ΥΠΕΞ για Τουρκία: Να διακόψει τις παράνομες πρακτικές στην Κυπριακή ΑΟΖ

Πρόκειται για την πρώτη ανακοίνωση που εκδίδει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επί εποχής Νίκου Δένδια στον υπουργικό θώκο,

Να διακόψει τις «παράνομες δραστηρίοτητες» στην Κυπριακή ΑΟΖ καλεί την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στην πρώτη ανακοίνωση επί εποχής Νίκου Δένδια στον υπουργικό θώκο, το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για πρακτικές που «υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας.
Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα

Πηγή: https://www.voria.gr/article/ipex-i-tourkia-diakopsi-tis-paranomes-praktikes-stin-kipriaki-aoz