Προδημοσιεύτηκε η πρόσκληση ύψους 15 εκατ. ευρώ για δράσεις γενετικής βελτίωσης κτηνοτροφικών ζώων στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλες οι αυτόχθονες και σπάνιες φυλές συμπεριλαμβανομένης της ασπρόμαυρης και ασπροκόκκινης φυλή αγελάδων που είναι προσαρμοσμένες ελληνικές φυλές που προέρχονται από φυλές αγελάδων.
Στο πρόγραμμα αυτό θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι σύλλογοι, φορείς υλοποίησης προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης αγροτικών παραγωγικών ζώων όπως και αγροτικοί συνεταιρισμοί και οργανώσεις.
Η σχετική προδημοσίευση για την δράση Γενετικής Βελτίωσης Ζώων διαθέσιμη εδώ
Επιλέξιμες θα είναι δαπάνες τόσο για γενετική βελτίωση ζώων και τήρηση στοιχείων γενεολογίας, όσο και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, διαγωνισμών, δημοσιεύσεις και ενημέρωσης κτηνοτρόφων. Οι φυλές ζώων που είναι επιλέξιμες είναι:
ΒΟΟΕΙΔΗ: Βραχυκερατική, Κατερίνης, Συκιάς, Εγχώριος Βούβαλος, Ασπρόμαυρη*, Ασπροκόκκινη*, Ελληνική Κόκκινη, Ελληνική Ξανθόχρωμη.
ΠΡΟΒΑΤΑ: Καραγκούνικη, Μυτιλήνης (Λέσβου), Σφακίων,
Καρύστου, Φριζάρτα (Άρτας), Ορεινό Ηπείρου,
Σερρών, Χίου, Κεφαλληνίας, Καλαρρύτικη, Πηλίου,
Γλώσσας Σκοπέλου, Θράκης, Σκύρου, Κατσικά
Ιωαννίνων, Σαρακατσάνικη, Άργους, Κύμης,
Ζακύνθου, Φλώρινας – Πελαγονίας, Αγρινίου
ΑΙΓΕΣ: Σκοπέλου
ΙΠΠΟΙ: Σκύρου, Πηνείας, Μεσσαρά Κρήτης, Θεσσαλίας, Πίνδου
ΧΟΙΡΟΙ: Εγχώριος χοίρος
* η ασπρόμαυρη και ασπροκόκκινη φυλή αγελάδων είναι προσαρμοσμένες ελληνικές φυλές που προέρχονται από φυλές αγελάδων
Χρηματοδότηση
Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 15.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης
και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.
Ποσά και ποσοστά ενίσχυσης
Ο κατώτατος αιτούμενος προϋπολογισμός είναι 1 εκατ. ευρώ και ο ανώτατος 7,5 εκατ. ευρώ.
Η ένταση ενίσχυσης (ποσοστά ενίσχυσης) ανά κατηγορία ενισχύσεων διαμορφώνεται ως εξής:
α) Ενισχύσεις για δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης (άρθρο 21 του Καν. 702/2014): 80%
β) Ενισχύσεις για μέτρα προώθησης γεωργικών προϊόντων: 80%
γ) Ενισχύσεις στον κτηνοτροφικό τομέα και ενισχύσεις για νεκρά ζώα: 80% του διοικητικού κόστους για τη δημιουργία και τήρηση γενεαλογικών βιβλίων και μητρώων και 70% για δαπάνες που αφορούν σε ελέγχους αποδόσεων. Εφόσον η ίδια δαπάνη χρησιμοποιείται και για τα γενεαλογικά βιβλία και για τους ελέγχους αποδόσεων το ποσοστό ενίσχυσης είναι 80%
δ) Ενισχύσεις για έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς της γεωργίας: 80%
- Τα ανωτέρω όρια δεν επιτρέπεται να καταστρατηγούνται με τον τεχνητό διαχωρισμό των καθεστώτων ενισχύσεων ή των έργων ενίσχυσης.
Δικαιούχοι
Στο πλαίσιο του Υποέργου «ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΖΩΩΝ πρόσωπα που ανήκουν στις ΜΜΕ, και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις» εγγεγραμμένες στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα
β)Σύλλογοι, φορείς υλοποίησης προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης αγροτικών παραγωγικών ζώων.
γ) Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα παραγράφου που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης υποχρεωτικά μητρώα το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης
Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι πρόσωπα που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.
Πηγή: www.agronews.gr