Δένδιας: Σημαντικός για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης ο EastMed

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, αναφέρθηκε στη σημασία του υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στις 2 Ιανουαρίου για την ενεργειακή αυτονόμηση της Ευρώπης.

«Είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως πολύ σύντομα τη συμφωνία θα υπογράψει και η Ιταλία, καθώς εκεί είναι και η κατάληξη του αγωγού. Παράλληλα, είπε πως ήδη υπάρχει μια τεχνική προσέγγιση για να λυθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προβάλλονται εκεί και μένει να ολοκληρωθεί.

Υπογράμμισε πως «ο East Med δεν είναι αντίδραση», «απλώς η Τουρκία, επειδή έχει μια εγγενή ανασφάλεια, οποιαδήποτε κίνηση την ερμηνεύει με τον τρόπο αυτόν».

Η επίσκεψη στη Βεγγάζη

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του χθες στη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι πρέπει να έχει μια σαφή επικοινωνία με τον αρχηγό του εθνικού λιβυκού στρατού, που διά του αρχηγού του έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του κατά των δύο συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης».

«Ήθελα από πρώτο χέρι να ακούσω τις απόψεις του και να έχουμε μια κοινή αντίληψη και ίσως, αν χρειαστεί στο μέλλον, κι έναν συντονισμό ενεργειών ως προς την ακύρωση εν τη πράξει αυτών των απαράδεκτων και ανύπαρκτων μνημονίων» είπε ο ΥΠΕΞ.

Τι ανέφερε για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και, αν και μπορούμε μόνοι μας, όχι δεν είμαστε μόνοι μας».

Όπως συμπλήρωσε, «αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνώ με την πρόβλεψη περί θερμού επεισοδίου. Βεβαίως, θα μου πείτε, μπορείς να το αποκλείσεις 100%; βεβαίως και δε μπορώ να το αποκλείσω 100%. Πιστεύω, όμως, ότι η τουρκική πλευρά είναι μια πλευρά που αιτιοκρατείται, που οι κινήσεις της έχουν μια λογική, που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και το διεθνές δίκαιο και δε θα προβεί σε ενέργειες που τελικά θα βλάψουν την ίδια την Τουρκία».

Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο αμερικανικό υποβρύχιο, το οποίο κινείται στην ευρύτερη περιοχή νότια της Κρήτης, αλλά τόνισε πως «αυτό το οποίο εγγυάται την ελληνική ασφάλεια κι ανεξαρτησία είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Από εκεί και πέρα, κάθε παρουσία η οποία συντείνει στη δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή είναι απολύτως καλοδεχούμενη από την ελληνική πλευρά. Οποιαδήποτε φιλική παρουσία στην περιοχή, μόνο καλό μπορεί να κάνει» υπογράμμισε.

 

Τι είπε για πιθανή  προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης

Σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η χώρα δεν είναι κατά της επίλυσης μέσω διαιτητικών ή δικαστικών διαδικασιών της διαφοράς με την Τουρκία» και συνέχισε: «Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα. Λυπάμαι να πω ότι αυτή τη στιγμή αυτό το πλαίσιο δεν είναι στη θέση του».

«Εμείς με μεγάλη χαρά θα βλέπαμε την Τουρκία να μπαίνει σε μια λογική συνεννόησης με την Ελλάδα. Αν η συνεννόηση με την Ελλάδα σημαίνει να μπούμε σε μια διαδικασία δημιουργίας ενός πλαισίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαιτητική επίλυση των διαφορών μας, αυτό θα το συζητούσαμε. Αυτό που δε συζητάμε με την Τουρκία είναι τους λεονταρισμούς και τις απειλές κατά της χώρας και οτιδήποτε βλάπτει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα… Όταν η Τουρκία μάς απειλεί, μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να ονειρευθώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σ’ αυτό το πλαίσιο» σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στη στάση των υπολοίπων κομμάτων, επισήμανε πως «ο ελληνικός πολιτικός κόσμος έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα και όσες φορές χρειάστηκε οι τοποθετήσεις και των συναδέλφων μου απ’ τα άλλα κόμματα ήταν σοβαρότατες… Μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω για τον ελληνικό πολιτικό κόσμο και τη στήριξη που παρέχει στις προσπάθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας αυτή τη στιγμή» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει κάποιας μορφής χημεία»

Ερωτηθείς για την καλή σχέση που υπάρχει μεταξύ του Αμερικανού και του Τούρκου προέδρου, ο κ. Δένδιας επιεσήμανε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει κάποιας μορφής χημεία, όμως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο σκέψεων. Είναι φανερό ποιο είναι αυτό το πλαίσιο σκέψεων και της αμερικανικής διοίκησης και του υπουργείου των εξωτερικών. Εγώ δε χαίρομαι γι’ αυτό, αλλά η Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ουάσινγκτον αυτό το διάστημα» υποστήριξε.

Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε τετραμερή συνάντηση στο Κάιρο στις 4 ή 5 Ιανουαρίου μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου ανήμερα των Χριστουγέννων θα παραστεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

 

Πηγή: makthes.gr