Παράταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο

Η Ιαπωνία είναι πιθανό να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης (σ.σ. ισχύει έως 11 Ιουλίου) για την ευρύτερη περιοχή του Τόκιο κατά ένα μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι ολοκληρώνονται στις 8 Αυγούστου, ενώ ορισμένες εκδηλώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της τελετής έναρξης, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές, όπως ανέφερε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, Kyodo News.

Σημειώνεται ότι οι Αγώνες κινδυνεύουν να πραγματοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό χωρίς θεατές, σε μια χώρα κλειστή για τους φιλάθλους από το εξωτερικό, λόγω της πανδημίας Covid-19, και με περιοχές γύρω από το Τόκιο υπό περιορισμούς.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι αναβλήθηκαν πέρυσι και μετατέθηκαν για φέτος, λόγω της πανδημίας, πρόκειται να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου, παρά την ανησυχία ότι η εισροή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο θα μπορούσε να προκαλέσει νέα έκρηξη κρουσμάτων.

Τα σχέδια για την τελετή έναρξης παραμένουν κλειστά, αλλά η εφημερίδα Asahi ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τον αριθμό των VIP φιλοξενούμενων και διπλωματών.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, εκδηλώσεις σε μεγάλους χώρους και εκείνες μετά τις 9 μ.μ. (ώρα τοπική) θα πραγματοποιηθούν επίσης χωρίς θεατές, όπως ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές.

Οι διοργανωτές δήλωσαν επίσης ότι θα ζητήσουν από το κοινό να μην συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τον Μαραθώνιο και το βάδην, που γίνονται στους δρόμους.

Ηδη έχουν απαγορεύσει τους θεατές από το εξωτερικό και έχουν θέσει όριο στους εγχώριους θεατές στο 50% της χωρητικότητας, έως 10.000 άτομα.

Με το κοινό να ανησυχεί για εξάπλωση της πανδημίας, ειδικοί ιατροί έχουν τονίσει ότι η απουσία των θεατών θα ήταν η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή.

Το ζήτημα των θεατών πρόκειται να αποφασιστεί σε συνομιλίες που αναμένονται την Πέμπτη και θα περιλαμβάνουν τον κυβερνήτη του Τόκιο και τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος θα φτάσει στην Ιαπωνία εκείνη την ημέρα.

Επίσης, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, που πρόκειται να φτάσει στο Τόκιο την Παρασκευή, προκειμένου να… ταξιδέψει μέχρι το στάδιο στην τελετή έναρξης, θα μετακινηθεί από δημόσιους δρόμους.

Πηγή: www.amna.gr