Π. Σκουρλέτης: Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι συζητήσεις στη Βουλή αλλά αφορά το σύνολο του συνταγματικού πλαισίου

Με επικρίσεις για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την Δημοκρατία, η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε πως από χθες όταν υπήρχαν οι φήμες για ένα νέο lockdown, σας ζητήσαμε να παγώσει η συζήτηση του σχεδίου νόμου αλλά εσείς «αρνηθήκατε υιοθετώντας το επιχείρημα ότι η Δημοκρατία δεν σταματάει τις λειτουργίες της» σημειώνοντας ότι « Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι συζητήσεις μέσα στο Κοινοβούλιο. Η Δημοκρατία αφορά το σύνολο του συνταγματικού πλαισίου που ορίζει τη λειτουργία του πολιτεύματος. Μέσα στη Δημοκρατία είναι και η διαμαρτυρία και η συγκέντρωση».

Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτροπές του μέντορα της Κυβέρνησης, του κ. Πορτοσάλτε, που από το πρωί λέει ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να δώσετε ένα αποφασιστικό χτύπημα σε αυτούς οι οποίοι είναι απέναντί σας».

Αναλαμβάνετε είπε «εσείς την ευθύνη μιας νέας διασποράς μπροστά σε ένα lockdown το οποίο αρχίζει σκληρότερο από την Πέμπτη».

Ο κ. Σκουρλέτης, παρατήρησε πως χθες «ο πρωθυπουργός έκανε ένα διάγγελμα. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα είπε ότι κατανοεί τον εκνευρισμό των μαθητών» και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να αλλάζετε το σύστημα εισαγωγής λίγους μήνες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις;».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του νέου lock down, είπε πως « δεν μπορεί μετά από σχεδόν έναν χρόνο, με δυστυχώς πλούσια αρνητική εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας, να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να μιλάει για ένα success story που στον παρονομαστή του έχει πάνω από έξι χιλιάδες νεκρούς. Κάτι δεν πήγε καλά. Δεν μπορεί να υιοθετείτε τη λογική των μέσων όρων» ούτε να ακούμε πως «έχουμε φτάσει στο τελευταίο μίλι»!. Καταλόγισε στην υπουργό Παιδείας ότι δεν έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην εκπαίδευση και σημείωσε πως «ενδεχομένως, αυτό το τρίτο κύμα τώρα που ξεκινάει να οφείλεται στον απερίσκεπτο τρόπο που εσείς ανοίξατε τα σχολεία, στον απερίσκεπτο τρόπο που αντιμετωπίζετε τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στην ανευθυνότητα που έχετε δείξει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου δεν έχετε αλλάξει τίποτα όλους αυτούς τους μήνες, τους χώρους δηλαδή που είναι υπερμεταδότες σε αυτήν την υπόθεση».

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε τον πρωθυπουργό για το παράδειγμα που εξέπεμψε από την Ικαρία «δίνοντας ένα παράδειγμα αλαζονείας, του ότι είναι πάνω από τους νόμους» και πρόσθεσε «άντε, τη μία φορά βρέθηκε στην Πάρνηθα παραβιάζοντας τη νομοθεσία και με διπλό τρόπο». Η παρουσία του, όμως είπε, στην Ικαρία, ήταν το δεύτερο, αλλά το χειρότερο από όλα και πολύ αποκαλυπτικό είναι οι εντολές προς τη διοίκηση της ΕΡΤ «θάφτε το!» που ξεσήκωσαν και την ΕΣΗΕΑ. Αυτά, είπε δείχνουν πώς τελικά κυβερνάτε: μέσα από έναν στημένο επικοινωνιακό καταιγισμό, ο οποίος προσπαθεί να θάψει τις δικές σας μεγάλες ευθύνες».

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θέτει ένα νέο «κόφτη» για να δημιουργήσετε νέες στρατιές πελατών για τα ιδιωτικά κολέγια. Έχετε, είπε «τη λογική της αριστείας της αγοράς. Διότι στην αγορά το παιδί, του οποίου η οικογένεια διαθέτει χρήματα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο -ίσως κάποιοι πουλώντας ένα οικόπεδο στο χωριό καταγωγής τους, κάποιοι επειδή έχουν την οικονομική άνεση-, θα μπει στο κολέγιο, για να έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτόν που θα δώσει τη μάχη της εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Αυτή είναι η αριστεία της αγοράς! Αυτή είναι η λογική σας!» Το σημερινό πλαίσιο που φέρατε είπε φέρνει την αστυνομία στα ΑΕΙ και πρόσθεσε ότι δεν σας ενοχλεί η παραβατικότητα αλλά «σας ενοχλεί ότι στο πανεπιστήμιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στη Δυτική Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ένας χώρος ο διακίνησης των ιδεών και αυτό εχθρεύεστε».

Ο κ. Σκουρλέτης, μάλιστα επέκρινε και την δράση της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια λέγοντας πως «τα δικά σας παιδιά, της ΔΑΠ, εδώ και δεκαετίες είναι πρώτη δύναμη και ξυλοκοπιούνται και στήνουν μηχανισμούς με κράνη και με ρόπαλα στις σχολές; Έχουν ευθύνες αυτοί ή είναι ψέματα αυτά; Μέχρι και μέλη της Κυβέρνησης έχουν πρωτοστατήσει -ακούστηκαν τα ονόματά τους εδώ- σε τέτοιου είδους πρακτικές. Και είναι και άλλες πρακτικές, οι πρακτικές των φοιτητών που «τα κάνουν πλακάκια» με ομοϊδεάτες καθηγητές και πουλάνε θέματα. Δεν τα έχετε ακούσει αυτά; Γι’ αυτά θα μιλήσετε; Ή αυτά είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία;».

Καταλόγισε ότι η ΝΔ συμπλέει με την Ελληνική Λύση στις προτάσεις της και «ολοένα και περισσότερο τελικά έχετε εγκολπωθεί, έχετε υιοθετήσει τον ακροδεξιό λόγο και την ακροδεξιά ρητορική» και κατέληξε πως «έχετε επιλέξει, χάριν των ιδεοληψιών σας, έναν δρόμο ο οποίος, όμως, ολοένα και περισσότερο δείχνει ότι έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή. Είναι πολύ παλιές και ξεπερασμένες αυτές οι απόψεις σας και αποτελούν τον πυρήνα των σημερινών προβλημάτων και για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο».

Πηγή: www.amna.gr