ΒΤΑ: Το βουλγαρικό ΥΠΟΙΚ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η υπογραφή του μνημονίου έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ και την πρόεδρο της ΕΤΑΑ Οντίλ Ρενό-Μπασό παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.

Όπως προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα υποστηρίξει τη βουλγαρική κυβέρνηση στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και έργων που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ε.Ε. κατά την περίοδο 2021-2027.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα παρέχει επίσης υποστήριξη σε έργα του ενεργειακού τομέα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αντιστοιχούν σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικής χρηματοδότησης για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ψηφιοποίηση και η επιχειρηματικότητα.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο πρωθυπουργός Πέτκοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει ένα πολύ λειτουργικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Η εμπειρία των ειδικών της ΕΤΑΑ θα είναι εξαιρετικά επωφελής για τη βουλγαρική κυβέρνηση όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας των έργων.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει επενδύσει πάνω από 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 277 έργα στη Βουλγαρία. Το 2021, οι επενδύσεις της ΕΤΑΑ στη χώρα ξεπέρασαν τα 245 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: www.amna.gr