Έβρος: «Τρύπα» στην φύλαξη των συνόρων

Αυξάνονται οι ροές μεταναστών και προσφύγων, την ίδια ώρα που η Τουρκία απειλεί να ανοίξει τα σύνορα και να «πλημμυρίσει» την Ελλάδα.

Προς το παρόν η Τουρκία «ρίχνει» προειδοποιητικές βολές, με την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων, μια συμφωνία του 2014.

Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε 24 ώρες περισυλλέγησαν σώοι από το λιμενικό  πάνω από 190 άνθρωποι σε τρία διαφορετικά περιστατικά σε Αλεξανδρούπολη, Λέσβο και Σάμο. Αντί να ενισχύσουν την φύλαξη των συνόρων, την αποδυναμώνουν. 27 αποσπασμένοι αστυνομικοί επιστρέφουν με απόφαση του ΥΠΡΟΠΟ Μ. Χρυσοχοίδη στην Αθήνα. Θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, προειδοποίησε ο πρόεδρος των αστυνομικών Αλεξανδρούπολης Χρήστος Τουφάκης μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε πρόκειται για αστυνομικούς που έχουν οργανική θέση στην Αθήνα, όμως τα τελευταία 7-8 χρόνια υπηρετούν στην Αλεξανδρούπολη, κατάγονται από την περιοχή και γνωρίζουν τον ποταμό Έβρο.

Την ίδια ώρα οι διακινητές παράνομων μεταναστών βρίσκουν και νέους δρόμους. Εκτός από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, επιλέγουν την θαλάσσια οδό ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Τα φουσκωτά με τους πρόσφυγες και μετανάστες ξεκινούν συνήθως από την Αίνο στην γειτονική χώρα. Μόνο χθες διασώθηκαν 32 άνθρωποι στην θαλάσσια περιοχή της νέας Χιλής.

 

Πηγή: thessnews.gr