Διαδικασία συνταξιοδότησης αγροτών στα 62 και τα χαρτιά για σύνταξη ΟΓΑ στα 67 έτη

Εκκαθαριστικά από το 1989 έναντι του 2003 που ίσχυε μέχρι πρόσφατα ζητά πλέον ο ΕΦΚΑ από αγρότες που ετοιμάζουν την περίοδο αυτήν τα χαρτιά τους για να βγουν στη σύνταξη στα 62 τους έτη, προκειμένου να εκδώσουν την απαιτούμενη για τη διαδικασία, βεβαίωση ασφάλισης.

Με 35 χρόνια αδιάκοπης ασφάλισης στον ΟΓΑ, ήτοι, έχοντας καταβάλλει εισφορές για βασική σύνταξη ΟΓΑ από 1/1 του 1988, μπορεί σήμερα κάποιος αγρότης να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν τα 67 του, εξαγοράζοντας έως και 5 πλασματικά έτη. Μάλιστα, εφόσον είχε γεννέιλια εντός του Φεβρουαρίου και ξεκινούσε τη διαδικασία άμεσα, θα μπορούσε να δει την πρώτη πληρωμή στην καταβολή των συντάξεων Μαρτίου, αρκεί να κούμπωναν καλά τα στοιχεία του στον ΕΦΚΑ, να μην είχε δημιουργηθεί δηλαδή κάποια επιπλοκή κατά τη μεταφορά δεδομένων στο νέο καθεστώς. Σε διαφορετική περίπτωση, έχοντας κλείσει τα 67 έτη με 15 χρόνια «γεμάτα» στον ΟΓΑ, θα μπορούσε κάποιος να υποβάλλει τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση.

Κατά τα λοιπά, τα απαιτούμενα έγγραφα αφορούν σε Εκκαθαριστικά και Ε1 από το 2003 και μετά, ληξιαρχική πράξη γέννησης, πιστοποιητικά γάμου, ταυτότητα και τα συναφή έγγραφα. Φυσικά και στις δυο περιπτώσεις (συνταξιοδότηση στα 62 ή 67), βασική προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει οφειλή προς τον ΟΓΑ, άνω των 6.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια παρέμβαση που θα ανέβαζε το ποσό αυτό στα 12.000 όπως είχε διαρρεύσει ότι θα συμβεί το περασμένο καλοκαίρι. Σε ποσά κάτων των 6.000 ευρώ, με κρατήσεις από τη σύνταξη (περίπου 100 ευρώ) ρυθμίζεται η οφειλή σε 60 δόσεις αυτόματα.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα ταμεία, στον ΟΓΑ ο υποψήφιος συνταξιούχος διατηρεί τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να συνεχίσει την απασχόλησή του ως αγρότης χωρίς να έχει ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 30%. Το ίδιο καθεστώς, δηλαδή χωρίς μείωση σύνταξης, ισχύει στους συνταξιούχους άλλων Ταμείων που ασκούν μετά τη συνταξιοδότησή τους αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκομίζουν ετησίως έως 10.000 ευρώ. Αν υπερβαίνουν το ποσό, έχουν μείωση σύνταξης κατά 30%.

Σημειώνεται τέλος ότι οι συντάξεις ΟΓΑ για όσους αποχωρούν από 1ης/1/2017 και μετά αποτελούνται από 4 διαφορετικά ποσά:

  • Τη βασική σύνταξη, που βαίνει μειούμενη κατά 4% κάθε έτος για τους νέους από το 2003 και μετά συνταξιούχους και η οποία μηδενίζεται το 2027. Για το 2023, το ποσό της βασικής σύνταξης ανέρχεται σε 68 ευρώ.
  • Τη σύνταξη βάσει εισφορών που κατέβαλαν υποχρεωτικά οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών με τις 7 ασφαλιστικές κατηγορίες από 1ης/1/1998 ως 2016. Αυτό το κομμάτι σύνταξης υπολογίζεται με συντελεστή 2% στο σύνολο των ποσών που έχουν καταβληθεί στις ανάλογες ασφαλιστικές κατηγορίες.
  • Τη σύνταξη από τον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης που λειτούργησε στη δεκαετία 1988-1997, με τρεις ασφαλιστικές κλάσεις προαιρετικών και όχι υποχρεωτικών εισφορών. Οι ασφαλισμένοι που είχαν επιλέξει μία από τις τρεις κλάσεις και δεν πλήρωσαν μπορούν να ζητήσουν να αναγνωρίσουν τα χρόνια αυτά ως πλασματικά έτη χωρίς να προσμετρηθούν στο σύνολο των πλασματικών ετών που έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν για να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και να συνταξιοδοτηθούν στα 62.
  • Την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη που θεσπίστηκαν με το νόμο 4387/2016 και αφορούν στον διανυθέντα χρόνο ασφάλισης από το 2017 και μετά.

Το άθροισμα από τα 4 επιμέρους ποσά βγάζει και την τελική σύνταξη του ΟΓΑ.

Τα 4 ξεχωριστά ποσά σύνταξης ισχύουν για όσους αποχωρήσουν μέχρι το 2031, γιατί στον ΟΓΑ ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζεται σταδιακά με μεταβατική περίοδο.

Πηγή: www.agronews.gr