Γιάννης Μπουτάρης: Κανείς από τους υποψήφιους δεν έχει το σταριλίκι μου

Αποστασιοποιημένος από την εκλογική αναμέτρηση, λίγο πριν να ανοίξουν οι κάλπες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σχολιάζει την προεκλογική περίοδο, την απλή αναλογική αλλά και τους υποψήφιους.

Την ίδια ώρα που αυτοχαρακτηρίζεται «χαμένο κορμί» που δύσκολα θα ψήφιζε κάποιος, διαπιστώνει ότι κανείς υποψήφιος δεν έχει το σταριλίκι του. Παράλληλα, εκφράζει την απογοήτευσή του, που τα κόμματα εισχώρησαν στη μάχη για το δήμο.

Το σταριλίκι βοηθάει έναν δήμαρχο;

Σίγουρα βοηθάει το σταριλίκι. Εγώ όμως δεν περίμενα να γίνω δήμαρχος, για να γίνω σταρ. Είχα διάφορες ασχολίες, όπως ο Αρκτούρος, και πάντα με σταματούσε ο κόσμος στο δρόμο, για να μου μιλήσει. Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά έκανα διάφορα πραγματάκια στη ζωή μου, που δεν συνιστούσαν υπόσχεση για καλό δήμαρχο. Είμαι αλκοολικός και λέω είμαι γιατί όλοι οι αλκοολικοί δεν λένε ποτέ ήμουν, για να κρατούν αντίσταση, αν και είμαι 26 χρόνια καθαρός. Δεν ψηφίζει ο άλλος εύκολα ένα χαμένο κορμί σαν εμένα. Αλλά… τα καταφέραμε!

Το σταριλίκι σας βοήθησε στην εξωστρέφεια της πόλης. Βλέπετε το ίδιο χαρακτηριστικό σε κάποιον από τους υποψήφιους;

Όχι, κανείς από τους υποψήφιους δεν έχει το σταριλίκι μου. Θα το είχε δείξει μέχρι τώρα, γιατί είναι θέμα χαρακτήρα, δεν σε κάνει η καρέκλα σταρ. Και δεν εννοώ το σταριλίκι να είσαι ηθοποιός ή τραγουδιστής. Εννοώ μια προσωπικότητα ισχυρή που θα τραβάει το ενδιαφέρον. Πάντως το να είσαι σταρ, βοηθάει και το δήμο.

Νιώσατε ότι τα φώτα της δημοσιότητας αλλά ακόμα και άνθρωποι απομακρύνθηκαν από εσάς, γιατί ξέρουν ότι δεν θα είστε ξανά δήμαρχος;

Βέβαια το ένιωσα αυτό. Τους δικαιολογώ, γιατί εγώ είπα ότι δεν θέλω να πάρω θέση για τίποτα.

Πώς είδατε την προεκλογική περίοδο, παρατηρώντας την αποστασιοποιημένος;

Οι φετινές εκλογές έχουν πάρει έντονο κομματικό χαρακτήρα και φαντάζομαι η αναμέτρηση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα κυριαρχήσει. Δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτήν την εξέλιξη. Όταν τα κόμματα επιλέγουν ή διορίζουν υποψήφιο, τότε ο υποψήφιος δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα άλλο εκτός από αυτά που του λέει το κόμμα. Επίσης, όσοι λένε ότι είναι ανεξάρτητοι, δεν νομίζω ότι ισχύει, γιατί και αυτοί απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό, έχοντας ως εφόδιο την κομματική τους ταυτότητα. Βέβαια, η απλή αναλογική έφερε κυριολεκτικά τα πάνω κάτω. Δημιούργησε ένα αίσθημα και μια φιλοδοξία σε όλους ότι μπορούν να μπουν στο δημοτικό συμβούλιο. Φαντάζομαι όμως ότι έχουν το γνώθι σαυτόν…

Με τόσους υποψήφιους και την απλή αναλογική, πώς προβλέπετε ότι θα είναι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης;

Η απλή αναλογική θα φέρει τα σούρτα φέρτα στο δημοτικό συμβούλιο. Στο εξωτερικό υπάρχουν τέτοια συστήματα, αλλά υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, για να ξεμπλοκάρουν διαδικασίες και να περνάει η γνώμη του δημάρχου σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που ξεπερνάει το 70%. Στην Ελλάδα δεν έχουμε απολύτως καμία λογική και συνείδηση για το τι σημαίνει συναινετικές διαδικασίες, με πρώτο παράδειγμα τα δυο μεγάλα κόμματα. Ο ένας βρίζει τον άλλον με το χειρότερο τρόπο, αλλά θα πρέπει να συνεργάζονται σε κάποια θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό αλλά και το μακεδονικό, που στην ουσία οι νεοδημοκράτες απαλλάχθηκαν από το θέμα αυτό, γιατί δεν θα το έχουν μπροστά τους. Αν τα κόμματα δεν δείξουν δείγμα συνεργασιών, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το δημοτικό συμβούλιο, δεν θα παίρνουν εύκολα αποφάσεις, θα δίνονται διάφορες υποσχέσεις που δεν θα τηρούνται και άλλα διάφορα τέτοια. Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά το πρώτο διάστημα θα υπάρχει μεγάλη αρρυθμία.

Μετανιώσατε μέχρι στιγμής για την απόφασή σας να μην είστε εκ νέου υποψήφιος;

Όχι δεν το μετάνιωσα, ίσα ίσα. Εγώ είχα πει εξαρχής ότι ο δήμος είναι για δύο θητείες. Κάποια στιγμή είπα και για τρίτη, αλλά τελικά κατέληξα στην αρχική μου θέση.

Τι ήταν αυτό που σας κούρασε περισσότερο ως δήμαρχος;

Αυτό που με κούρασε εμένα περισσότερο ήταν η αδυναμία να αποκαταστήσουμε τους αργούς ρυθμούς στον δήμο. Έρχεται ένα γράμμα στο δημαρχείο και θα κάνει δέκα ημέρες να φτάσει σε εμένα. Υπάρχει μια αργή γραφειοκρατία, γιατί δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα η ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων. Επίσης, στις υπηρεσίες συνήθως πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον. Αυτό μου δημιούργησε μια αίσθηση απογοήτευσης.

Σκέφτεστε από τώρα τι θα κάνετε από Σεπτέμβριο;

Το κυριότερο από όλα για μένα είναι ότι αρχίζουν οι διαδικασίες για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Ετοιμάζεται να κατατεθούν οι μελέτες, για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Πιστεύω πως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η κατασκευή του. Τα πρώτα τρία χρόνια θα είμαι πρόεδρος, οπότε θα πέσει όλο το βάρος πάνω μου. Πρέπει να βρούμε έναν γενικό διευθυντή, να στελεχωθεί από τώρα το μουσείο και να καλυφθούν όλες οι θέσεις που προβλέπονται.

 

Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»