Έπεσε… η Βαστίλη, στις 31.000 έφθασαν οι οριστικοποιημένες δηλώσεις ΟΣΔΕ, ελεημοσύνη ζητάει τώρα η «δυναστεία»

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η διαδικτυακή εφαρμογή eae.opekepe.gov.gr, με τις οριστικοποιημένες δηλώσεις να έχουν φθάσει ήδη τις 31.000 και την εφαρμογή να τρέχει φυσέκι, χωρίς διακοπές, ολόκληρο το 24ωρο και με δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης (είσοδος – λειτουργία) σε απεριόριστο αριθμό χρηστών.

Το ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών θέλει το σύνολο των εμπλεκομένων στην υπόθεση του ΟΣΔΕ να αναγνωρίζουν τη λειτουργικότητα του νέου συστήματος και να σπεύδουν να κατοχυρώσουν, έστω και με καθυστέρηση, θέση στη νέα κατάσταση.

Χαρακτηριστικές είναι οι θέσεις τις οποίες παίρνει τις τελευταίες ώρες και η επωνομαζόμενη «δυναστεία του ΟΣΔΕ» που αντί του «πολέμου» επιλέγει να συμβιβασθεί με τα νέα δεδομένα και αναλαμβάνει πλέον πρωτοβουλίες:

  • πρώτον, να βοηθήσει με τα μέσα που διαθέτει στην επίλυση των όποιων τελευταίων τεχνικών προβλημάτων μπορεί να υπάρχουν
  • δεύτερον, να ενημερώσει τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τη νέα βάση με τις νέες εφαρμογές
  • τρίτον, να εκδώσει το δικό της τιμοκατάλογο, για παροχή τυχόν πρόσθετης υποστήριξης σε όσα ΚΥΔ το ζητήσουν (δηλαδή αυτά που κορόιδευε)

Για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία το θέμα είναι η υπόθεση του ΟΣΔΕ να φθάσει λειτουργικά στο επίπεδο του TAXIS, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να πουλάει υπηρεσίες για πράγματα που είναι στη διάθεση όλων.

Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω εξελίξεις, δικαιώνουν πανηγυρικά την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει η μεταφορά των δεδομένων στο δημόσιο υπολογιστικό νέφος, την επιμονή Γεωργαντά να γίνει τώρα και όχι αύριο, αυτή, η γιγάντια επιχείρηση και την βούληση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να πάρει πάνω του και αυτό το βήμα ολοκλήρωσης του ψηφιακού κράτους.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πραγμάτωση του εν λόγω έργου δικαιώνει και την επιμονή της Agrenda και του Agronews, να ασκήσουν ανιδιοτελώς μαχητική αρθρογραφία, ώστε να γίνει κοινή συνείδηση η ανάγκη γ’ αυτή τη μεγάλη αλλαγή.

Δικαιώνεται πολιτικά η  επιλογή Μητσοτάκη για  ΟΣΔΕ στο gov.gr,  βραχνές φωνές από  την αντιπολίτευση

∆ικαιώνονται πανηγυρικά Μητσοτάκης και Γεωργαντάς µε την απόφασή τους να γυρίσουν σελίδα στην υπόθεση του ΟΣ∆Ε και τη µεταφορά των δεδοµένων στο δηµόσιο υπολογιστικό νέφος (gov.gr).

Την ίδια ώρα «τραυλίζουν» στην αντιπολίτευση, µε τις «παλιές αγάπες» να δυσκολεύονται να κόψουν τους δεσµούς τους µε τη «δυναστεία».

Κι αν, οι υπόγειες διαδροµές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ µε τη «Λερναία Ύδρα» είναι λίγο πολύ γνωστές, αυτό που κάνει εντύπωση τις τελευταίες µέρες είναι η επαµφοτερίζουσα στάση µιας «φατρίας» του ΠΑΣΟΚ. Αυτή που δεν λέει να το βάλει κάτω στο συγκεκριµένο θέµα και απεργάζεται ακόµα και «υιοθέτηση» µιας νόθας… συνδεσµολογίας για να εξοφλήσει παλιά γραµµάτια. Η ερώτηση 19 βουλευτών που κατάφερε τελικά να καταθέσει στη Βουλή, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, αναφορικά µε την τύχη των φετινών δηλώσεων (όσο κι αν δεν αρνείται ανοικτά τον δρόµο του gov.gr), είναι χαρακτηριστική της υπονόµευσης που επιχειρείται.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη λειτουργία του ΟΣ∆Ε από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης να στέφεται ήδη µε επιτυχία, καθώς τα τεχνικά µικροθέµατα έχουν πλήρως επιλυθεί, κι αυτό που αποµένει είναι η εξοικείωση των χρηστών (ιδιωτών και επαγγελµατιών) µε τη νέα δυναµική πλατφόρµα.

Αρµόδια στελέχη και των δύο υπουργείων (ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης) διαβεβαιώνουν σε κάθε τόνο και προς πάσα κατεύθυνση ότι µε το υψηλό επίπεδο τεχνικών λύσεων που έχουν εξασφαλισθεί, στο διάστηµα που αποµένει µέχρι την καταληκτική ηµεροµηνία (30 Ιουνίου 2022) υποβολής, καµιά δήλωση και καµιά ενίσχυση δεν κινδυνεύει.

Αγρότες και υποστηρικτικοί µηχανισµοί στην υπόθεση συλλογής και υποβολής των δηλώσεων οφείλουν να κατανοήσουν ότι το έργο που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη τις τελευταίες εβδοµάδες είναι τιτάνιο. Πρόκειται για τη δηµιουργία µιας ασφαλούς και αξιόπιστης βάσης δεδοµένων, η οποία θα αφήσει πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος και τα µαγειρέµατα των επιτήδειων γύρω από τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Αντίθετα θα δώσει στον κάθε αγρότη – παραγωγό ακριβώς αυτό που δικαιούται και στην πολιτεία τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές, µε βάση ακριβή στοιχεία τα οποία θα έχει ανά πάσα στιγµή στη διάθεσή της µε το πάτηµα ενός κουµπιού. Είναι η αρχή για την αναζωογόνηση της ελληνικής γεωργίας και η αφετηρία για την επιστροφή της πολιτικής εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της αγροτικής οικονοµίας.

Πέφτουν ένα – ένα τα κάστρα του lobby

Εν τω µεταξύ, τον δρόµο της αποµάκρυνσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πήρε η Αθανασία Ρέππα, χρόνια επικεφαλής της ∆ιεύθυνσης Άµεσων Ενισχύσεων και Αγοράς, τελευταία δε στη ∆ιεύθυνση Τεχνικών Έργων (µάλλον µε το ίδιο αντικείµενο).

Μια επιστολή µε ηµεροµηνία 5 Μαΐου 2022 την οποία υπέγραφαν τα διευθυντικά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ (Μαχλαίρας, Βολιτάκη και Ρέππα) αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η επιστολή, πριν καλά – καλά αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε από τη νέα πλατφόρµα του gov.gr έσπευδε να αναδείξει χιλιοειποµένες και αβάσιµες ανησυχίες για την όλη διαδικασία και την τύχη των ενισχύσεων. Σηµειωτέον ότι η εν λόγω επιστολή διαβιβάσθηκε προς όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ καθ’ υπέρβαση της διοίκησης, κάτι το οποίο ελέγχεται υπηρεσιακά, ενδεχοµένως και ποινικά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Φραγκίσκος Μαχλέρας, διάδοχος της κ. Ρέππα στις άµεσες ενισχύσεις, ζήτησε να µετατεθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισµού.

Πηγή: www.agronews.gr