Κούρσα για δύο η διαδοχή της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

Μεταξύ του τέως προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και της διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καλούνται να επιλέξουν πλέον οι Ευρωπαίοι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με το Reuters.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πριν από λίγο στο πρακτορείο ειδήσεων ότι, μετά τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο, αποσύρθηκε από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του ΔΝΤ και ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν.

Η διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου από τη «Γηραιά Ήπειρο» για την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες, ώστε το αποτέλεσμα να ανακοινωθεί αργά το απόγευμα, ύστερα από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και πολλές παρασκηνιακές ζυμώσεις. Η ψηφοφορία γίνεται μέσω e-mail από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βρίσκονται βεβαίως σε συνεννόηση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε νωρίτερα ότι η υποψηφιότητα της κυρίας Γκεοργκίεβα κέρδισε πόντους στη διάρκεια της ημέρας, αλλά για να επικρατήσει, θα πρέπει να συμφωνηθεί αλλαγή στο καταστατικό του ΔΝΤ, το οποίο ορίζει ότι ο επικεφαλής πρέπει να είναι κάτω των 65 ετών, ενώ η Βουλγάρα οικονομολόγος γίνεται σε λίγες ημέρες 66 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία και αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν την κυρία Γκεοργκίεβα, ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, έχει τη στήριξη της Γερμανίας και αρκετών βόρειων χωρών. Τόσο ο Ολλανδός τέως πρόεδρος του Eurogroup όσο και η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν εμφανιστεί ως υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προτού επικρατήσει η υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η προσπάθεια ανάδειξης ενός υποψηφίου από τη Γηραιά Ήπειρο για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ συντονίζεται από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ. Παραδοσιακά το Ταμείο διοικείται από Ευρωπαίο, σε αντιδιαστολή με την Παγκόσμια Τράπεζα, που διοικείται από Αμερικανό.

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων αποδείχθηκε δύσκολη, καθώς κανείς υποψήφιος δεν εξασφάλισε την «πλήρη συναίνεση» των 28 κρατών-μελών της ΕΕ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, οι 28 αποδέχθηκαν την πρόταση Λεμέρ για «πολλούς γύρους ψηφοφοριών, εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιλεγεί ο Ευρωπαίος υποψήφιος».]

 

Πηγή: rthess.gr