Τάση σταθεροποίησης στα 560 ευρώ ο τόνος εµφανίζει η αγορά σκληρού σίτου στην Ιταλία, όσο στην ελληνική αγορά τα αποθέµατα έχουν πλέον σχεδόν εξαντληθεί έπειτα από την πρόσφατη έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.
Οι διεθνείς αγορές, του Καναδά και του Σικάγο, εµφάνισαν από την άλλη τάσης υποχώρησης τις προηγούµενες ηµέρες στις τιµές σκληρού και µαλακού σίτου, µε αναλυτές να κάνουν λόγο για αντιστροφή της τάσης ανόδου, δείχνοντας και την κρίση στην Ουκρανία ως αιτία αναστάτωσης των επενδυτών. Σηµειώνεται ωστόσο ότι ήδη ακούγονται ανησυχίες αναφορικά µε µια παρατεταµένη χειµερινή ξηρασία σε παραγωγικά κέντρα της Βορείου Αµερικής, όσο δεδοµένη θεωρείται η ζηµιά στην επερχόµενη σοδειά που αναµένουν οι παραγωγή στη Βόρεια Αφρική, εξαιτίας επίσης έντονης ξηρασίας που αναµένεται να διατηρηθεί και τις επόµενες εβδοµάδες.
Από την άλλη, η αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας του Καναδά εκτιµά ότι οι αποδόσεις φέτος αναµένεται να είναι αυξηµένες για τον σιτοβολόνα της επαρχίας Σασκάτσουαν, µε την παραγωγή της χώρας να προσδοκά σε µια ανάκαµψη της τάξης του 187%. Το 2001 και το 2007, όταν η χώρα αντιµετώπισε αντίστοιχο πρόβληµα ξηρασίας, οι αποδόσεις της επόµενης χρονιάς µεταφράστηκαν σε αυξήσεις της τάξης του 116 και 118% αντίστοιχα.
Οι εκτιµήσεις αυτές πάντως δεν έχουν πείσει την ιταλική αγορά, η οποία είναι έντονα εξαρτηµένη από την παραγωγή της Βορείου Αµερικής και για τον λόγο αυτό φαίνεται ότι οι τιµές στη λίστα της Φότζια έµειναν σταθερές έπειτα από τις ανοδικές συνεδρίες των προηγούµενων εβδοµάδων, κατά τις οποίες η τιµή αυξήθηκε από τα 540 ευρώ στα 560 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12%. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης κυµαίνεται στα 545-550. Μάλιστα, τόσο στην Ιταλία όσο και στον Καναδά, πολλοί εστιάζουν στην προβληµατική επερχόµενη παραγωγή της Βορείου Αφρικής, κάτι που συνεπάγεται αυξηµένη ζήτηση για τα σιτάρια της νέας σοδειάς, σε µια συνθήκη που αναµένεται ότι µπορεί να απορροφήσει µεγάλο µέρος της αναµενόµενης ανάκαµψης της παραγωγής στον Καναδά.
Υπενθυµίζεται ότι στην ελληνική αγορά ήδη προσφέρονται συµβόλαια από µύλους µε τιµή παραγωγού στα 30 λεπτά το κιλό, σε µια εξέλιξη που αποδεικνύει ότι ακόµα και ένα ενδεχόµενο γύρισµα της τάσης, δύσκολα θα ωθήσει σε χαµηλές πτήσεις την αγορά.
Πρώτη φορά ο Καναδάς εισάγει κριθάρι
Στο λιµάνι της Ρουέν φορτώνονται αυτό το διάστηµα κτηνοτροφικά κριθάρια για τον Καναδά. Πρόκειται για την πρώτη φορά που εκτελείται τέτοιο συµβόλαιο, αποτυπώνοντας το µέγεθος του ελλείµµατος σιτηρών στη χώρα. Η κατάσταση αυτή έρχεται να εξαντλήσει µε πιο γρήγορους ρυθµούς και τα αποθέµατα γειτονικών χωρών, σε κριθάρι και καλαµπόκι, µε τις ΗΠΑ να έχουν εξάγει τους τελευταίους τέσσερεις µήνες 6 φορές πιο πολύ καλαµπόκι από το µέσο όρο της πενταετίας (1,08 εκατ. τόνοι). Μάλιστα, έχουν πωληθεί ήδη επιπλέον 2,1 εκατ. τόνοι, που δεν έχουν παραδοθεί ακόµα, σύµφωνα µε το Reuters. Για τη νέα εµπορική περίοδο, οι εκτιµήσεις περιγράφουν ριµπάουντ στην παραγωγή του Καναδά. Ωστόσο ακόµα και έτσι, οι υπηρεσίες υπολογίζουν µείωση 600.000 τόνων
στα τελικά αποθέµατα της επόµενης χρονιάς.
Πηγή: www.agronews.gr