Aλ. Τσίπρας: Η μόνη ψήφος που δίνει προοπτική αλλαγής είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θέλουμε να έχουν πολιτική αλλαγή στον τόπο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν τρόπο: Να ηττηθεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, και ήττα της ΝΔ σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star και την δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα. Επανέλαβε ότι έχει αποκλείσει «κυβέρνηση ηττημένων»: «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική, είναι ζήτημα και πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης “λέγοντας ‘αυτοδυναμία’ εννοεί ότι ακόμα κι αν βγει πρώτος θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές”, αλλά “τώρα αρχίζει και τα γυρνάει, θα πάρει λέει τη διερευνητική εντολή αν έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ, άρα θα αξιοποιήσει βάσει του Συντάγματος το προνόμιο για να σχηματίσει κυβέρνηση”. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και δεν χρειάζεται να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, αλλά σε κυβερνήσεις συνεργασίας πάνω σε προγραμματική συμφωνία. Σημείωσε ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι «αν έρθει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι η ΝΔ που θα ακολουθήσει τη διαδικασία – όπως και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει – για να σχηματίσει κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική του κ. Μητσοτάκη γιατί το πρώτο κόμμα έχει βαρύνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις» και υπογράμμισε ότι «αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα έχουμε πολιτική αλλαγή και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας γιατί απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν επιμένει ο κ. Ανδρουλάκης και δεν δεχτεί τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν». «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, γιατί πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως αντίστοιχα το δίλημμα θα ισχύει και και το ΜέΡΑ25. “Πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;». Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει «ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης, για το αν απαιτείται ή δεν απαιτείται η συνεισφορά όλων των προοδευτικών κομμάτων, και του κ. Βαρουφάκη, ακόμα και του ΚΚΕ». Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν δύο εκδοχές: «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με “τον θεσμικό ερασιτεχνισμό” της, όσον αφορά τις τροπολογίες που έχει καταθέσει σχετικά με το κόμμα του Κασιδιάρη έχει γίνει ο “μεγαλύτερος χορηγός” της Ακροδεξιάς, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσουν στο “αντίθετο αποτέλεσμα”. Όπως ανέφερε, το ζήτημα θα είχε λυθεί αν είχε γίνει αποδεκτή εξ αρχής η τροπολογία που είχαν προτείνει έγκριτοι συνταγματολόγοι και είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ έκανε λόγο για “αισχρή” απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης. Κάλεσε, μάλιστα, όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υιοθετήσουν μια “ορθή λογική και στάση” και να ψηφίσουν έναν νόμο που δε θα παραβιάζει το Σύνταγμα και επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα απέχει από τη ψήφιση της τρέχουσας τροπολογίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας, ενόψει και του πασχαλινού τραπεζιού, σχολίασε ότι φέτος είναι ακριβότερο από πέρυσι και σε σύγκριση με το προπέρσινο είναι “φωτιά” εξαιτίας των ανατιμήσεων, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα η αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών έχει πέσει ακόμα και κατά 40%. Ως εκ τούτου, είπε, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι τρεις: αύξηση μισθών (κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, 10% αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και επιστροφή των αναδρομικών και της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους), μείωση των τιμών με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ΕΦΚ και ρύθμιση χρεών, στη βάση της πρότασης που παρουσίασε πρόσφατα το κόμμα για τα κόκκινα δάνεια. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα “ρεαλιστικά”, τονίζοντας ότι αφενός πλέον δεν βρισκόμαστε σε μνημόνιο, αφετέρου τα δάνεια αυτά δεν βρίσκονται στις τράπεζες, αλλά σε ιδιωτικές εταιρίες που θα πρέπει να διέπονται από κανόνες. “Δεν λέμε ότι θα κάνουμε θαύματα” είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο, τόνισε ότι η κάθε πολιτική επιλογή μπορεί να έχει “θετικό ή αρνητικό πρόσημο για την κοινωνία” και ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν “φιλολαϊκό πρόσημο” με στόχο να αποκατασταθεί η “αδικία να χάνουν οι πολίτες και να κερδίζουν οι λίγοι και ισχυροί”.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να “τα μαζέψει” σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού και την κάλεσε “αν όντως δεν την θέλει”, αύριο να ψηφίσει την τροπολογία για επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Ερωτηθείς για την πρόθεση του πρωθυπουργού να γίνει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τον εγκάλεσε ότι αποφεύγει “όπως ο διάολος το λιβάνι” να βρεθούν αντιμέτωποι οι δυο τους και να συγκριθούν επί της ουσίας οι θέσεις και οι προτάσεις τους και “διαρκώς ξεφεύγει”. Σχετικά, δε, με τις δημοσκοπήσεις, εξέφρασε “συγκρατημένη αισιοδοξία” για τη νίκη του κόμματος τους, σχολιάζοντας ότι τα “διαρκώς” τα πραγματικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά που παρουσιάζονταν στις δημοσκοπήσεις. “Βλέπω το κλίμα που επικρατεί. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία λέει ένα ‘ως εδώ’, ‘θέλουμε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας’ και πιστεύω όσο έρχεται η ώρα προς την κάλπη ο κόσμος θα καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή, παρά μόνο με τη συμμετοχή και την ψήφο που θα βγάλει πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν θα αποσυρθεί σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κερδίσει τις εκλογές, απάντησε πως “δεν έχει πίεση συναισθηματική ή ψυχολογική”, αλλά, για το λαό είναι μια “ευκαιρία να γίνει μια μεγάλη αλλαγή” μετά την κάλπη με αναλογική. “Αυτές τις αποφάσεις θα τις πάρουμε συλλογικά. Έχω όμως τη διαίσθηση ότι δεν θα είναι αυτή η ώρα σύντομα διότι ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει αυτήν την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη χώρα να κυβερνηθεί από ένα ευρύτατο φάσμα προοδευτικών δυνάμεων”, πρόσθεσε.

Τέλος, παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη, “αστοχίες και αδικίες” κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπογράμμισε πως ακολουθήθηκε “ορθή πολιτική” με εθνικό στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Αντίθετα, είπε, ο κ. Μητσοτάκης “κάνει λάθη ακολουθώντας μια λαθεμένη πολιτική” που κάνει “τους ισχυρούς ισχυρότερους, τους φτωχούς εξουθενωμένους και τους μεσαίους φτωχούς”.

Πηγή: www.amna.gr