Οι ουκρανικές δυνάμεις ανθίστανται στο Σολεντάρ και οι Ρώσοι έχουν βαριές απώλειες, διαβεβαιώνει το Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις κρατάνε ακόμη τις θέσεις τους στην πόλη Σολεντάρ της ανατολικής Ουκρανίας, παρά τη σφοδρότατη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, διαβεβαίωσε απόψε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Το πρωί, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε ότι οι Ρώσοι πιθανότατα έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, μια από τις λιγοστές επιτυχίες τους έπειτα από τις ταπεινωτικές ήττες που υπέστησαν στα τέλη του προηγούμενου έτους.

«Η σφοδρή μάχη για τον έλεγχο του Σολεντάρ συνεχίζεται. Ο εχθρός αδιαφορεί για τις βαριές απώλειες του προσωπικού του και συνεχίζει την εφόρμηση», αναφέρει η ανακοίνωση της Μαλιάρ. «Οι δρόμοι πρόσβασης στις θέσεις μας απλώς είναι στρωμένοι με πτώματα νεκρών μαχητών του εχθρού. Οι μαχητές μας αμύνονται γενναία», πρόσθεσε.

Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο Σολεντάρ είναι «δύσκολη» αλλά ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές της πόλης αντέχουν και το Κίεβο θα εκδιώξει τελικά τους Ρώσους από όλη την περιοχή του Ντονμπάς. «Και τι έχει να κερδίσει εκεί η Ρωσία; Τα πάντα είναι κατεστραμμένα, δεν υπάρχει ζωή. Και χιλιάδες δικοί τους άνθρωποι χάθηκαν: η γη γύρω από το Σολεντάρ είναι καλυμμένη με πτώματα των κατακτητών και σημάδια από τα πλήγματά τους. Κάπως έτσι μοιάζει η τρέλα», ανέφερε.

Ο Σέρχι Τσερεβάτι, ένας εκπρόσωπος των ανατολικών δυνάμεων της Ουκρανίας, είπε ότι οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει τους καλύτερους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ στο Σολεντάρ, το οποίο χτυπήθηκε 86 φορές από το πυροβολικό μέσα σε 24 ώρες. Συνέκρινε την τακτική της Ρωσίας με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: ρίχνει μεγάλο αριθμό ανδρών στη μάχη και απορροφά τις βαριές απώλειες. «Αυτός ουσιαστικά δεν είναι πόλεμος του 21ου αιώνα», είπε.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την κατάσταση στο ίδιο το Σολεντάρ. Ο δημοσιογράφος Γιούρι Μπουτούσοφ, που ακολουθεί τις ουκρανικές δυνάμεις στο Σολεντάρ, έγραψε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο New Voice ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν την κεντρική οδό ανεφοδιασμού των Ουκρανών. «Δεν πρόκειται για πλήρη περικύκλωση αλλά ο ανεφοδιασμός από αυτήν την οδό είναι αδύνατος και αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την άμυνα», εξήγησε.

Ο ιδρυτής της Βάγκνερ και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, είπε το Σάββατο ότι το Σολεντάρ είναι σημαντικό γιατί διαθέτει ένα δίκτυο τεράστιων υπόγειων σηράγγων, χάρη στα ορυχεία της περιοχής. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του τα μεταλλεύματα της περιοχής.

Πηγή: www.amna.gr