Κορυφαίος προπονητής στα χρονικά της Βραζιλίας ο Σαντάνα

Ο Τέλε Σαντάνα, ομοσπονδιακός εκλέκτορας της Εθνικής Βραζιλίας σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1982, 1986), αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος προπονητής στην Ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Το αποτέλεσμα προέκυψε από το δημοψήφισμα μεταξύ 103 τεχνικών και πρώην προπονητών, ενώ διεξήχθη από τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Globo.

Καθένας από τους ερωτηθέντες (στην πραγματικότητα 105, αλλά οι δύο πρώην προπονητές Λεάο και Ντούνγκα δεν ήθελαν να ψηφίσουν) μπορούσε να εκφράσει τρεις προτιμήσεις, με τρεις βαθμούς για τον πρώτο, δύο για τον δεύτερο κι έναν για τον τρίτο.

Τελικά ο Σαντάνα, ο οποίος πέθανε το 2006 και σήμερα (26/7) θα συμπλήρωνε 91 χρόνια ζωής, δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής συλλόγων (1992 και 1993) στο τιμόνι της Σάο Πάουλο, έφτασε στους 158 πόντους.

Στο άτυπο πόντιουμ βρέθηκαν άλλοι δύο πρώην προπονητές της Σελεσάο που, σε αντίθεση με την Σαντάνα, κατάκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ως προπονητές: ο Μάριο Ζαγκάλο, πρωταθλητής το 1970 κι αφού προηγουμένως είχε θριαμβεύσει στο Μουντιάλ δύο φορές ως ποδοσφαιριστής (146 πόντοι) και Λουίς Φελίπε Σκολάρι με 53.

Ο σημερινός προπονητής της Εθνικής, Τίτε, είναι έβδομος σε αυτή την κατάταξη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ

Πηγή: www.amna.gr