Πρόστιμο δισεκατομμυρίων στο Facebook για παραβίαση ιδιωτικότητας

Τα σκάνδαλα του Facebook οδήγησαν την εταιρεία να εκτιμήσει ότι θα κληθεί να πληρώσει από 3 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα, καθώς η εταιρεία κρίθηκε ένοχη από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) για παραβιάσεις ιδιωτικότητας.

Η εκτίμηση ανακοινώθηκε στην έκθεση κερδών του Facebook για το πρώτου τρίμηνο την περασμένη Τετάρτη. Προς το παρόν, η εταιρεία αποφάσισε να αφήσει στην άκρη 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξοφλήσει τις πιθανές δαπάνες από την εκκρεμούσα έρευνα του FTC.

“Εκτιμούμε ότι το εύρος των ζημιών σε αυτό το θέμα είναι 3 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια.” Το ζήτημα παραμένει ανεπίλυτο και δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ως προς το χρονοδιάγραμμα ή τους όρους οποιουδήποτε τελικού ποσού», δήλωσε το Facebook. Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης, τα στελέχη της εταιρείας σημείωσαν επίσης ότι η εκτίμηση 3 έως 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκε με επιείκεια.

Η FTC αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόστιμο. Τον περασμένο Μάρτιο, η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι διερευνά το Facebook για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το οποίο εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων ανθρώπων σε μια προεδρική εκστρατεία του Donald Trump.

Άλλοι επικριτές λένε ότι το πρόστιμο των 3 έως 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πολύ χαμηλό. “Το Facebook θα πληρώσει με ευχαρίστηση ένα πρόστιμο ενός χρόνου που είναι το ποσό των διαφημίσεων που πωλούν σε δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζουν τις σκιερές επιχειρηματικές πρακτικές τους”, δήλωσε η Sarah Miller, πρόεδρος της ομάδας ακτιβιστών Freedom From Facebook. “Εκτός αν το FTC επιβάλει πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα, θα είναι εξίσου άχρηστα με την προστασία του κοινού όπως το Facebook και οι μέτοχοι τους προβλέπουν.”

Εν μέσω όλης της κριτικής και της εξέτασης, ο Zuckerberg σχεδιάζει να προσφέρει πλατφόρμες με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικότητας που μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα προσωπικά σας δεδομένα και να σας δώσουν μεγαλύτερο έλεγχο στα δεδομένα των χρηστών. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν οι πλατφόρμες κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο Zuckerberg.

Αν και η εμπιστοσύνη του κοινού στο Facebook έχει πέσει, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το πρώτο τρίμηνο, η εταιρεία ανέφερε ότι οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες της αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με πέρυσι και έφτασε τα 1.56 δισεκατομμύρια. Τα συνολικά έσοδα κατά την περίοδο άγγιξαν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: gr.pcmag.com

ATLAS TV

πρόσφατα νέα