Χάνεται ο Φεβρουάριος για τη διορθωτική της ενιαίας, πιο πίσω και οι συνδεδεμένες

Μια καλή και µια κακή είδηση φέρνουν οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά µε τις επικείµενες πληρωµές του αγροτικού κόσµου, όσον αφορά τις εκκρεµότητες της περσινής ενιαίας ενίσχυσης.

Φαίνεται πως οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και οι διορθώσεις που έχουν γίνει – τελείωσε η προθεσµία των διοικητικών πράξεων προφανών σφαλµάτων – έλυσαν ορισµένα από τα προβλήµατα επιλεξιµότητας σχετικά µε αλληλο-καλύψεις, αλλά και κάποια που σχετίζονται µε το ΑΤΑΚ σε µισθωµένα αγροτεµάχια, που άφησαν απλήρωτους εκατοντάδες δικαιούχους παραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι σύνθετες περιπτώσεις παραγωγών των οποίων οι δηλώσεις «χτύπησαν» στις επιλεξιµότητες και έµειναν εκτός της εξόφλησης του περασµένου ∆εκεµβρίου, δεν φαίνεται να µπορούν να προχωρήσουν βάσει του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου. Σχετικά τώρα µε το χρονοδιάγραµµα της εν λόγω πληρωµής, που εδώ και καιρό προγραµµατιζόταν για το τελευταίο δεκαήµερο του Φεβρουαρίου, αυτό δείχνει ήδη να έχει µεταφερθεί για τις αρχές Μαρτίου.

Στην καθυστέρηση της πληρωµής συντελεί και το ζήτηµα της εξέτασης των αιτηµάτων µεταβίβασης για τα δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα έτους 2020, δεδοµένου ότι στόχος των αρµοδίων είναι στην επερχόµενη διορθωτική πίστωση να περιληφθεί και ένα µεγάλο κοµµάτι από τις εκκρεµότητες επί του Αποθέµατος, σε µια προσπάθεια να κλείσουν όσο το δυνατόν «αναίµακτα». Ειδικότερα, µε δύο νέες εγκυκλίους Μελά συγκροτείται τριµελής επιτροπή για την εξέταση των αποδεικτικών εγγράφων µε λόγους ανωτέρας βίας των απορριπτόµενων αιτήσεων µεταβιβάσεων 2021 µε µεταβιβαζόµενα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεµα 2020. Ειδικότερα, στη νέα απόφαση, ενώ αρχικά προβλεπόταν η εξέταση της ανωτέρας βίας των αιτήσεων µεταβιβάσεων από τριµελή επιτροπή εκ των οποίων το ένα µέλος θα είναι νοµικός, η νέα εγκύκλιος που δηµοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου, διατυπώνει µε πιο αόριστο τρόπο τη σύνθεση της επιτροπής και αναφέρει ότι «η εξέτασή τους θα πραγµατοποιηθεί από τριµελή επιτροπή µε νοµική συνδροµή».

Παραπίσω οι συνδεδεµένες, µέσα στον Μάρτιο 

Πάντως, το µεγάλο ενδιαφέρον του αγροτικού κόσµου τέτοια εποχή, όπως κάθε χρόνο, στρέφεται στην πληρωµή των συνδεδεµένων και δη σε σκληρό σιτάρι και βαµβάκι. Ωστόσο κι εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίστωση θα πάει πιο πίσω, ενώ και οι «θύµησες» από τα περσινά που έφεραν τις πρώτες συνδεδεµένες την 25η Μαρτίου, έχουν θορυβήσει αρκετά τους παραγωγούς, που κρατούν µικρό καλάθι όσον αφορά το χρονοδιάγραµµα των πληρωµών.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο πακέτο συνδεδεµένων είθισται να περιλαµβάνει σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος και µήλα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, τα στρέµµατα που καλύφθηκαν το 2021 µε πιστοποιηµένο σπόρο σκληρού υπολογίζονται περί τα 2,4 εκατ., τα οποία σε συνδυασµό µε τον προϋπολογισµό του έτους στα 11,563 εκατ. ευρώ, δίνουν µια τιµή για τη συνδεδεµένη περί τα 5 ευρώ το στρέµµα.

Όσον αφορά την ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι, εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µε βάση τα 2.622.921 στρέµµατα που µπήκαν το 2021, η ενίσχυση θα είναι αυξηµένη και δεν αποκλείεται να κινηθεί και πάνω από τα 70 ευρώ το στρέµµα. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι µε 2,776 εκατ. στρέµµατα, οι παραγωγοί πήραν 67,82 ευρώ. Σηµειωτέον, για λίγες µέρες ακόµα και ως τις 18 Φεβρουαρίου µπορούν οι βαµβακοπαραγωγοί να παραδώσουν σύσπορο σε εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, µετά την παράταση που δόθηκε. Μια απόφαση, που δεν αποκλείει και µια καθυστέρηση στην πληρωµή, που είθισται να γίνεται λίγο πριν την αργία της 25ης Μαρτίου.

Άλλη μία δόση παγετού, έγκριση για ad hoc 25 εκατ. περιμένουν τα αχλάδια

Με δεκαήμερη καθυστέρηση από τον αρχικό προγραμματισμό -όπως έγραψε η Agrenda από την περασμένη εβδομάδα- πιστώθηκαν την περασμένη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 68,05 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε 23.503 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «παγετό της άνοιξης 2021» αλλά και για ζημιές από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων για τον παγετό
της άνοιξης του 2021 αφορούσε κυρίως κεράσια των ορεινών περιοχών, με τους αρμόδιους του ΕΛΓΑ να διαβεβαιώνουν ότι «ανάλογα με την ροή των πορισμάτων οι αποζημιώσεις για τον παγετό θα ολοκληρωθούν με πληρωμή εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου».

Βέβαια, σε πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου με τα προεδρεία αγροτικών συνεταιρισμών από την περιοχή του Τυρνάβου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, τονίσθηκε ότι εκκρεμεί ακόμα η αποζημίωση στα επιτραπέζια και τα βιομηχανικά αχλάδια, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να δηλώνει ότι «υπάρχουν τα χρήματα, αλλά περιμένει η χώρα μας την έγκριση από την ΕΕ για να προχωρήσει η πληρωμή». Ο ίδιος επεσήμανε ότι αναμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ad hoc πρόγραμμα, ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως έχει προϋπολογίσει θα καλύψει τις ζημιές για τις καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο.

Μητρώα αιγοπροβάτων έως 28/2 για συνδεδεμένη

Οι αιγοπροβατοτρόφοι που έχουν αιτηθεί ότι επιθυµούν να είναι δικαιούχοι συνδεδεµένης ενίσχυσης (ειδικά δικαιώµατα), καλούνται να προσκοµίσουν αντίγραφο µητρώου της εκµετάλλευσής τους έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό χρειάζεται προκειµένου να γίνουν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τους αρµόδιους
πριν βγουν οι λίστες των δικαιούχων για τη συνδεδεµένη, η πληρωµή της οποίας δροµολογείται για πριν το Πάσχα.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ «Στο πλαίσιο της διενέργειας διοικητικού ελέγχου του Μέτρου 2 της συνδεδεµένης ενίσχυσης που χορηγείται στους κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκµεταλλεύσεων, για το έτος ενίσχυσης 2021 καλούνται οι αιγοπροβατοτρόφοι να προσκοµίσουν αντίγραφο µητρώου της εκµετάλλευσης τους, έως τις 28/02 στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις ή/και στα Νοµαρχιακά Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου ανήκει η εκµετάλλευσή τους».

Πηγή: www.agronews.gr