Επίτροπος για τη Διεύρυνση: «Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας παραμένουν περίπλοκες – Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες»

«Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας παραμένουν περίπλοκες. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες», δήλωσε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι παρουσιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας το 2022, στην οποία διαπιστώνεται «οπισθοδρόμηση» από την ΕΕ σε βασικούς τομείς, όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

 

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης τόνισε ότι η Τουρκία το 2022 ανέβασε πάλι την ένταση με ορισμένα κράτη-μέλη. Υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες επανειλημμένες πράξεις και δηλώσεις της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών. Τόνισε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις για το καλό της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθεί σχέσεις καλής γειτονίας, με τρόπο βιώσιμο.

Από την άλλη πλευρά, ο Όλιβερ Βάρχελι ανέφερε ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος-κλειδί για την ΕΕ και είναι μια χώρα υποψήφια προς ένταξη. «Ο διάλογος και η συνεργασία συνεχίζονται σε κεντρικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το κλίμα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια, η μετανάστευση, η δημόσια υγεία, περιφερειακά ζητήματα, το εμπόριο και οι μεταφορές», είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις, κάνουν ακόμα πιο αναγκαία τη στενή συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, για παράδειγμα για την ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια. «Η Τουρκία έπαιξε ρόλο κλειδί για τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και τη συμφωνία για την έξοδο των σιτηρών τον Ιούλιο. Επίσης η Τουρκία συνεχίζει να είναι μια σημαντική και αξιόπιστη χώρα διέλευσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», επισήμανε ο Όλιβερ Βάρχελι.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αυξήσει τις εμπορικές και οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία και δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. «Αυτό αποτελεί πηγή αυξανόμενης ανησυχίας που απαιτεί στενή παρακολούθηση από την ΕΕ», πρόσθεσε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση.

Πηγή: www.amna.gr