Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αυξήσουν την παραγωγή τους “με ασυνήθιστο τρόπο” και τάχθηκε υπέρ μιας “διαφοροποίησης των εφοδιασμών” προς το Ιράν και τη Βενεζουέλα, προκειμένου να ανακοπεί η εκτόξευση των τιμών στην αντλία που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
“Έχουμε ανάγκη οι παραγωγοί χώρες να παράγουν περισσότερο με ασυνήθιστο τρόπο”, μέχρι να περάσει η κορύφωση της κρίσης, “με τον στόχο για ουδετερότητα άνθρακα να παραμένει σαφώς επιβεβαιωμένος”, δήλωσε η γαλλική προεδρία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Ελμάου της Γερμανίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει το θέμα κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είναι επίσης “σε επαφή” με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, ανέφερε το Ελιζέ.
“Υπάρχουν αλλού πόροι που πρέπει να εξερευνήσουμε επίσης”, συνέχισε η γαλλική προεδρία.
“Οι διαπραγματεύσεις για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο είναι σήμερα ακινητοποιημένες όσον αφορά τα πυρηνικά, όμως όχι όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα ειδικό θέμα, τις αμερικανικές κυρώσεις που συνδέονται με την τρομοκρατία”, είπε.
“Άρα υπάρχει ένας κόμπος να λύσουμε αν χρειαστεί” προκειμένου το ιρανικό πετρέλαιο να μπορέσει να “παραδοθεί στις αγορές”, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία. “Το βενεζουελάνικο πετρέλαιο πρέπει επίσης να μπορεί να παραδοθεί στην αγορά”, σύμφωνα με το Ελιζέ.
Αυτές οι δύο πετρελαιοπαραγωγές χώρες υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις.
Η Γαλλία τάσσεται εξάλλου υπέρ της αμερικανικής πρότασης για πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου (“price cap”), αλλά εκτιμά πως είναι απαραίτητο να επεκταθεί στο αέριο και σε όλους τους παράγοντες της αγοράς.
“Η αρχή ενός price cap είναι αποδεκτή, μπορεί να υποστηριχθεί, όμως ο τρόπος εφαρμογής του είναι αρκετά αβέβαιος. Πρέπει να είναι ο ευρύτερος δυνατός”, εκτίμησε η γαλλική προεδρία, καλώντας για “συζητήσεις εις βάθος”.
Πηγή: www.amna.gr