Δικαστήριο στην Ινδία απέρριψε προσφυγή του Ραχούλ Γκάντι για να ανασταλεί καταδίκη του για δυσφήμηση

Δικαστήριο στο δυτικό ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ απέρριψε σήμερα το αίτημα του ηγέτη του κόμματος του Κογκρέσου Ραχούλ Γκάντι να ανασταλεί η καταδίκη του σε υπόθεση δυσφήμησης, δήλωσε μέλος της νομικής ομάδας του.

Ο Γκάντι είχε καταδικαστεί τον περασμένο μήνα έπειτα από προσφυγή βουλευτή του κρατιδίου από το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργου Ναρέντρα Μόντι έπειτα από σχόλια που έκανε ο ηγέτης του κόμματος του Κογκρέσου σε ομιλία του το 2019 και τα οποία κρίθηκαν προσβλητικά για τον πρωθυπουργό και άλλους ανθρώπους που ονομάζονται Μόντι.

«Το περιφερειακό δικαστήριο της Σουράτ δεν προχώρησε σε αναστολή της καταδίκης του Ραχούλ Γκάντι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ναϊσάντ Ντεσάι, στέλεχος του Κογκρέσου και δικηγόρος.

«Θα προσφύγουμε κατά της απόφασης αύριο στο Ανώτερο Δικαστήριο του Γκουτζαράτ. Πιστεύουμε απολύτως ότι το δικαστικό σώμα θα υποστηρίξει τη δικαιοσύνη και θα σώσει τη δημοκρατία», δήλωσε.

Ενώ η σημερινή απόφαση είναι μια ήττα για τον Γκάντι, η καταδίκη του σε φυλάκιση παραμένει σε αναστολή μέχρι να εξαντλήσει όλες τις νομικές προσφυγές του κατά της καταδίκης.

Ο Γκάντι, 52 ετών, έχασε τον Μάρτιο τη βουλευτική έδρα του αφού καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών για σχόλια που είχε κάνει στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης το 2019.

Ο νόμος που διέπει τις εκλογές στην Ινδία προβλέπει τον αποκλεισμό οποιουδήποτε βουλευτή «καταδικάζεται για οποιοδήποτε αδίκημα και του επιβάλλεται ποινή φυλάκισης όχι μικρότερη των δύο ετών».

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση είχε κατατεθεί από στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος όταν ο Γκάντι είχε αναφερθεί κατά την προεκλογική συγκέντρωση του 2019 στο επώνυμο Μόντι και είχε διερωτηθεί πώς όλοι οι κλέφτες έχουν αυτό το επίθετο.

Πηγή: www.amna.gr