Γ. Βαρουφάκης: Το χτίσιμο της νέας μεγάλης αγωνιστικής παράταξης είναι αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές

Δικαιωμένος από την κοινοβουλευτική δράση του ΜέΡΑ25 κατά την τετραετία που πέρασε, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την Ξάνθη, όπου περιόδευσε, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Καπνεργάτη.

Στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου, εισαγωγικώς, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, ανέφερε: «Μεγάλη χαρά που είμαστε στην Ξάνθη σε αυτόν τον, για εμάς τουλάχιστον, πολύ όμορφο προεκλογικό αγώνα. Ένα αγώνα που τον δίνουμε ενωτικά και μετωπικά, αντίθετα με το 2019 που ήμασταν μόνοι μας, πασχίζοντας να βάλουμε το ΟΧΙ στη Βουλή, κάτι που το καταφέραμε».

Και, στη συνέχεια, «πετύχαμε ένα κοινοβουλευτικό έργο που άλλοι θέλουν 70 βουλευτές για να παράξουν. Δεν μείναμε στο να φέρουμε το ΟΧΙ στη Βουλή, καταθέσαμε προτάσεις νόμου για τα μεγάλα ζητήματα του ελληνικού λαού, ζητήματα που είχαμε προβλέψει, πολύ πριν αρχίσουν να συζητιούνται. Παράδειγμα, ποιο ήταν το κόμμα που έκανε παντιέρα του τα κόκκινα δάνεια και αυτό το όνειδος της αγοραπωλησίας τους με συνέπειες πλειστηριασμών και αφαίμαξης της Ελλάδας από τα αρπακτικά ταμεία που βγάζουν όλες αυτές τις προσόδους και τις πάνε στα Cayman Islands στο εξωτερικό; Ποιο ήταν το κόμμα το οποίο βροντοφώναξε, από την πρώτη στιγμή, για το Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο φέρνει στα πρόθυρα του εμφράγματος τους συμπολίτες μας κάθε φορά που ανοίγουν τον λογαριασμό του ρεύματος;», διερωτήθηκε επίσης.

Με αφορμή δε, την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Καπνεργάτη, παρατήρησε πως η πράξη ήταν συμβολική αλλά και ουσιαστική, γιατί «στο ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη δεν ξεχνάμε τη θέση μας στο παγκόσμιο στερέωμα, ούτε την ιστορική συνέχεια των αγώνων αυτού του λαού. Το 1928 δύο χριστιανοί και δύο μουσουλμάνοι καπνεργάτες έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Τα οποία κατοχυρώθηκαν ως αυτονόητα για πολλά χρόνια μέχρι που ήρθαν οι τρόικες και έπαψαν, πάλι, να είναι αυτονόητα καθιστώντας τους αγώνες των καπνεργατών που έπεσαν, ακόμα πιο επίκαιρους σήμερα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη διεθνή διάσταση του αγώνα των εργαζομένων, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Το 1928 στη μακρινή Κολομβία εκατοντάδες εργάτες έπεφταν θύματα στον αγώνα τους εναντίον της United Fruit με ακριβώς τα ίδια αιτήματα με τους καπνεργάτες εδώ στην Ξάνθη. Αυτό το αναφέρω γιατί έχει μεγάλη σημασία να θυμηθούμε, τουλάχιστον εμείς στο ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη ότι ξεκινήσαμε στο Βερολίνο το Φλεβάρη του 2016. Γιατί η ελληνική κρίση δεν είναι απλά ελληνική, είναι και γερμανική, είναι και γαλλική, είναι ευρωπαϊκή, είμαστε οι πραγματικοί ευρωπαϊστές που πρώτα φτιάξαμε πανευρωπαϊκό κόμμα και μετά, το Μάρτη του 2018 ήρθαμε στην Ελλάδα να ιδρύσουμε το ΜέΡΑ25. Μερικούς μήνες μετά με τον Μπέρνι Σάντερς ιδρύσαμε την Προοδευτική Διεθνή και λίγο μετά βάλαμε το ΟΧΙ στη Βουλή και σήμερα πια, ενωτικά, μετωπικά μαζί με ανεξάρτητους της Αριστεράς, με κινήματα, με τη Λαϊκή Ενότητα δείχνουμε τι σημαίνει να παραμερίζεις το “εγώ” σου, τις πικρίες του παρελθόντος και να προχωράς μπροστά».

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, «ο λόγος για τον οποίο το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη έχει δημιουργήσει μια προσμονή στις καρδιές και τα πρόσωπα τόσων ανθρώπων, και ο λόγος για τον οποίο θα επιστρέψουμε στη Βουλή, πολύ πιο ενισχυμένοι, είναι ότι, επιτέλους, φάνηκε ότι υπάρχει δυνατότητα διαφορετικοί χώροι να δημιουργήσουν κάτι το ενωτικό».

Και, στο «δια ταύτα», «αυτό που διακυβεύεται τώρα, δεν είναι μία ή δύο εκλογικές διαδικασίες αλλά είναι το χτίσιμο της νέας μεγάλης αγωνιστικής παράταξης που θα δημιουργήσει συνθήκες για μια πλειοψηφία, μια κυβέρνηση της αγωνιστικής Αριστεράς, όχι απλά ένα κόμμα το οποίο θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση, μια ακόμη κυβέρνηση λεηλασίας των πολλών από τους πάρα πολύ λίγους». Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη παρουσίασε τους υποψηφίους του κόμματος στην Ξάνθη.

Πηγή: www.amna.gr