Η Renault εκτιμά ότι το 2021 θα είναι ασταθές

Η ισχυρή βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου Renault κατά το δεύτερο εξάμηνο δείχνει τις πρώτες θετικές επιπτώσεις των δράσεων που έγιναν στο πλαίσιο ενός έτους που επηρεάστηκε έντονα από την πανδημία.

Τα αποτελέσματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, σηματοδοτούν το πρώτο βήμα στην ανάκαμψη του oμίλου. Η επίτευξη του 60% των στόχων του σχεδίου εξοικονόμησης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο έτος, μαζί με την εφαρμογή της νέας εμπορικής πολιτικής του στρατηγικού σχεδίου «Renaulution» συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, το οικονομικό έτος 2020 εξακολουθεί να επηρεάζεται έντονα από την Covid-19.

Οι πωλήσεις το 2020 έφθασαν στα 2,95 εκατομμύρια μονάδες, κάτω κατά 21,3%, σε σχέση με το 2019. Τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 21,7% στα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 8,9% το εξάμηνο. Υπήρξε μείωση καθαρού εισοδήματος κατά 8.046 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 19 εκατ. ευρώ το 2019.

Το Groupe Renault πέτυχε τους στόχους της στα επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα στην Ευρώπη όπου διατηρεί την ηγετική της θέση στα EV. Η έλλειψη ηλεκτρονικών τσιπ που επηρεάζει ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία δεν δημιουργεί προβλήματα και στον όμιλο. Το αποκορύφωμα της έλλειψης θα επιτευχθεί στο δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Renaulution», ο όμιλος θα συνεχίσει την υλοποίηση των ενεργειών με στόχο την ανάκαμψή του και επιβεβαιώνει τους στόχους του 2023 που κοινοποιήθηκαν κατά την παρουσίαση του προγράμματος. Μετά από το πρώτο ημίχρονο που επηρεάστηκε από την πανδημία, ο Όμιλος γύρισε σημαντικά την απόδοσή του στο δεύτερο ημίχρονο. «Αυτό το αποτέλεσμα είναι ο καρπός όλων των προσπαθειών των εργαζομένων, της επιτυχούς επιτάχυνσης του προγράμματος μείωσης του σταθερού κόστους και της βελτίωσης της τιμολογιακής πολιτικής. Η προτεραιότητα είναι η κερδοφορία και η δημιουργία μετρητών, όπως ανακοινώθηκε στο στρατηγικό σχέδιο “ Renaulution”. Το 2021 αναμένεται να είναι δύσκολο, δεδομένου του άγνωστου σχετικά με την κρίση της υγείας, καθώς και των ελλείψεων σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις συλλογικά, διατηρώντας τη δυναμική προς την ανάκαμψη στην οποία έχουμε εμπλακεί με επιτυχία από το περασμένο καλοκαίρι» δήλωσε ο Λούκα Ντι Μεο, CEO Groupe Renault.

Πηγή: www.amna.gr