«Απίστευτα εντυπωσιακή»: Ο ανοσολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι, επιστήμονας που χαίρει σεβασμού στις ΗΠΑ, εξέφρασε την ικανοποίησή του χθες Δευτέρα μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Moderna ότι το υποψήφιο εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά σχεδόν 95% εναντίον του νέου κορονοϊού.
«Πρέπει να παραδεχθώ πως θα ήμουν ικανοποιημένος αν το ποσοστό αποτελεσματικότητας ήταν 70 ή 75% το μέγιστο», είπε ο Δρ. Φάουτσι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το ότι «έχουμε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 94,5% είναι απίστευτα εντυπωσιακό», συνέχισε. Πρόκειται για «αποτέλεσμα θεαματικό, νομίζω κανένας δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο καλό».
Ο Δρ. Φάουτσι είναι ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, το οποίο άρχισε να αναπτύσσει από κοινού με τη Moderna το εμβόλιο αυτό λίγο καιρό αφότου οι κινεζικές αρχές μοιράστηκαν με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα τη γενετική ακολουθία του νέου κορονοϊού.
Το εμβόλιο βασίζεται σε νέα τεχνολογία, το λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA (mRNA), δηλαδή την καταχώριση γενετικών οδηγιών στον οργανισμό για να παραχθεί πρωτεΐνη παρόμοια με αυτή του κορονοϊού και να προκληθεί ανοσολογική απόκριση.
«Πολύς κόσμος είχε εκφράσει επιφυλάξεις» για τη μέθοδο αυτή, «η οποία δεν είχε ακόμη δοκιμαστεί και αποδειχτεί» ως εδώ, επισήμανε ο Φάουτσι. «Ορισμένοι μας είχαν μάλιστα επικρίνει» για τη συγκεκριμένη επιλογή, πρόσθεσε.
Η φάση 3 της κλινικής δοκιμής του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από την COVID-19, βάσει μιας πρώτης προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.
Από τους συμμετέχοντες, μολύνθηκαν 90, που ανήκαν στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο, ή πλασίμπο, έναντι 5 στην ομάδα που εμβολιάστηκε.
«Είχαμε ένδεκα σοβαρές περιπτώσεις, καμία στην ομάδα που εμβολιάστηκε, 11 στην ομάδα που πήρε πλασίμπο. Αυτό απαντάει στο ερώτημα εάν (το εμβόλιο) προλαμβάνει τη σοβαρότερη μορφή της ασθένειας, αναμφισβήτητα το κάνει», κατά τον Φάουτσι.
Αγνοείται ακόμη η διάρκεια της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο αυτό, κάτι που θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Πάντως ο Δρ. Φάουτσι δήλωσε «σίγουρος» ότι θα είναι σημαντική, παρότι «δεν ξέρουμε αν θα είναι ένας χρόνος, δύο, τρία, πέντε – δεν το ξέρουμε».
Πάντως, εάν αυτό το επίπεδο αποτελεσματικότητας επαληθευτεί πως είναι ίδιο στον γενικό πληθυσμό, θα πρόκειται για ένα από τα αποτελεσματικότερα εμβόλια που υπάρχουν, αν συγκριθεί με αυτό για την ιλαρά (97%), που χορηγείται σε δύο δόσεις, ή αυτό για τη γρίπη (19 ως 60% τα τελευταία χρόνια), σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που βασίζεται στην ίδια μέθοδο, του αγγελιοφόρου RNA, φέρεται να έχει αποτελεσματικότητα 90%. Αυτό απέδειξε, για τον Δρ. Φάουτσι, ότι η μέθοδος είναι βιώσιμη.
«Τα δεδομένα μιλάνε από μόνα τους», επέμεινε. «Θεωρώ πως όταν έχεις δύο εμβόλια όπως αυτά, που αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικά κατά 90% και πλέον, το mRNA είναι εδώ, δεν χρειάζεται να αποδειχθεί τίποτε άλλο πλέον».
Ωστόσο «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί», προειδοποίησε ο ειδικός, που ανησυχεί για τον κόσμο που εναντιώνεται στα εμβόλια στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς.
«Το αντιεμβολιαστικό αίσθημα είναι διαδεδομένο σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε και να πείσουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί διότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι ανώφελο εάν κανένας δεν εμβολιάζεται», υπογράμμισε.
Πηγή:www.amna.gr