Οι δρόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μακράν οι ασφαλέστεροι στον κόσμο. Παρά την αύξηση των «ενεργών» αυτοκινήτων (το 2020 σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων-ACEA κυκλοφορούσαν 246.345.770 επιβατικά, δηλαδή περίπου 1,2% περισσότερα από ό,τι το 2019), οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 2008.
Η αύξηση της οδηγικής ασφάλειας για τον κλάδο του αυτοκινήτου είναι αποτέλεσμα των δράσεων των αυτοκινητοβιομηχανιών που καθημερινά σχεδιάζουν, παράγουν και βγάζουν στην κυκλοφορία ασφαλή αυτοκίνητα. Άλλωστε, δεν είναι μικρά τα ποσά των επενδύσεων, καθώς αυτά αγγίζουν τα 59 δισ. ευρώ ετησίως και έχουν να κάνουν με τεχνολογίες που σχετίζονται με την ασφάλεια των οδηγών, των επιβατών και των πεζών.
Σήμερα, τα αυτοκίνητα έχουν γίνει περισσότερο ασφαλή από κάθε άλλη φορά και διορθώνουν πολλά λάθη του οδηγού, ενώ παράλληλα τον προστατεύουν όταν εμπλακεί σε ατύχημα. Επίσης, υπάρχουν τεχνολογίες που λειτουργούν ενισχυτικά κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) και βρίσκονται σε όλα τα σύγχρονα μοντέλα, αυξάνοντας παράλληλα και την εργοστασιακή τιμή τους.
Αξίζει να αναφερθεί κανείς στις τεχνολογίες που υπάρχουν στα σύγχρονα αυτοκίνητα, όπως συστήματα διατήρησης λωρίδας έκτακτης ανάγκης, προηγμένο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας, σήμα έκτακτης ανάγκης, προειδοποίηση για υπνηλία και προσοχή οδηγού, επισήμανση οδήγησης σε μικρή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, επισήμανση των ορίων ταχύτητας και σύστημα καταγραφής δεδομένων συμβάντων, που θα υποστηρίξουν την έρευνα κατά τη διάρκεια διερεύνησης των ατυχημάτων στο μέλλον.
Πολλά από αυτά τα συστήματα ασφαλείας ήδη είναι ευρέως διαθέσιμα και χρησιμοποιούνται σήμερα σε μεγάλη μερίδα σύγχρονων αυτοκινήτων. Όμως θα είναι στάνταρ σε όλους τους νέους τύπους οχημάτων, με περαιτέρω βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια.
Φυσικά, η εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Όλοι συμφωνούν ότι τα θύματα από τροχαία ατυχήματα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω, με στόχο το Vision Zero. Ωστόσο, η τεχνολογία οχημάτων δεν είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Θα πρέπει, πρωτίστως, να συνδυαστεί με τη συμπεριφορά του οδηγού, την καλύτερη επιβολή των υφιστάμενων κανόνων κυκλοφορίας και τη βελτιωμένη οδική υποδομή.
Κυριάκος Παρασίδης
Πηγή: www.amna.gr