Ο Γιουσέφ Ατάλ καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση για πρόκληση μίσους

Ο Αλγερινός διεθνής ποδοσφαιριστής της Νις Γιουσέφ Ατάλ καταδικάστηκε σήμερα (3/1)  σε οκτώ μήνες φυλάκιση από δικαστήριο στη Νίκαια επειδή μοιράστηκε ένα βίντεο που καλούσε σε «μαύρη μέρα για τους Εβραίους», στο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Διωκόμενος για πρόκληση μίσους για λόγους θρησκείας, θα πρέπει επίσης να πληρώσει πρόστιμο 45.000 ευρώ, ανέφερε στην απόφασή του το ποινικό δικαστήριο της Νίκαιας, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ο 27χρονος παίκτης, ο οποίος κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Αλγερίας για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής (CAN) που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην Ακτή Ελεφαντοστού, απουσίαζε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

Πέντε ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, ο Ατάλ μοιράστηκε στο Instagram το βίντεο ενός ιεροκήρυκα, του Μαχμούντ Αλ Χασανάτ.

Ο τελευταίος μίλησε πρώτα, συγκινημένος με κλάματα, για την τύχη των παιδιών της Γάζας που πέθαιναν από τους βομβαρδισμούς. Στη συνέχεια καλούσε τον Θεό να στείλει «μαύρη μέρα στους Εβραίους» και να «συνοδέψει το χέρι» των κατοίκων της Γάζας αν «ρίξουν την πέτρα».

Ο Ατάλ ήταν στην Αλγερία, με την εθνική ομάδα, όταν μοιράστηκε αυτό το βίντεο. Έχοντας λάβει προειδοποίηση  από την Νις για τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των σχολίων, τα απέσυρε την επόμενη μέρα, με ένα μήνυμα συγγνώμης.

Στο δικαστήριο, ο παίκτης ζήτησε ξανά συγγνώμη, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά ότι ήθελε να στείλει «ένα μήνυμα ειρήνης» και ότι δεν είχε δει το βίντεο μέχρι το τέλος πριν το μοιραστεί.

Δεδομένου ότι το βίντεο διαρκεί μόλις 35 δευτερόλεπτα, το επιχείρημα δεν έπεισε ούτε την αντιεισαγγελέα, ούτε τα πολιτικά κόμματα, κυρίως εβραϊκές οργανώσεις και την Professional Football League (LFP).

Α. Βαζογιάννης

 

Πηγή: amna.gr