού και δραστηριότητας.

Μέχρι σήμερα, έχουν συνυπάρξει περισσότεροι από 150 διεθνούς φήμης μουσικοί, εδραιώνοντας τη Σάμο και το φεστιβάλ ως μουσικό προορισμό. Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, 5 ευρώ ανά συναυλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πιο πλατύ κοινό να συμμετέχει στις εκδηλώσεις. Το Ίδρυμα Schwarz προσπαθεί να στηρίξει έμπρακτα τον πολιτισμό και σε αυτή την υγειονομική συγκυρία που η κοινωνία και ειδικά οι καλλιτέχνες πλήττονται από την πανδημία. Η υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η μουσική και πολιτιστική ανταλλαγή, η σύγχρονη μουσική παραγωγή και η ερμηνεία κλασικών έργων αποτελούν στόχο του Ιδρύματος και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού της Σάμου.

Πρόγραμμα 2021:

Σάββατο 7/8. Gypsy Jazz.

Sandro Roy βιολί,

David Gazarov πιάνο

Κυριακή 8/8. Solo Piano. Music of Chopin.

Έργα του Frédéric Chopin

Eva Gevorgyan πιάνο

Δευτέρα 9/8. Klezmer Explosion.

Moritz Weiß κλαρινέτο

Niki Waltersdorfer κιθάρα, κρουστά, φωνή

Maximilian Kreuzer κοντραμπάσο

Τρίτη 10/8. Great Sonatas for Violin and Piano.

Έργα των Ludwig van Beethoven, Cesar Franc

Liza Ferschtman βιολί

Enrico Pace πιάνο

Τετάρτη 11/8. Different Faces of Chamber Music.

Έργα των Franz Schubert, Guillaume Conesson, Johannes Brahms

Δημήτρης Καρακαντάς βιολί

Léa Hénino βιόλα

Jérémie Billet βιολοντσέλο

Αλεξία Μουζά πιάνο

 

Πέμπτη 12/8. Lachrimæ Lyræ – Tears of exile.

Έργα του John Dowland

Σωκράτης Σινόπουλος λύρα

Σύνολο παλαιάς μουσικής L’Achéron:

Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα

Sarah van Oudenhove βιόλα ντα γκάμπα

Aude-Marie Piloz βιόλα ντα γκάμπα

Francois Joubert-Caillet βιόλα ντα γκάμπα

Παρασκευή 13/8. Feast of the Human Voice.

Έργα των W. A. Mozart, Henry Purcell, Fransesco Cavalli, Franz Schubert, Μάνου Χατζιδάκι, Michael Nyman, Arvo Pärt, G. F Handel

Xavier Sabata κόντρα-τενόρος

Αλεξία Μουζά πιάνο

Πάνος Ηλιόπουλος τσέμπαλο

Jérémie Billet βιολοντσέλο

Léa Hénino βιόλα

Σύνολο παλαιάς μουσικής L’Achéron:

Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα

Sarah van Oudenhove βιόλα ντα γκάμπα

Aude-Marie Piloz βιόλα ντα γκάμπα

Francois Joubert-Caillet βιόλα ντα γκάμπα

Πηγή: www.amna.gr