Τη διόρθωση στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων καταγράφει η τελευταία έκθεση με τις προοπτικές αγορών της Κομισιόν, με την υποσημείωση ωστόσο ότι παρά την πίεση στις τιμές, η ζήτηση τόσο εντός όσο και εκτός του μπλοκ παραμένει υψηλή στο πεδίο των σιτηρών, κάτι που επιτρέπει τη διατήρηση των τιμών στα υψηλά του εύρους.
Η εν λόγω έκθεση της Κομισιόν παρουσιάζει μια επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και προοπτικών για μια σειρά τομέων αγροδιατροφής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο των σιτηρών, με φόντο τις ανησυχίες για επισιτιστική κρίση αλλά και το ρευστό κλίμα που επικρατεί στη συγκεκριμένη αγορά τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το πόρισμα της Κομισιόν, η προσφορά δημητριακών στις αγορές ΕΕ αναμένεται ότι παραμείνει στα αντίστοιχα στενά περιθώρια που διαμορφώθηκαν και κατά την εμπορική περίοδο 2021/22, ωστόσο τα αρχικά αποθέματα για τη νέα εμπορική σεζόν, έρχονται να αποκλιμακώσουν τις τιμές από τα ιστορικά υψηλά που έγραψαν το προηγούμενο διάστημα.
Παράλληλα η Κομισιόν εκτιμά πως η ζήτηση για ζωοτροφές και για δημητριακά για την παραγωγή βιοκαυσίμων θα μειωθεί κατά 1,3% και 3% αντίστοιχα.
Στην ΕΕ, η παραγωγή σιτηρών επηρεάζεται από την ξηρασία σε αρκετές περιοχές, με αποτέλεσμα, η πρόβλεψη να είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο και κάτω από τα επίπεδα του 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, τα υπάρχοντα αποθέματα θα βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών της κατανάλωσης στην ΕΕ και μέρους της εξαγωγικής ζήτησης, η οποία αναμένεται να παραμείνει υψηλή ενόψει των πιέσεων στις παγκόσμιες αγορές.
Η αύξηση των τιμών παραγωγού των αγροτικών προϊόντων αναμένεται να συνεχίσει να αντανακλάται στις τιμές του καταναλωτή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα απομακρυνθούν από προϊόντα υψηλότερης αξίας και θα κατευθυνθούν σε φθηνότερα για να διαχειριστούν τον πληθωρισμό των τροφίμων.
Αυξημένη 11% η παραγωγή ηλίανθου
Αύξηση των εκτάσεων και της παραγωγής στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και ηλίανθου έφεραν οι παρεκκλίσεις που χορηγήθηκαν τον Μάρτιο του 2022 από την Κομισιόν, για καλλιέργεια σε γη υπό αγρανάπαυση, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η προσωρινή αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των σπαρμένων εκτάσεων πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, που προορίζονται για ζωοτροφές για το 2022/23. Η αύξηση αυτή αναμένεται να αγγίξει το 6% (2,2 εκατ. εκτάρια). Συγχρόνως αναμένεται και αύξηση των εξαγωγών των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών κατά 19% σε σύγκριση με πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες χρησιμοποίησαν αυτήν την παρέκκλιση για να φυτέψουν ηλίανθο, λόγω των σχετικά χαμηλών απαιτήσεων της καλλιέργειας σε νερό και λίπανση. Ως εκ τούτου, οι εκτιμώμενες εκτάσεις σποράς ηλίανθου αγγίζουν τα 4,7 εκατ. εκτάρια, σημειώνοντας αύξηση 7,8% συγκριτικά με πέρσι. Αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η παραγωγή ηλίανθου στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 11,1 εκατομμυρίων τόνων (+7,8%).
Πηγή: www.agronews.gr