Δ. Γαλαμάτης: Να είμαστε πιο ψύχραιμοι όταν προσεγγίζουμε τα fake news

Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης δρ. Δημήτρης Γαλαμάτης, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με θέμα «Η Παιδεία στα Μέσα» τόνισε: «Η κάθε ενότητα αφήνει κάποια στοιχεία που κατά την άποψή μου δίνουν την πρώτη ύλη και για την επόμενη ημερίδα».

 

Έκανε επίσης τη διαπίστωση αναφορικά με την πρώτη ενότητα με θέμα «Η Παιδεία στα Μέσα: Πόσο καλά γνωρίζουν και χειρίζονται τα Μέσα οι Έλληνες. Καλές πρακτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό» πως: «Τελικά στη χώρα μας για το θέμα που πραγματεύεται η ημερίδα γίνονται πολλά πράγματα την ίδια στιγμή. Πολλές πλατφόρμες, πολλές ενημερωτικές σελίδες, πολλές εκδηλώσεις με αντικείμενο αυτό ακριβώς την Παιδεία στα Μέσα. Μια πρόκληση που έχουμε μπροστά μας για την επόμενη ημερίδα είναι να συγκεντρώσουμε όλο αυτό το υλικό, να το κάνουμε πιο ευσύνοπτο και να βοηθήσουμε μιας που το λέει και ο τίτλος της Γραμματείας μας να το επικοινωνήσουμε στην ελληνική κοινωνία». Είπε πως έμαθε και ο ίδιος πολλά πράγματα που δεν ήξερε για δράσεις που είναι εθνικές, είναι δράσεις ΜΚΟ, δράσεις πανεπιστημίων και άρα αυτό είναι ένα έλλειμμα που θα καταγραφεί πολιτικά και θα προωθηθεί.

 

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος που είχε ως θέμα «Η δύναμη της εικόνας – Κώδικας και αποκωδικοποίηση – Συμπεριφοράς» ο γγ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, είπε: «ως πατέρας το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι φεύγοντας από δω πρέπει να πάρω τη γυναίκα μου τηλέφωνο και να της πω ότι πρέπει να μιλήσουμε ξανά για τα παιδιά, για τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Διαδίκτυο, για άλλη μια φορά».

Μέσα σε όλους αυτούς τους κινδύνους που αναλύθηκαν, όπως είπε, αισθάνθηκε ότι το τελευταίο που τον νοιάζει είναι το αν θα φθάσει μια ψευδής είδηση στο παιδί του. «Θα πρέπει κατ’ αρχήν να προφυλάξουμε τα παιδιά αυτά σε αυτή τη φάση από άλλου είδους προκλήσεις και να τους δώσουμε στη συνέχεια τα εφόδια εκείνα όσο μεγαλώνουν και ωριμάζουν να έχουν τη δυνατότητα της κριτικής προσέγγισης και της διάκρισης της αλήθειας από το ψέμα», τόνισε.

Από την τρίτη ενότητα («Ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση – Ο ρόλος και η αξία των δημοσιογράφων στην εποχή των social media»), ως πολίτης πια, κάνοντας χρήση και της ερευνητικής μου ιδιότητας σε ένα άλλο επιστημονικό πεδίο, είπε ο κ. Γαλαμάτης, «θα ήθελα να προσθέσω ότι στη μεγάλη κουβέντα που γίνεται για τα fake news, για την παραπληροφόρηση, η οποία αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύτηκε σε ενδιαφέρον, όχι μόνο κοινωνικό ή επιστημονικό αλλά και σε πολιτικό πρέπει να είμαστε λίγο πιο ψύχραιμοι προσεγγίζοντας τα fake news. Ίσως, επίσης, θα πρέπει στην έρευνα που κάνετε να εντάξετε και επιστήμονες από τα πεδία της κοινωνιολογίας, της λαογραφίας, θα έλεγα και της ανθρωπολογίας και της ιστορίας».

Τόνισε ότι «Από τότε που τα fake news κυκλοφορούν με τέτοια ταχύτητα στις κουβέντες μας και τη ζωή μας δεν κυκλοφορούν πια ανέκδοτα. Έχουν υποκατασταθεί από τα fake news, απ’ τα τρολ, από τις ατάκες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Δηλαδή, εγώ έχω μείνει με τα ανέκδοτα που ήξερα στα πρώτα μου μεταφοιτητικά χρόνια, δεν έχουμε παραγωγή καινούργιων ανεκδότων». Επεσήμανε πως ερευνητικά θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε μια τέτοιου είδους αναζήτηση για το πώς φθάσαμε ως εδώ.

Έκλεισε επισημαίνοντας πως ο ορισμός του fake news δεν είναι εύκολος ούτε επιστημονικά ούτε όμως και θεσμικά.

Κλείνοντας και συνοψίζοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους συμμετέχοντες στα πάνελ, αλλά και γενικότερα στην ημερίδα επισημαίνοντας ότι όλα αυτά γενούν την πρώτη ύλη για την επόμενη και τις επόμενες ημερίδες.

«Να ΄χουμε πάντα τέτοια για την Παιδεία, για τα ΜΜΕ και κυρίως για τα παιδιά μας και τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας», είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Γαλαμάτης.

Πηγή: www.amna.gr