Προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων σύμφωνα με έρευνα της EY

Για μια νέα εποχή προετοιμάζονται οι ηγεσίες των επιχειρήσεων, όπου οι επιχειρησιακές λειτουργίες, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η αλληλεπίδραση με τους πελάτες και τους εργαζόμενους, θα τροφοδοτούνται από τα δεδομένα. Αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα EY Tech Horizon 2022, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.600 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων από επτά κλάδους της οικονομίας.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (53%) δήλωσαν ότι τα δεδομένα και τα analytics αποτελούν την πρώτη επενδυτική τους προτεραιότητα, πάνω στην οποία θα δομήσουν τη στρατηγική μετασχηματισμού του οργανισμού τους κατά τα επόμενα δύο χρόνια – το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 35% στην αντίστοιχη έρευνα του 2020. Επικεντρωμένες στα δεδομένα, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογικές υποδομές cloud (49%), internet of things (42%) και τεχνητής νοημοσύνης (35%), οι ηγεσίες των επιχειρήσεων θέτουν τα ψηφιακά θεμέλια που θα επιτρέψουν στις επενδύσεις τους σε τεχνολογία, να αποδώσουν τη μέγιστη αξία.

Οι επιχειρήσεις σκοπεύουν να παραγάγουν αξία μέσα από αυτές τις επενδύσεις, προβλέποντας τις καταναλωτικές τάσεις και ανάγκες (44%), δημιουργώντας νέα προϊόντα (42%) και βελτιώνοντας υφιστάμενα προϊόντα και επιχειρησιακές λειτουργίες (34%). Ταυτόχρονα, τα ανώτατα στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν σημαντικά τεχνολογικά εμπόδια στην υλοποίηση των μετασχηματιστικών τους σχεδίων. Περισσότεροι από το ένα τρίτο όσων συμμετείχαν στην έρευνα (35%) ανέφεραν το υψηλός κόστος της τεχνολογίας ως την κορυφαία πρόκληση, ακολουθούμενη από τις περίπλοκες απαιτήσεις ασφαλείας και ιδιωτικότητας (27%) και την πολυπλοκότητα της ενοποίησης πολλαπλών συστημάτων (25%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελλείψεις σε δεξιότητες περιορίζουν τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να μετατραπούν σε οργανισμούς τροφοδοτούμενους από τα δεδομένα (data-centric enterprise), με το 71% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αυξάνουν τις δαπάνες για την ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων.

Την ίδια στιγμή, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κατέδειξαν ως πρωταρχικά εμπόδια στην πρόσκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, τις προκλήσεις που αφορούν την επιτυχημένη αναβάθμιση των δεξιοτήτων (30%), τη δυσκολία διατήρησης εξειδικευμένου ταλέντου (29%) και τις υψηλές μισθολογικές απαιτήσεις (25%). Δεδομένης της δομικής έλλειψης ταλέντου, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η διατήρηση εξειδικευμένου ανθρώπινου κεφαλαίου έρχονται στο προσκήνιο, με το 70% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι επικεντρώνονται στην επανακατάρτιση (re-skilling), παρά στις προσλήψεις.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Λάμπρος Γκόγκος, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Επικεφαλής Τεχνολογικών Λύσεων της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Στο αναδυόμενο νέο περιβάλλον, όπου τα δεδομένα θα αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας, η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποτελεί μονόδρομο για τις επιχειρήσεις. Η υλοποίηση, όμως, της στρατηγικής αυτής, απαιτεί την προσέλκυση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των σημερινών εργαζόμενων. Αυτή θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επόμενων ετών».

Πηγή: www.amna.gr