Η εποποιία Λιβανού, το ημιτελές στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, η αγροτική παρακμή και η λύση Γεωργαντά

Για την περίπτωση Λιβανού, ίσως δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά πράγματα. Και μόνο η στάση του στο επίμαχο video και η πλειοδοσία με τη λέξη «εποποιία» στα όσα ανατριχιαστικά ξεστόμισε ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, δείχνει το ποιόν του ανθρώπου, τα ανύπαρκτα πολιτικά του ρεφλέξ και την ανερμάτιστη συμπεριφορά του. Μένουμε σ’ αυτά, γιατί, δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.

Πολιτικά, ο χρόνος Λιβανού (6 Ιανουαρίου 2021- 7 Φεβρουαρίου 2022) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ένας χαμένος χρόνος. Συνιστά προσβολή για πολλούς από τους προκατόχους του που το όνομά του θα φιγουράρει στη λίστα με τους διατελέσαντες υπουργούς Γεωργίας. Επί των ημερών του θα μπορούσε να πει κανείς ότι… χάθηκε η μπάλα. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήθελε να πει, τι ήθελε να κάνει, πού οδηγούσε τα πράγματα. Κυριολεκτικά χάος! Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ είναι η χειρότερη εθνική θέση που έχει κατατεθεί από εντάξεως της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το θέμα της ΚΑΠ, δεν κατάλαβε ποτέ τι σημαίνει αυτό για την ελληνική γεωργία, δεν μπήκε στη κόπο να αξιολογήσει τις προτάσεις των μελετητών, έμεινε στα ίδια, δεσμεύοντας τη χώρα με ένα επιπόλαιο στρατηγικό σχέδιο για άλλα τέσσερα χρόνια.

Αν για τα πολλά και σοβαρά θέματα τρέχουσας διαχείρισης η θητεία Λιβανού στο υπουργείο ήταν απλά ένας χαμένος χρόνος, για τα θέματα της ΚΑΠ και τις προεκτάσεις τους στην εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής και την επιχειρηματικότητα στον κλάδο, οι απώλειες είναι πολλαπλασιαστικές. Οι Έλληνες αγρότες θα κληθούν για άλλη μια προγραμματική περίοδο να… χωνέψουν αμάσητες τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., χωρίς άλλη προσαρμογή στα αντικειμενικά δεδομένα της χώρας και στα κελεύσματα των καιρών.

Κατά τα λοιπά, ο νόμος 4673/2020 έμεινε γράμμα κενό, η θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών χάθηκε από την ατζέντα του υπουργείου, οι στρατηγικές για κρίσιμα προϊόντα «βούλιαξαν» σε αλλοπρόσαλλες επιτροπές, η αξιοποίηση των επιλέξιμων βοσκοτόπων χάθηκε στις διαθέσεις των επιτήδειων, το ΟΣΔΕ συνεχίζει να καρκινοβατεί αναδύοντας νέες οσμές σκανδάλου, οι αποζημιώσεις αποτέλεσαν αντικείμενο μαγειρικής για μικροπολιτικά οφέλη.

Η εικόνα αναστάτωσης που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο αγροτικός χώρος, εξαιτίας κάποιων κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο φάσμα της γνωστής διαδικασίας των μπλόκων, δεν είναι τίποτα, μπροστά στο βαρύ κλίμα που υπάρχει στα αγροτικά νοικοκυριά, το δρόμο της παρακμής που ακολουθούν οι περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας, την ανασφάλεια που βιώνουν οι επαγγελματίες της αγροτικής παραγωγής.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αναλαμβάνει την ηγεσία του υπουργείου, ο βουλευτής Κιλκίς, δικηγόρος στο επάγγελμα, μέχρι τώρα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γιωργαντάς. Οι πρώτες συστάσεις κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο πρακτικό και πολιτικό χαμηλών τόνων. Βασίστηκε και βασίζεται στους αγρότες του νομού του για να εκλεγεί βουλευτής, έχει ζυμωθεί με τα θέματα της αγροτικής παραγωγής, βλέπει, όπως λένε με μια ευρύτητα τα πράγματα, ακούει τον συνομιλητή του και δεν βρίσκεται αλλού όταν του μιλάς (όπως ο Λιβανός), έχει κατανοήσει, όσο καιρό ήταν στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ανάγκη να περάσουν τα μεγάλα θέματα συναλλαγής των αγροτών με την πολιτεία και κυρίως το ΟΣΔΕ στο λεγόμενο κυβερνητικό νέφος (opengov.gr).

Ενδεχομένως να έχει στη διάθεσή του λιγότερο από έναν χρόνο για να επαναφέρει σε ένα δρόμο, όσα σοβαρά και μεγάλα ζητήματα του αγροτικού χώρου έχουν κακοφορμίσει. Δεν είναι εύκολο. Έχει σημασία να μην χαθεί στις πολλές και μεγάλες ανάγκες της καθημερινότητας, στις ανούσιες συναντήσεις με τους συνήθεις πρόθυμους να προσφέρουν γνώμες, στο άγχος να επανεκλεγεί βουλευτής, στις ατραπούς και τις προκλήσεις της εξουσίας.

Η τελετή παράδοσης

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Τετάρτης 9 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε με τους παρισταμένους να τηρούν χαμηλό προφίλ. Ο νέος υπουργός τόνισε ότι αναγνωρίζει τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ειδικά στο κόστος παραγωγής διατυπώνοντας υποσχέσεις για βραχυπρόθεσμες και πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, ενώ κλείνοντας το μάτι στους αγρότες που βρίσκονται σε κλίμα κινητοποιήσεων, ανέφερε ότι «η πόρτα του υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτή».

Απολογία Λιβανού

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο Σπήλιος Λιβανός έδωσε τη δική του εκδοχή για το περιστατικό στο Δημαρχείο της Σπάρτης, λέγοντας ότιν στην πολιτική, αλλά και γενικότερα στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να καθορίσουν ολόκληρη τη διαδρομή μας: «Για εμένα, όπως ξέρετε, μια τέτοια στιγμή, ένα τέτοιο γεγονός, συνέβη δυστυχώς πριν λίγες μέρες στο Δημαρχείο της Σπάρτης. Αυτό το περιστατικό, μπορεί όπως είπα τη διαδρομή μου να την καθορίσει, αλλά δεν θα δεχτώ και να τη στιγματίσει. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια δυο λόγια.

Στη Σπάρτη είχαμε πάει για έναν σκοπό. Να στηρίξουμε τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό. Πριν ξεκινήσουμε την προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες που επλήγησαν στο κτίριο τη περιφέρειας, ανταποκρίθηκα στο επίμονο αίτημα του Δημάρχου Σπάρτης για μία ολιγόλεπτη εθιμοτυπική συνάντηση.  Όταν άρχισε να λέει όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα, που καμία σχέση δεν έχουν με όσα εγώ πιστεύω,  αλλά και με όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα το 2007, ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Όπως, νομίζω, ήλθαν σε πολύ δύσκολη θέση όσοι ήσαν μαζί μου εκεί. Ένιωσα αμηχανία. Έκρινα ότι έπρεπε να υπερκεράσω τα τραγικά λεχθέντα με ένα ειρωνικό σχόλιο και όσο πιο γρήγορα μπορούσα να φύγω και να μεταβώ στη συνέλευση των αγροτών.

Χρησιμοποίησα τη λέξη εποποιία με τον προφανή, ιδιαίτερα για όσους με γνωρίζουν και ξέρουν πως εκφράζομαι, ειρωνικό τόνο.

Αποδείχτηκε ότι η ειρωνεία αυτή όχι μόνο δεν επαρκούσε, αλλά αντιθέτως παρεξηγήθηκε εντελώς.

Χρειαζόταν πιο απόλυτη και καταδικαστική αντιμετώπιση. Προφανώς έκανα λάθος! Αποδέχομαι αυτή την κριτική και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όταν κατάλαβα τις διαστάσεις που πήρε, αμέσως και χωρίς δισταγμό, από το συμβούλιο Υπουργών στο Στρασβούργο όπου βρισκόμουν, με αξιοπρέπεια, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού. Γιατί αυτή είναι η αντίληψη μου για την πολίτική. Ακριβώς, επειδή αυτό επιτάσσουν οι αρχές και οι αξίες μου, αυτές, δηλαδή για τις οποίες βρίσκομαι στην πολιτική. Αυτές οι αρχές και οι αξίες οι δικές μου, του Πρωθυπουργού, αλλά και ίδιες με τις διαχρονικές αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξής μας.

Και προς όσους -άθελά μου- έθιξε ή προσέβαλε η προαναφερθείσα στάση μου, το μόνο που μπορώ να πω σήμερα, είναι ότι ειλικρινά απολογούμαι».

Πηγή: www.agronews.gr