Αλλιώς τα δροµολογούσαν οι αρµόδιοι κι αλλιώς βγαίνουν τελικά οι πληρωµές του Μαρτίου προς τους αγρότες.
Η πρόθεση για µια διορθωτική πίστωση, που έχει ήδη καθυστερήσει από τον αρχικό προγραµµατισµό, πριν την πληρωµή των συνδεδεµένων φαίνεται πως «δεν βγαίνει» και µετατίθεται για…. αργότερα. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, προωθείται η πίστωση των πρώτων συνδεδεµένων µαζί µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος, όπως έχει ήδη γράψει η εφηµερίδα Agrenda, πριν την 25η Μαρτίου, µε πιθανές ηµεροµηνίες ή την Παρασκευή 18 του µήνα ή αν αυτό τελικά δεν καταστεί εφικτό την Τρίτη 22 Μαρτίου. Αυτό που δείχνει εκ νέου να κολλάει, είναι η περιβόητη πληρωµή των υπολοίπων της περσινής ενιαίας ενίσχυσης, που άφησε χιλιάδες απλήρωτους παραγωγούς και ακόµα δεν έχουν βρεθεί οι «τρόποι» µε τους οποίους θα τακτοποιηθούν αυτά τα κενά προκειµένου να δουν τα χρήµατά τους οι δικαιούχοι παραγωγοί. Η µόνη δήλωση από επίσηµα χείλη είναι η διαβεβαίωση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ∆ηµήτρη Μελά, στον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάµου Γρύλλο Παπαδάκη, µε τον οποίο συναντήθηκε την περασµένη εβδοµάδα ότι «τέλος Μαρτίου οι πληρωµές τον αγροτο-κτηνοτρόφων για την ενιαία ενίσχυση που είναι σε διοικητικό έλεγχο». Αυτό σηµαίνει ότι για άλλη µία φορά, χρήµατα θα δουν µόνο οι «απλές» περιπτώσεις, καθώς οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και οι διορθώσεις που έχουν γίνει µέσα από τις διοικητικές πράξεις έλυσαν ορισµένα από τα προβλήµατα επιλεξιµότητας σχετικά µε αλληλο-καλύψεις, αλλά και κάποια που σχετίζονται µε το ΑΤΑΚ σε µισθωµένα αγροτεµάχια.
Οι υπόλοιπες πιο σύνθετες περιπτώσεις παραγωγών των οποίων οι δηλώσεις «χτύπησαν» στις επιλεξιµότητες και έµειναν εκτός της εξόφλησης του περασµένου ∆εκεµβρίου, δεν φαίνεται να µπορούν να προχωρήσουν βάσει του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου. Κολληµένο παραµένει και το ζήτηµα της εξέτασης των αιτηµάτων µεταβίβασης για τα δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα έτους 2020, δεδοµένου ότι στόχος των αρµοδίων είναι στην επερχόµενη διορθωτική πίστωση να περιληφθεί και ένα µεγάλο κοµµάτι από τις εκκρεµότητες επί του Εθνικού Αποθέµατος, σε µια προσπάθεια να κλείσουν όσο το δυνατό πιο «αναίµακτα». Ωστόσο, αυτό προς ώρας δεν φαίνεται να «τσουλάει».
Αυτό που έχει ενδιαφέρον τώρα, όπως κάθε χρόνο τέτοια περίπου εποχή, είναι η πληρωµή των συνδεδεµένων και δη των εκτατικών καλλιεργειών, σκληρό σιτάρι και βαµβάκι. Μια πληρωµή που φαίνεται να βαδίζει στα περσινά δεδοµένα, που έφεραν τις πρώτες συνδεδεµένες παραµονή της 25ης Μαρτίου και µάλιστα για πρώτη φορά κοντά µε την ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι. Σηµειωτέον ότι ακόµα δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις µε το ύψος των εν λόγω ενισχύσεων, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να γίνει ακόµα και την ίδια µέρα της πίστωσης.
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο πακέτο συνδεδεµένων θα περιλαµβάνει σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος, µήλα, πιθανότατα σπαράγγι και ζαχαρότευτλα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, τα στρέµµατα που καλύφθηκαν το 2021 µε πιστοποιηµένο σπόρο σκληρού υπολογίζονται περί τα 2,4 εκατ., τα οποία σε συνδυασµό µε τον προϋπολογισµό του έτους στα 11,563 εκατ. ευρώ, δίνουν µια τιµή για τη συνδεδεµένη ενίσχυση περί τα 5 ευρώ το στρέµµα. Όσον αφορά την ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι, εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µε βάση τα 2.622.921 στρέµµατα που µπήκαν το 2021, η ενίσχυση θα είναι αυξηµένη και δεν αποκλείεται να κινηθεί και πάνω από τα 70 ευρώ το στρέµµα.
Η ίδια πληρωµή, να σηµειωθεί ότι θα περιλαµβάνει και περί τα 10 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις στα µικρά νησιά του Αιγαίου.
Τον Μάιο ενίσχυση 22 λεπτά για πορτοκάλια λόγω παγετού
«Αρχές Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις στους παραγωγούς πορτοκαλιών στην Αργολίδα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά από τον παγετό της 26η Ιανουαρίου». Αυτό δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Πουλά.
Μάλιστα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από τις 14 Φεβρουαρίου υπεγράφη από τον ΕΛΓΑ η πρόσληψη 35 γεωτεχνικών οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη πιάσει δουλειά κάνοντας εκτιμήσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο. Επισημαίνεται ότι έγιναν 50 αναγγελίες ζημιάς και ξεκίνησε
η υποβολή δηλώσεων και αναφέρεται ότι μετά το πέρας του εκτιμητικού έργου, το οποίο θα διεξαχθεί από το μόνιμο γεωτεχνικό δυναμικό του ΕΛΓΑ
με τη συνδρομή έκτακτου γεωτεχνικού προσωπικού, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Σημειωτέον ότι πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε την απόφαση αποζημίωσης 22 λεπτών το κιλό για πορτοκάλια, 60 λεπτών για λεμόνια και 36 λεπτών για μανταρίνια που «πάγωσαν» πάνω στα δέντρα από το πέρασμα της «Ελπίδας», τον Ιανουάριο.
Έως τέλος του μήνα υπόλοιπα Νιτρικά, Κομφούζιο
Μέσα στο µήνα δροµολογείται η εξόφληση υπολοίπων από γεωργοπεριβαλλοντικά προγράµµατα της περσινής χρονιάς, µετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων έγκρισης πίστωσης. Η αρχή έγινε µε τις αποφάσεις πίστωσης 15 εκατ. ευρώ για Νιτρορύπανση, 137.514,56 ευρώ για τον αµπελώνα Θήρας και 226.032,86 ευρώ για τους Ελαιώνες Άµφισσας, για τους δικαιούχους της 1ης πρόσκλησης κάθε δράσης. Σειρά πήραν τρεις αποφάσεις συνολικού ποσού 4,045 εκατ. ευρώ για όλες τις προσκλήσεις της δράσης Κοµφούζιο. Ειδικότερα, για την 1η πρόσκληση εγκρίθηκαν 502.536,49 ευρώ, µε τα 315.552,77 για αδιάθετα υπόλοιπα. Για τη 2η πρόσκληση 1.140.554,53 ευρώ, από τα οποία 761.893,05 ευρώ για αδιάθετα υπόλοιπα και για την 3η πρόσκληση εγκρίθηκαν 2.402.453,82 ευρώ, µε 1.600.797,53 ευρώ για τα αδιάθετα υπόλοιπα. Εγκρίθηκε και 1 εκατ. ευρώ για τους ορυζώνες, ενώ αναµένονται και οι σχετικές αποφάσεις για τα Βιολογικά και τις Σπάνιες Φυλές.
Πηγές: www.agronews.gr