Δεν λένε ούτε «καλημέρα» στο δημοτικό συμβούλιο

«Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα» είχε πει το 1962 ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Ο ατσίδας», σε μία προσπάθεια να «σπάσει» τον πάγο και το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατούσε στην παρέα του. Η εν λόγω φράση, εκτός από τη μικρή μας οθόνη, έχει χρησιμοποιηθεί στα πηγαδάκια ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης από την 1η του Σεπτέμβρη, οπότε και ξεκίνησε επίσημα η νέα αυτοδιοικητική περίοδος.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως σε πολλές περιπτώσεις αντιδήμαρχοι, επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα και δεν λένε ούτε «καλημέρα», ακόμα και εντός της ίδιας παράταξης.

Οι λεκτικοί προπηλακισμοί εναντίον της επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ» και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου αλλά και εναντίον του πρώην προέδρου του ΟΑΣΘ Στέλιου Παππά σε συνδυασμό με την απόφαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δρόσου Τσαβλή να διακόψει την απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης από τον δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό TV100 και ότι δεν φρόντισε να προστατευθούν οι ομιλητές, είχαν ως αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά της αντιπολίτευσης και όχι μόνο.

Μιλώντας στη «Θ», στελέχη της αντιπολίτευσης σημειώνουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσαβλής δεν μερίμνησε ώστε να αποφευχθούν οι ακρότητες εντός της αίθουσας και φέρνουν ως παράδειγμα την τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου και υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Νασιούλα υπέρ του ξυλοδαρμού του τέως δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Με αφορμή το περιστατικό στην ειδική συνεδρίαση για τον ΟΑΣΘ, ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Γιώργος Αβαρλής έκανε λόγο για «σύνδρομο του -κατά φαντασίαν- κυνηγημένου» με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου να του απαντά, κάνοντας λόγο για «σύνδρομο κατά φαντασίαν αριστερού».

Από… παλιά

«Παγωμένες» όμως είναι και οι σχέσεις και των στελεχών της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μελών της διοίκησης Μπουτάρη, Έλλης Χρυσίδου και Μαρίας Πασχαλίδου, όχι μόνο με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, λόγω της αντιπολίτευσης που άσκησε μετά την ανεξαρτητοποίησή του από την «Πρωτοβουλία», αλλά και με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Νεολαίαςκαι Εθελοντισμού Πέτρο Λεκάκη, με την παράταξη του οποίου υπήρξαν αρχικά υποψήφιες μέχρι να ενταχθούν στο συνδυασμό της κ. Νοτοπούλου. Ο κ. Λεκάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τις πρώην συνεργάτριές του, με εκείνες να απαντούν σε ανάλογο τόνο και ύφος.

Όμως και οι σχέσεις του πρώην αντιδημάρχου και νυν προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού Αλέξανδρου Μπαρμπουνάκη με τον επικεφαλής της παράταξης με την οποία εξελέγη πριν ανεξαρτητοποιηθεί Σπύρο Βούγια δεν είναι οι καλύτερες, σύμφωνα με πληροφορίες. Αφορμή για την κόντρα των δυο ανδρών, που οδήγησε τον κ. Μπαρμπουνάκη εκτός «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης», αποτέλεσε, σύμφωνα με τον τελευταίο, η μη ένταξή του στο ψηφοδέλτιο της παράταξης για την εκλογή εκπροσώπων στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Δρόμο αλλάζουν πλέον και η Κατερίνα Νοτοπούλου με την μέχρι πρόσφατα δημοτική σύμβουλο της παράταξής της Δήμητρα Αλεξίου, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε λόγω… ΣΥΡΙΖΑ. «Η σύνδεση της παράταξης μέσω της διπλής ιδιότητας της επικεφαλής της με την κεντρική πολιτική σκηνή εκτιμώ ότι στέκεται εμπόδιο στην επιθυμία μου αυτή. Προφανώς συνεχίζω τη σχέση μου με τα πρόσωπα που εκπροσωπούν την ιδεολογία της παράταξης, την οποία και θα συνεχίσω να τιμώ» είχε αναφέρει στην ανακοίνωσή της, με την παράταξη «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ» να της ζητά να παραδώσει την έδρα. Η εν λόγω ανεξαρτητοποίηση προκάλεσε τριγμούς εντός της παράταξης, καθώς στελέχη της «χρέωναν» στη Ρία Καλφακάκου την ένταξη της κ. Αλεξίου στο ψηφοδέλτιο.

Το τρίγωνο Ζέρβας, Ταχιάος, Ορφανός

Κακές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι σχέσεις του Κωνσταντίνου Ζέρβα με τον Γιώργο Ορφανό. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ο κ. Ορφανός δεν έχει «συγχωρήσει» στον κ. Ζέρβα ότι προκρίθηκε για το δεύτερο γύρο των εκλογών, έχοντας λίγες ψήφους διαφοράς μαζί του, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αξιοποίηση τριών στελεχών της παράταξης Ορφανού (Θ. Πατέλης, Κ. Ιακώβου και Στ. Λιακόπουλος) από το δήμαρχο για τη στελέχωση της διοίκησης. «Η διαδικασία αλλοτρίωσης της δημοκρατίας και των προσώπων είναι το χειρότερο που μπορεί να προσφέρει η καινούργια διοίκηση» είχε δηλώσει ο κ. Ορφανός.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του δημάρχου με το βασικό του αντίπαλο Νίκο Ταχιάο, αυτές φαίνεται πως, ελέω μετρό, αποκαταστάθηκαν. Αν και η αρχή δεν ήταν καλή, αφού ο κ. Ζέρβας δεν αξιοποίησε έναν ή δύο, αλλά πέντε από τους συνολικά έντεκα εκλεγμένους συμβούλους της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ταχιάος – Υπεύθυνα». Βέβαια, εξαιτίας των εξελίξεων στο μετρό Θεσσαλονίκης και ειδικότερα του σταθμού της Βενιζέλου, όπου η άποψη του κ. Ζέρβα ταυτίζεται με εκείνη του κ. Ταχιάου, δηλαδή υπέρ της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν, η σχέση των δυο ανδρών βελτιώθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι βελτιώθηκε και η σχέση του κ. Ταχιάου με τους Σ. Δημητριάδη, Ιω. Κοσμοπούλου, Ν. Ζεϊμπέκη, Μ. Κούπκα και Δ. Ακριτίδου.

 

Πηγή: makthes.gr