Παίρνουν φωτιά σιτάρι και πετρέλαιο όσο οι αγορές μετρούν επιπτώσεις πολέμου

Σιδηρόδροµοι και λιµάνια στα παρευξείνια παράλια έχουν κατεβάσει ρολά, µε τις τιµές των σιτηρών σε Γαλλία και Σικάγο να σηµειώνουν κατακόρυφη άνοδο στο άκουσµα των σειρήνων πολέµου στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η αζοφική θάλασσα έχει κλείσει για τα εµπορικά πλοία και µεγάλες ποσότητες σιτηρών και καλαµποκιού εγκλωβίζονται σε αποθήκες εντός της εµπόλεµης ζώνης στην ανατολική Ουκρανία.

Το πρωί της Πέµπτης 24 Φεβρουαρίου το Κίεβο ξύπνησε από απόκοσµους ήχους µαχητών που βοµβαρδίζουν, µε τις αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της Αµερικής να κινούνται έκτοτε όπως προεξοφλούσαν εβδοµάδες πριν αρκετοί αναλυτές, επεξεργαζόµενοι το ενδεχόµενο πολέµου. Το Brent βλέπει το συµβόλαιο Απριλίου να εκτινάσσεται κατά 8,5% ή 8,2 δολάρια µε την τιµή του εντός της ηµέρας 1 της εισβολής, στα 105 δολάρια το βαρέλι. Στην Ευρώπη, τα συµβόλαια µαλακού σίτου παράδοσης Μαρτίου 2022 να διαµορφώνουν τιµή πάνω από τα 330 ευρώ ο τόνος πριν υποχωρήσουν προς τα 320, σε µια συνεδρία µε έντονη µεταβλητότητα.

Τα αµερικανικά futures σιταριού και καλαµποκιού σηµειώνουν κατακόρυφη άνοδο ενώ αυτά της σόγιας διαµορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.Οι τιµές σιταριού σηµειώνουν άνοδο για τρίτη ηµέρα, και διαµορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, ενώ η τιµή του καλαµποκιού σκαρφαλώνει σε υψηλό οκτώ µηνών.

Για τα επόµενα 24ωρα, «δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να προεξοφλείται στην αγορά διότι είναι αδύνατο να προεξοφληθεί κάτι πλήρως. Αυτό είναι πάντα το χειρότερο σενάριο συνθηκών. Τα άσχηµα νέα είναι ένα πράγµα. Τα άσχηµα νέα µε πρακτικά άγνωστα αποτελέσµατα είναι ένα άλλο» όπως συνοψίζουν αναλυτές της IG Markets τη ραγισµένη ισορροπία στην αγορά.

Χάνεται η προσφορά σε Ευρωπαίους εισαγωγείς

Οι αυξηµένες εντάσεις γύρω από την Ουκρανία-Ρωσία και αρκετή αβεβαιότητα αναφορικά µε τις ρωσικές προµήθειες τους επόµενους µήνες, έχουν ωθήσει τους εµπόρους να κρατήσουν τα σιτηρά τους στις αποθήκες παρά να τα στείλουν στο εξωτερικό, αναφέρουν αναλυτές αγροτικών εµπορευµάτων της ING.

Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αντιστοιχούν στο 29% της παγκόσµιας εξαγωγής σιτηρών, στο 19% της παγκόσµιας προµήθειας καλαµποκιού και στο 80% των παγκόσµιων εξαγωγών ηλιελαίου, οι traders ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εµπλοκή θα µπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και να τεράστιες δυσκολίες από τους εισαγωγείς να αντικαταστήσουν τις προµήθειες από τη Μαύρη θάλασσα.

Αναλυτές τις Rabobank και άλλων εµπορικών οίκων εκτιµούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εν πολλοίς εξαρτηµένη από τις εισαγωγές καλαµποκιού για κτηνοτροφική χρήση από την Ουκρανία. Ειδικά η Ισπανία. Ήδη τα συµβόλαια στη γαλλική αγορά έγραψαν τα 300 ευρώ ο τόνος, από τα 240 ευρώ που ήταν µερικές εβδοµάδες νωρίτερα.

Περαιτέρω εκτόξευση τιμών στα σιτηρά

Ρωσο-ουκρανική κρίση, ενέργεια και σταθερά υψηλή ζήτηση φαίνεται ότι διαµορφώνουν γερές βάσεις και περαιτέρω άνοδο των τιµών στα σιτηρά, µε το νέο ∆ελτίο Τιµών Φεβρουαρίου της Τράπεζας Πειραιώς να στέκεται στις παραµέτρους αυτές, µετρώντας κέρδη 7,52% στον δείκτη των αγροτικών προϊόντων σε µηνιαίο επίπεδο. Η επίδραση των γεωπολιτικών γίνεται ο πυρήνας του σχόλιου αγοράς της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία αναφέρει πως η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχία και εντάσεις στις διεθνείς αγορές.

Σηµαντικά τα κέρδη για σόγια, σιτάρι, καλαµπόκι, ρύζι, βοοειδή και βαµβάκι, µε απώλειες ζάχαρη και χυµός πορτοκαλιού. Η κρίση στις Ρωσο-Ουκρανικές σχέσεις παρατείνει την πίεση στην παγκόσµια εφοδιαστική αλυσίδα. Εν τούτοις η επιβολή κυρώσεων δύναται να εκτοξεύσει τις τιµές, κυρίως σε σιτάρι, σόγια και καλαµπόκι σε υψηλότερα επίπεδα. Για το βαµβάκι, οι σχετικά περιορισµένες προµήθειες και η ισχυρή ζήτηση δύναται να συνεχίσουν να επιδρούν θετικά στην τιµή του. Η αγορά εκτιµά ότι βρίσκονται σε υπεραγορασµένο επίπεδο και πιθανά να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις στην τιµή βοοειδών, ενώ οι βροχοπτώσεις στην παραγωγή ρυζιού πιθανά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τιµή του.

Πηγή: www.agronews.gr