Μόλις 9,7 εκατ. ευρώ για το προανθικό που πιστώθηκε την Τετάρτη 10 Αυγούστου

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Αυγούστου τα ποσά αποζημίωσης για ζημιές στο προανθικό στάδιο από τον παγετό της άνοιξης του 2021, με την πίστωση να αφορά σε 70% επί του συνόλου που δικαιούνται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το συνολικό ποσό που θα κατευθυνθεί για τις αποζημιώσεις των παραγωγών, στα 13,9 εκατ. ευρώ είναι μικρότερο από εκείνο που είχε εξαγγελθεί νωρίτερα, της τάξης των 23 εκατ. ευρώ.

Η πίστωση της Τετάρτης 10 Αυγούστου ανέρχεται σε 9,7 εκατ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Agronews που ανέφερε για πληρωμή κοντά στα 10 εκατ. Με την εκκαθάριση θα έχουν πιστωθεί συνολικά 13,9 εκατ. ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: 

«Σε πείσμα όλων όσων αντιτάχθηκαν και πολέμησαν την ενίσχυση των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό ενώ οι καλλιέργειές τους ήταν σε βλαστικό (προανθικό) στάδιο, σήμερα το ΥΠΑΑΤ μέσω του ΕΛΓΑ, προχωρά στην πληρωμή των προκαταβολών ύψους 70%.

Το συνολικό ποσό που εκταμιεύεται σήμερα για τις αποζημιώσεις από τις ζημιές που προκλήθηκαν είναι 9,7 εκατ. επί συνόλου 13,9 εκατ. ευρώ.

Το πλαίσιο που ακολουθείται είναι εκείνο που ορίζεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας και αυτή η ενίσχυση σε προανθικό στάδιο, πραγματοποιείται ιστορικά για πρώτη φορά.

Είναι τουλάχιστον παράδοξο όσο και καιροσκοπικό να ασκείται κριτική στην προσπάθεια που γίνεται να υπηρετηθεί ο πρωτογενής τομέας και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που η κλιματική κρίση προκαλεί.

Πολύ δε περισσότερο, όταν προέρχεται από εκείνους που ψήφισαν θετικά στο Κοινοβούλιο τη σχετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, προφανώς υποκρινόμενοι ότι επιθυμούν τη στήριξη των αγροτών. Αποδεικνύεται περίτρανα ο αιφνιδιασμός και η αμηχανία που κυριαρχεί στην αντίδραση και τις ανακοινώσεις τους.

Οι παραγωγοί είναι εκείνοι που βλέπουν, κρίνουν και αποφασίζουν για το ποιος υπηρετεί με συνέπεια τον αγώνα τους και ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Αποτελεί επίσης δέσμευση του ΥΠΑΑΤ ότι, για την ενίσχυση των καλλιεργειών αλλά και των παραγωγών που δεν καλύπτονται σε αυτή την πρώτη φάση, θα αξιοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου άμεσα  να στηριχθούν με δίκαιο τρόπο όλοι όσοι επλήγησαν».

Πηγή: www.agronews.gr