Έκθεση για την Μικρασιατική Καταστροφή από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Tιμητική έκθεση για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαινιάζει στις 20 Οκτωβρίου η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Σουηδίας 54,Κολωνάκι). Με τίτλο «Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων: Η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου» η έκθεση συγκεντρώνει σπάνιο υλικό από την καταλυτική επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στην πνευματική παραγωγή των εκπροσώπων της λεγόμενης Αιολικής αιγαιοπελαγίτικης σχολής της Γενιάς του ’30, όπως και των άλλων προσφύγων πεζογράφων και ποιητών αυτής της περιόδου.

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται περισσότερα από διακόσια εκθέματα, υλικό-χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις, αλληλογραφία, φωτογραφίες και άλλα έργα τέχνης από τα προσωπικά αρχεία των Ηλία Βενέζη, Γιώργου Θεοτοκά, Στράτη Μυριβήλη και Γιώργου Σεφέρη που απόκεινται στα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής, όπως και σπάνιες εκδόσεις από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ενότητα «Το έπος του άλλου» και το αποτύπωμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922 (του «Πολέμου της Ανεξαρτησίας») στην τουρκική λογοτεχνία του Μεσοπολέμου. Την έκθεση επιμελούνται οι Ναταλία Βογκέικωφ, Νατάσα Λαιμού, Μαρία Γεωργοπούλου.

Πηγή: www.amna.gr