Eκθεση βιωσιμότητας 2019-2020 του Metaxa Hospitality Group: 4,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο η συνεισφορά του στην τοπική οικονομία

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση βιωσιμότητας 2019-2020 του ξενοδοχειακού ομίλου Metaxa Hospitality Group, στην οποία τονίζεται η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην οικονομία και την κοινωνία του νησιού.

«Κάνουμε τον λόγο μας πράξη.Προσφέρουμε υψηλού επιπέδου ασφαλή και αυθεντική φιλοξενία με διαρκώς όλο και πιο διευρυμένα κριτήρια βιωσιμότητας, προσφοράς στον άνθρωπο και στην κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, κ. Ανδρέας Μεταξάς, κατά την παρουσίαση της έκθεσης βιωσιμότητας  του ομίλου για τα έτη 2019-2020 στον Ασφεντάμη της Κρήτης. Στην έκθεση  καταγράφονται οι δράσεις των τριών 5* ξενοδοχείων του μίλου, του Creta Maris Beach Resort, του TUI Magic Life Candia Maris στην Κρήτη και του Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa στη Σαντορίνη. «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ελαχιστοποιούμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας και μεγιστοποιούμε το θετικό αποτύπωμά μας στην οικονομία και στην κοινωνία.

«Με τις αρχές της επιχειρηματικής ηθικής, της πρωτοπορίας και της βιωσιμότητας να διαπερνούν οριζόντια το σύνολο της  στρατηγικής και της λειτουργίας του ομίλου μας, δημιουργούμε νέες υπεραξίες για τον ελληνικό τουρισμό και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεταξάς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι 8 στους 10 εργαζόμενους επαναπροσλαμβάνονται, ενώ ο όμιλος συνεργάζεται με 153 τοπικούς προμηθευτές, για τον ανεφοδιασμό του σε τρόφιμα και ποτά, “παράγοντας” τζίρο 4,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην τοπική κοινωνία. Οι προμηθευτές είναι μικρές επιχειρηματικές μονάδες κατά κύριο λόγο, που το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από τον όμιλο. Μάλιστα, λόγω της καλής ποιότητας των πρώτων υλών και της τροφοδοσίας του, το Creta Maris έχει 40% επαναλαμβανόμενους πελάτες και το Candia Maris 25%. Στους 17 στόχους  Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDG’s, Agenda 2030) που αποτελούν τη βάση για την επίτευξη ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους, αναφέρθηκε ο διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας του ομίλου Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης.

17 στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

«Οι 17 στόχοι περιλαμβάνουν τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάπτυξη, η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, η ειρήνη και η δικαιοσύνη». Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως είπε, ο όμιλος υιοθέτησε μια σειρά από μέτρα για την εξασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών του και εφάρμοσε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα υγείας και ασφάλειας σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο κ. Τριανταφύλλης μίλησε ακόμη για τις δράσεις μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, για τη διαχείριση κατανάλωσης νερού, αλλά και για τη διαχείριση τροφίμων με γνώμονα την εξασφάλιση ελαχιστοποίησης των πλεονασμάτων, καθώς και την αποφυγή απόρριψης πρώτων υλών. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2021 στο ξενοδοχείο Creta Maris έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας, το οποίο αναμένεται να αποδίδει 15.000 KWh το μήνα. Από το τέλος του 2021, ο όμιλος ολοκληρώνει μία σημαντική επένδυση σε φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βόρεια Ελλάδα, από το οποίο θα παράγονται 2 Megawatts, ενώ θα εγκαταστήσει και φωτοβολταϊκό σε υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου TUI Magic Life Candia Maris. Η ενέργεια που θα παράγεται θα είναι ικανή να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών των ξενοδοχείων.

Όσον αφορά την βιοποικιλότητα το Metaxa Hospitality Group εφαρμόζει βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών χώρων των ξενοδοχείων. Για τη φύτευση  των υπαίθριων χώρων χρησιμοποιούνται κατά κανόνα ενδημικά είδη, ενώ γίνεται  συνεχής προσπάθεια αύξησης της ποικιλίας των ειδών και του αριθμού των φυτών, των ωφέλιμων εντόμων και των μικροοργανισμών που ενδημούν στο τοπικό οικοσύστημα. Επιπλέον, πραγματοποιούνται συνεχείς εκπαιδεύσεις της ομάδας πρασίνου του κάθε ξενοδοχείου, οι οποίες αφορούν  σε βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης γαιών και της υγείας του εδάφους.

Βιώσιμη φιλοξενία, περιβάλλον και άνθρωποι

Η φετινή έκθεση βιωσιμότητας θέτει τις βάσεις για την εδραίωση του ομίλου ως υπεύθυνου ηγέτη για τον ελληνικό τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες των προορισμών στους οποίους δραστηριοποιείται, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, κ. Ανδρέας Μεταξάς. «Στόχος της παρούσας έκθεσης είναι να αποτυπώσουμε την αξία που δημιουργεί ο όμιλος για τους ανθρώπους μας, την αγορά, την ευρύτερη κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, ευελπιστούμε να αποτελέσει ένα βήμα διαλόγου με όλα τα  ενδιαφερόμενά μας μέρη, να ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια και να αποτελέσει βασικό εργαλείο βελτίωσης της επίδοσής μας σε σχέση με τα σημαντικότερα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης που εντάσσονται στους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας: βιώσιμη φιλοξενία, περιβάλλον και άνθρωποι».

Πηγή: www.amna.gr