Πράσινο φως για άνοδο από USDA στην τιμή για καλαμπόκι αλλά κόβει δέματα από την κατανάλωση βάμβακος

Αφορμή για μια συνεδρίαση δυναμικής ανόδου στο Σικάγο και ειδικά στην περίπτωση του καλαμποκιού ήταν η έκθεση προσφοράς και ζήτησης αγροτικώ εμπορευμάτων Σεπτεμβρίου που δημοσιεύθηκε αργά το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) την Δευτέρα 12 του μήνα, με τις εκτιμήσεις των ειδικών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, να επιβεβαιώνουν από την άλλη μια μετριοπαθή κατανάλωση στην αγορά βάμβακος.

Νέες μειώσεις στις προοπτικές παραγωγής των ΗΠΑ, αλλά και μια μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας των υψηλών τιμών, έδωσαν σήμα στα funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά καλαμποκιού ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις ανόδου στα συμβόλαια παράδοσης. Αποτέλεσμα αυτού, ο δείκτης τιμών στο καλαμπόκι και την σόγια να ντύνονται στα πράσινα, με τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου να αντιδρούν κερδίζοντας 22,50 σεντς ανά μπούσελ. Η τιμή διαμορφώθηκε σε 722 σεντς ανά μπούσελ, που αντιστοιχεί σε περίπου 285 ευρώ ο τόνος, με την τιμή να έχει κερδίσει περίπου 25 ευρώ από τις αρχές του μήνα, όταν διαπραγματευόταν στα 259 ευρώ ο τόνος περίπου.

Μένει να φανεί η επίδραση που θα έχει η εκτίμηση του USDA για μειωμένη παραγωγή σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Σερβία, την ώρα που τα παγκόσμια αποθέματα αλλά και το εμπόριο δείχνουν να ευνοούνται εξαιτίας μιας αναθεώρησης προς τα επάνω για τις σοδειές σε Ουκρανία, Κίνα και Καναδά.

Μεγάλο το έλλειμμα στην ΕΕ

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή παραγωγή για το 2022 υπολογίζεται πλέον σε 58,80 εκατ. τόνους, έναντι των 60 εκατ. που μετρούσαν μόλις τον προηγούμενο μήνα οι αναλυτές του USDA αλλά και των 70,98 εκατ. τόνων που συγκομίστηκαν πέρυσι το φθινόπωρο εντός του μπλοκ. Η αύξηση στην παραγωγή της Ουκρανίας ήταν της τάξης των 1,5 εκατ. τόνων (31,50 εκατ. τόνοι) συγκριτικά με τις εκτιμήσεις Αυγούστου, έναντι των 42,13 εκατ. τόνων που συγκομίστηκαν πέρυσι στη χώρα. Με άλλα λόγια, ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες, οι σοδειά στην ΕΕ θα ήταν έντονα ελλειμματική, πολλώ δε μάλλον φέτος που παρά την παρουσία αποθεμάτων στην Ουκρανία αλλά και μιας συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωσή τους, οι παραδόσεις στα ευρωπαϊκά λιμάνια γίνονται με πολλές δυσκολίες. Την κατάσταση θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω μια αναθεώρηση της συμφωνίας, όπως άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Μένει να φανεί η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στις νέες εκτιμήσεις του USDA, αφού η δημοσίευση της έκθεσης Σεπτεμβρίου βρήκε κλειστές της αγορές στην ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή αγορά έχει διατηρήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες ένα στενό εύρος τιμών, πέριξ των 315-330 ευρώ ο τόνος για τα συμβόλαια της νέας σοδειάς, δείχνοντας αδύναμη να δοκιμάσει μια ανοδική πορεία στα υψηλά της περασμένης άνοιξης, που άγγιξε τα 380 ευρώ ο τόνος. Στην εξίσωση πρέπει να μπει και ο παράγοντας του harvest pressure (πίεση της συγκομιδής).

Ανάμεικτες οι εκτιμήσεις για το βαμβάκι

Πιο μετριοπαθής ήταν η αντίδραση της αγοράς στην περίπτωση του βαμβακιού, αφού αν και το USDA έκοψε 460.000 δέματα από την παγκόσμια κατανάλωση, η αγορά φαίνεται πως λίγο έως πολύ των είχε προεξοφλήσει το σενάριο αυτό. Παράλληλα το USDA έδωσε υψηλότερες προοπτικές παραγωγής στις ΗΠΑ, εξαιτίας των τελευταίων βροχοπτώσεων. Πλέον η παραγωγή στη ζώνη βάμβακος των ΗΠΑ αναμένεται αυξημένη κατά 1,3 εκατ. δέματα στα 13,8 εκατ., ενώ 2,7 εκατ. περισσότερα δέματα αναμένεται ότι μπουν στις αποθήκες. Και τα παγκόσμια αποθέματα αποτιμούνται αυξημένα κατά 2 εκατ. δέματα στα 84,8 εκατ. με το Πακιστάν που αναμένει μειωμένη σοδειά να αυξάνει κατά 200.000 δέματα τις εισαγωγές του σύμφωνα με το USDA έναντι του στόχου που είχε τεθεί στην προηγούμενη έκθεση. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά βάμβακος κινήθηκε γύρω από την περιοχή των 105-106 σεντς η λίμπρα, σχεδόν αμετάβλητη από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου, κάτι που τοποθετεί τα συμβόλαια προπώλησης σύσπορου στην ελληνική αγορά κοντά στα 86,5 λεπτά το κιλό. Άλλωστε, η μεγάλη εικόνα θέλει την αγορά βάμβακος σε παγκόσμιο επίπεδο να είναι ελλειμματική και για όσο η παγκόσμια κατανάλωση δεν περιορίζεται απότομα, δεν υπάρχει λόγος για κάποια μεγάλη υποχώρηση των τιμών από τα σημερινά τους επίπεδα.

Πηγή: www.agronews.gr