BTA:Προσκυνητές από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη Σιλίστρα για να αποτίσουν φόρο τιμής στο Μνημείο του ραβίνου Πάπο

Εβραίοι προσκυνητές από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη Σιλίστρα τις ημέρες πριν από την εβραϊκή Πρωτοχρονιά (Ρος Χασανά) για να προσευχηθούν στον τάφο του Ελιέζερ Πάπο (1785-1828), ενός από τους πιο εξέχοντες ραβίνους.

Φέτος το Ρος Χασανά ξεκινά στις 25 Σεπτεμβρίου και τελειώνει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το μνημειακό συγκρότημα Ελιέζερ Πάπο αποτελεί εδώ και χρόνια κέντρο έλξης προσκυνητών από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Προσεύχονται, τραγουδούν και χορεύουν πιασμένοι χέρι χέρι. Πολλοί λένε για το πώς, αφού προσευχήθηκαν στον τάφο του ραβίνου, πραγματοποιήθηκαν οι βαθύτερες επιθυμίες τους. Γι’ αυτό συνεχίζουν να έρχονται και να φέρνουν και τις οικογένειές τους.

“Ερχόμαστε εξαιτίας αυτού του ιερού ανθρώπου που είναι θαμμένος εδώ. Πιστεύουμε ότι αν προσευχηθούμε στον τάφο του Πάπο πριν από το Ρος Χασανά, θα προστατεύσει εμάς και τους συγγενείς και τους φίλους μας”, δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA) ο Χαϊμ Άμος, ο οποίος επισκέπτεται το μνημείο κάθε χρόνο.

“Όταν ήρθα για πρώτη φορά εδώ πριν από τέσσερα χρόνια, προσευχήθηκα για την επιχείρησή μου επειδή ήμουν αναστατωμένος. Σήμερα, τα πράγματα πάνε καλά και είμαι κάτι παραπάνω από επιτυχημένος”, είπε ένας άλλος από τους προσκυνητές, αποδίδοντας την καλή του τύχη στην ιερότητα του τάφου του ραβίνου.

Συνήθως, όταν μεγαλύτερες ομάδες επισκέπτονται το μνημείο, φυλάσσονται στενά από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Ο Ελιέζερ Πάπο ήταν ένας από τους 12 πιο σεβαστούς ραβίνους του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Σεράγεβο της σημερινής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογία στο Βουκουρέστι από μια από τις πιο γνωστές θρησκευτικές σχολές στα τέλη του 18ου αιώνα. Όταν του προσφέρθηκε να επιλέξει πού θα υπηρετήσει ως ραβίνος, είπε ότι ήθελε ένα μικρό και αφώτιστο εκκλησίασμα, υποσχόμενος να το μετατρέψει σε κέντρο πνευματικότητας. Η επιλογή του ήταν η Σιλίστρα, μια μικρή πόλη στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ίδρυσε ένα σχολείο εκεί, έγραψε βιβλία, ανάμεσά τους το έργο του Pele Yoetz – θρησκευτικά αξιώματα και πνευματικά και κοσμικά κείμενα, που τώρα είναι αντικείμενος μελέτης σε εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Ο Πάπο είχε και πτυχίο ιατρικής. Για αυτό το λόγο άρχισε να συμπεριφέρεται στους ανθρώπους χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Όταν ξέσπασε επιδημία χολέρας μεταξύ Ρώσων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1819-1827), ο ραβίνος ασχολήθηκε με τη θεραπεία των αρρώστων οργανώνοντας ζώνες καραντίνας και αναρρωτήρια. Κατάφερε να θεραπεύσει πολλούς, αλλά έπεσε και ο ίδιος θύμα της ασθένειας.

Τον έθαψαν στις όχθες του Δούναβη και οι ευγνώμονες κάτοικοι της Σιλίστρας του έστησαν μνημείο. Αργότερα το μνημείο γκρεμίστηκε από τους Τούρκους και ο τόπος όπου θάφτηκε καταστράφηκε εντελώς.

Πηγή: www.amna.gr