Πάιατ: Στο καλύτερο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ ECONOMIST (ÄÅÕÔÅÑÇ ÇÌÅÑÁ ÅÑÃÁÓÉÙÍ). ÔÅÔÁÑÔÇ 17/7/2019. (EUROKINISSI/ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

Στο καλύτερο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, όπως τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Συγκεκριμένα εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων» ενώ συνεχάρη τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την κυβέρνησή του για την «άψογη μετάβαση και προσήλωση», όπως σημείωσε, των ελληνοεμερικανικών σχέσεων.

Ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι η συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ καταδεικνύουν την ταχύτητα της προόδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και πρόσθεσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη σχέση μας και συνεργασία μας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ τόνισε πως πλέον η συνεργασία των δύο χωρών αφορά πολλούς τομείς όπως την ενέργεια το εμπόριο και άλλους και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι η προστάτιδα χώρα και ο πυλώνας σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Για την Τουρκία ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι «χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας για να εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία, γιατί είμαστε όλοι σύμμαχοι» και τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να αντέξει ένα ατύχημα στην περιοχή. Μάλιστα ως κάτι σημαντικό ανέφερε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο, όπως είπε, ήταν το πρώτο τηλεφώνημα ηγέτη άλλης χώρας.

Με πολλά σημεία της τοποθέτησής του ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι η σταθερότητα, η ειρήνη και η αξιοποίηση πόρων στην περιοχή» και χαιρέτησε επίσης την ομαλή μετάβαση τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας αναφορά και στους κυρίους Αποστολάκη και Παναγιωτόπουλου όσο και στους κυρίους Κατρούγκαλο και Δένδια.

Επίσης ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναγνώριση του προέδρου της Βενεζουέλας και σημείωσε ότι η ΝΔ ήταν αυτή που το 2014, ως κυβέρνηση, έθεσε τις βάσεις για τον ΤΑΡ. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η κατάσταση στην ενέργεια αλλά πολύ γρήγορα και η Ελλάδα δείχνει το δρόμο, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα για να ξεκλειδώσει και άλλες επενδύσεις και σε άλλους τομείς.

Πηγή: thessnews.gr