Βουλγαρία – ΒΤΑ: Ο υπ. Καινοτομίας συζητά επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα με αμερικανικές εταιρίες

Ο υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Βουλγαρίας Ντανιέλ Λόρερ συζήτησε την εμβάθυνση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων κατά τη διάρκεια συνάντησης με αμερικανικές εταιρίες στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο του σε δελτίο Τύπου. Ο Λόρερ παρουσίασε τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας και στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στη Βουλγαρία, σημειώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Λόρερ συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ουάσινγκτον, την οποία οργάνωσε το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Συμμετείχε επίσης σε συνάντηση με εκπροσώπους του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, εκπροσώπους εταιριών που ειδικεύονται στην κατασκευή μηχανημάτων, τη βιοτεχνολογία και τα φαρμακευτικά προϊόντα, την αυτοματοποίηση των μεταφορών, την κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ανάπτυξη του τμήματος των αυτόνομων αυτοκινήτων και οι σχετικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, όπως και οι ευκαιρίες συνεργασίας με τα ινστιτούτα τεχνολογίας και επιστήμης στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Επιστήμης των Υπολογιστών, Τεχνητής Νοημοσύνης και Τεχνολογίας (INSAIT) στη Σόφια. Στον τομέα της κατασκευής μηχανημάτων, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συζήτησαν μια τεχνολογία για την αποθήκευση αζώτου και τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Λόρερ παρουσίασε τις ευκαιρίες έρευνας που προσφέρει η Βουλγαρία στον τομέα της μοριακής βιολογίας. Επίσης συζητήθηκε η δυνατότητα αεροδιαστημικής έρευνας όπως και το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Βουλγαρία σημείο διαμετακόμισης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη για φορτία που προέρχονται από την Ασία και προορίζονται για τη Γηραία Ήπειρο.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση εξέφρασαν ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη των ειδικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Βραχυπρόθεσμα μια επιστημονική αντιπροσωπεία στη Βουλγαρία θα οργανωθεί από το κέντρο μεταφοράς τεχνολογίας και εμπορευματοποίησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Virginia Commonwealth University, καθώς και εμπορικές αποστολές σε κρατικό επίπεδο σε συνεργασία με τους κρατικούς οργανισμούς διεθνούς ανάπτυξης (SIDO) και το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Λόρερ συζήτησε με το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την επικείμενη υπογραφή μνημονίου διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Η συμφωνία θα βοηθήσει τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς τους μέσω της αύξησης της εμπορικής συμμετοχής και των εισαγωγών αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων στη Βουλγαρία από τον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: www.amna.gr