FIFA: «Σε διάλογο για το ταμείο αποζημιώσεων των μεταναστών-εργατών»

Η FIFA επιβεβαίωσε σήμερα ότι είναι «σε διάλογο» για τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης για μετανάστες εργάτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ, ενώ ο πρόεδρος της Τζάνι Ινφαντίνο προσπάθησε για ακόμη μια φορά να είναι καθησυχαστικός σχετικά με το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, ο εκπρόσωπος της FIFA Μπράιν Σβένσον υποσχέθηκε μια «έγκαιρη» απόφαση σχετικά με την ιδέα δημιουργίας αυτού του ταμείου αποζημίωσης, αίτημα που ξεκίνησαν από ΜΚΟ και υποστηρίχθηκε από χορηγούς και ομάδες.

H FIFA «διατηρεί έναν συνεχή θετικό διάλογο με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων και όλες τις αρμόδιες αρχές στο Κατάρ για πρωτοβουλίες που θα ωφελήσουν τους μετανάστες εργάτες πολύ μετά τον τελευταίο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου», είπε ο Σβένσον.

Υπό την πίεση αυτών των οργανώσεων και των ΜΚΟ, το μικρό εμιράτο του Κόλπου έχει προχωρήσει  σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ταμείου αποζημίωσης για τους εργαζόμενους που δεν λαμβάνουν τους μισθούς τους.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Ινφαντίνο χαιρέτισε τις «επαναστατικές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ που τα τελευταία χρόνια και τα επόμενα χρόνια βελτιώνουν τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων».
Απαντώντας στις ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας κατά τη διάρκεια του τουρνουά, ο πρόεδρος της FIFA είπε ότι «όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, καταγωγής, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας».

Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, για το οποίο το Κατάρ έχει επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και το οποίο πρέπει να προσελκύσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο φιλάθλους, «θα είναι το καλύτερο εντός και εκτός γηπέδων», υποσχέθηκε ο Ινφαντίνο.

Ερωτηθείς γιατί η FIFA δεν ανταποκρινόταν στην κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη, ο διευθυντής της παγκόσμιας ομοσπονδίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, Κόλιν Σμιθ είπε ότι η FIFA ήταν πάντα «ξεκάθαρη» για το θέμα. Το γεγονός ότι «πιστεύει στον διάλογο και όχι στο μποϊκοτάζ».

«Είδαμε τη δύναμη και τη δύναμη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως καταλύτη για την αλλαγή στην περιοχή», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Σμιθ, 2,89 από τα 3,2 εκατομμύρια εισιτήρια αγώνων που είναι διαθέσιμα για το τουρνουά από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου έχουν πουληθεί, μαζί με ένα ρεκόρ 240.000 πακέτων  φιλοξενίας, με τους κύριους αγοραστές να προέρχονται από Κατάρ, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.

 Όπως έγινε γνωστό η Ιαπωνία θα είναι η πρώτη από τις 32 εθνικές ομάδες της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2022, που θα φτάσει στο Κατάρ.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, Νασέρ Αλ Χατέρ, ανέφερε ότι η Ιαπωνία θα φτάσει στο Κατάρ στις 7 Νοεμβρίου, 13 ημέρες πριν από την έναρξη του κορυφαίου τουρνουά.
Η εθνική ομάδα της ασιατικής χώρας θα κάνει το ντεμπούτο της τρεις ημέρες μετά την έναρξη του Μουντιάλ, στις 23 Νοεμβρίου, κόντρα στην Γερμανία.

Ο γενικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, Γιασίρ Αλ Τζαμάλ, ανέφερε ότι ήδη έχουν πουληθεί «2 εκατομμύρια νύχτες» και πρόσθεσε πως δημιουργήθηκαν επιπλέον 30.000 χώροι φιλοξενίας.

Επίσης έκανε γνωστό ότι συνολικά έχουν εγκριθεί 12.300 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων για το Μουντιάλ.

Α. Βαζογιάννης

Πηγή: www.amna.gr