Περιοχές της Βόρειας Αττικής, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά επισκέφθηκε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.
Στο δημαρχιακό μέγαρο της Πεντέλης ενημερώθηκε από τους εκπροσωπους του δήμου για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι υπηρεσίες του δήμου και οι εθελοντές, για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Η υφυπουργός Υγείας, επισκέφτηκε επίσης το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, από το οποίο απομακρύνθηκαν με ασφάλεια χθες το βράδυ 36 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό. Στην ευρύτερη περιοχή οι επιχειρήσεις κατάσβεσης συνεχίζονται.
Ακολούθησε επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου η υφυπουργός Υγείας ενημερώθηκε από το διοικητή για τη συμμετοχή των αστυνομικών δυνάμεων στη μάχη κατά των πυρκαγιών και ιδιαίτερα για τις ολονύχτιες προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων, όπου χρειάστηκε, για να μην κινδυνεύσουν.
“Από την ενημέρωση που είχα, έγινε σαφές για άλλη μια φορά, πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν. Ανακοίνωσα την απόφασή μου να ενισχυθεί η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, ώστε να παρέχει υποστήριξη στους πληγέντες από τις πυρκαγιές”, δήλωσε η κ. Ράπτη.
Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καλούν δωρεάν τη γραμμή 10306, οι ενήλικες την επιλογή 1 και τα παιδιά την επιλογή 3, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όπου ειδικευμένοι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας θα βρίσκονται στη διάθεσή τους για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και περαιτέρω οδηγιών. Επίσης σημείωσε, θα συγκροτηθούν κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να παρέχουν επιτόπια ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών, μόλις επιχειρησιακά σταθεί αυτό δυνατόν.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην περιοχή της Πεντέλης, θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τον δήμο Πεντέλης, εξειδικευμένο πρόγραμμα και γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης από ειδικούς επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ψυχικής προστασίας όσων δημοτών το έχουν ανάγκη. Το παραπάνω πρόγραμμα υποστηρίζεται από τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες «ΕΠΑΨΥ» και «Θάλπος», και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, για κατ’ οίκον υποστήριξη.
Επίσης, στις πληγείσες περιοχές στην Παλλήνη, την Ανθούσα και το Ντράφι, κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας των συμβεβλημένων με το υπουργείο Υγείας, αστικών μη κερδοσκοπικών φορέων IASIS, ΠΕΨΑΕΕ και «Περιβολάκι», παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.
Εξάλλου, στο δήμο Παιανίας λειτουργεί το συμβεβλημένο με το υπουργείο Υγείας Κέντρο Ημέρας «Περιβολάκι», όπου παρέχεται επιτόπια ψυχολογική υποστήριξη σε γονείς και παιδιά.
Πηγή: www.amna.gr